Μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Γιάννη Σπάθα, στο Παλλάς

Must Read

Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα δώσει τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου (8.30 μ.μ.), στο θέατρο Παλλάς (210-3213100), συναυλία-αφιέρωμα στον ροκ κιθαρίστα και συνθέτη Γιάννη Σπάθα (1950-2019). Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Κώστας Παπαδούκας, ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.

Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν μουσικές συνθέσεις του Σπάθα, όπως το ορχηστρικό «Παξοί», το οποίο έγραψε για τη γενέτειρά του, και τραγούδια όπως «Η διαδρομή», «Τι είναι αυτό που σε φοβίζει», «Τα μεγάλα μου τα λάθη», «Άδικη καρδιά» κ.ά. Ερμηνεύουν οι Γιώργος Τρανταλίδης, Βασίλης Λέκκας και Νανά Μπινοπούλου.

Στο δεύτερο μέρος, με τη σύμπραξη του ροκ συγκροτήματος Νίκος Σπάθας και οι Jacks Full, παρουσιάζονται γνωστές επιτυχίες («Starvation», «Killer», «Queen Of The Universe», «Stray Dogs», «Lady»), αλλά και το επιβλητικό «Mountains», η πρώτη δισκογραφημένη δημιουργία που γεφυρώνει το blues/rock ιδίωμα με τη δημώδη μουσική. Συμμετέχουν οι μουσικοί Σπύρος Γεωργαντάς, Μαρκέλλα Παναγιώτου, Σπήλιος Ζευκιλής, Κώστας Παπαδούκας.

Επηρεασμένος από την ελληνική μουσική παράδοση, ο Γιάννης Σπάθας εκφράστηκε μέσω της ροκ μουσικής, δημιουργώντας έναν προσωπικό ήχο. Στον Πειραιά, όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Ηλία Ασβεστόπουλο το ροκ συγκρότημα Persons (1966-1969) και στη συνέχεια τους Socrates Drank The Conium με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Το συγκρότημα έγινε διεθνώς γνωστό, ενώ το «Phos» (1976), σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, αποτελεί ορόσημο για την ελληνική και τη διεθνή ροκ σκηνή. Ο Σπάθας συνεργάστηκε με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Διονύση Σαββόπουλο, Μάνο Λοΐζο, Ελένη Καραΐνδρου, Χαρούλα Αλεξίου, Λίνα Νικολακοπούλου κ.ά.

Δείτε επίσης: Τατόι: Αρχίζουν σωστικά μέτρα στο Θερινό Ανάκτορο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This