Δράμα: Τα τρένα μπήκαν… στο μουσείο

Η περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού αναγεννάται

Must Read

Αρκετά πιο πριν ακόμη από το δυστύχημα των Τεμπών, η περιοχή της Δράμας αποτελούσε κάτι σαν «μαύρη τρύπα» για τον ΟΣΕΤα τρένα από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Θράκη, σταματούσαν στην Δράμα και οι επιβάτες επιβιβάζονταν σε λεωφορεία για Ξάνθη.

Μετά το δυστύχημα, η «τρύπα» στο δίκτυο του ΟΣΕ διευρύνθηκε. Τα τρένα πλέον σταματούν στις Σέρρες, με αποτέλεσμα η σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας να παραμένει μόνο «στα χαρτιά», αφού για την πρόσβαση στο τρένο προς δυσμάς ή ανατολάς οι επιβάτες πρέπει να ακολουθήσουν ένα σύστημα απανωτών αλλαγών μέσων μεταφοράς.

Η Δράμα είναι φυσικώς αποκλεισμένη από θάλασσα, δεν διαθέτει αεροδρόμιο, ενώ είναι και η μόνη πρωτεύουσα νομού της βόρειας Ελλάδας που δεν διαθέτει κάθετη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, όπως η Καστοριά, η Πτολεμαΐδα, οι Σέρρες.

Αιτία για την σιδηροδρομική απομόνωση της Δράμας δεν είναι μόνο οι εντελώς ασυντήρητες γραμμές στην περιοχή από Σέρρες ως Ξάνθη, αλλά και η ίδια η απαρχαιωμένη χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής, όπως είχε διαμορφωθεί από τους Οθωμανούς το 1890.

Για να μεταβεί κάποιος από την Θεσσαλονίκη προς Δράμα πρέπει πρώτα να «ανηφορίσει» προς Κιλκίς και Δοϊράνη και αφού κινηθεί παράλληλα με την συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας, να «κατηφορίσει» ξανά προς Δράμα. Υπερδιπλάσια χιλιόμετρα σε σχέση με το υπεραστικό ΚΤΕΛ, πολύ χαμηλή ταχύτητα λόγω κακών γραμμών, δαιδαλώδες σύστημα μετεπιβίβασης σε λεωφορεία του ΟΣΕ και εν τέλει ακριβό εισιτήριο για ένα πολύ μακρύ και καθόλου άνετο ταξίδι.

Χρόνο με το χρόνο, το τρένο που αποτελούσε το βασικό μέσο σύνδεσης της Δράμας με την υπόλοιπη χώρα, γίνεται ανάμνηση. Στο τέλος του προηγούμενου έτους έκλεισε το εκδοτήριο εισιτηρίων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας, αφού πρακτικά δεν υπάρχουν επιβάτες που να θέλουν να ζήσουν αυτή την περιπέτεια.

Όμως, η περιοχή του σταθμού των τρένων στην Δράμα αποκτά ξανά ζωή. Ένα μέρος του έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό σε εστιατόριο, ενώ εγκαινιάστηκε και το Μουσείο Τρένων της Δράμας, το οποίο αναπτύσσεται σε υπαίθριο και στεγασμένο χώρο των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στην παλιά αποθήκη εμπορευμάτων. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα προσπαθειών των σιδηροδρομικών υπαλλήλων της Δράμας, μέσω του πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου «Ήφαιστος», που νοίκιασε χώρο από την ΓΑΙΟΣΕ για ως το 2038.

Κι ενώ είναι άλλο ένα μουσείο τρένων ανάμεσα στα πολλά που λειτουργούν, αυτό της Δράμας έχει ιδιαιτερότητες. Στα εκατοντάδες εκθέματα, μπορεί να δει κανείς δύο μοναδικές ατμομηχανές ηλικίας 81 και 95 ετών αλλά και δύο βαγόνια του ιστορικού Orient Express ηλικίας 75 και 98 ετών.

Το παλαιότερο έκθεμα είναι ένας άξονας βαγονιού που κατασκευάστηκε το 1892 στην Κολωνία. Μέσα σε 200 τ.μ. συναντά κάποιος αμέτρητα αντικείμενα που μαρτυρούν λεπτομέρειες καθημερινότητας άλλων εποχών. Οι σιδηροδρομικοί της Δράμας εργάζονταν επί πέντε χρόνια για να δουν το μουσείο να ολοκληρώνεται, μετά και από χορηγίες των ΑΜΚΕ «Κύκλωψ» και ΑΜΚΕ Μποδούρογλου. Άνοιξε άτυπα το περασμένο φθινόπωρο και ξενάγησε πάνω από 1.000 άτομα έως το τέλος του 2023.

Το μουσείο πλαισιώνεται από χώρους άθλησης, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και διαλέξεων και χώρο επιτραπέζιων παιχνιδιών. Λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο (10:00 – 13:00), με εισιτήριο 5 ευρώ για τους ενήλικες και 2 ευρώ για τους μαθητές που συμμετέχουν σε σχολική εκδρομή.

Ο σύλλογος έβαλε νέο στόχο, προωθώντας την ιδέα για δημιουργία περιηγητικών διαδρομών με χρήση τουριστικής αμαξοστοιχίας στις γραμμές Δράμα – Ξάνθη και Δράμα – Λευκοθέα. Έχει συγκεντρώσει 2.000 υπογραφές πολιτών και πιέζει για να το κάνει πραγματικότητα. Ο ΟΣΕ δείχνει θετικός, αλλά το σχέδιο δεν προχωρά.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης, έδωσε κατά την διάρκεια των εγκαινίων του μουσείου, νέες ελπίδες. Αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΟΣΕ για τον λεγόμενο τουριστικό και πολιτιστικό σιδηροδρομικό τουρισμό και περιέγραψε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων μέσα από -μοναδικές για την Ελλάδα- φυσικές ομορφιές όπως το φαράγγι του Νέστου. Ο ΟΣΕ επιθυμεί να συνδυάσει το τουριστικό αυτό δρομολόγιο και με άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσουν ιδιώτες στην περιοχή, όπως καγιάκ κλπ.

Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This