Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Λάβρος κατά του Βρετανικού Μουσείου ο Προκόπης Παυλόπουλος για τα Γλυπτά

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Άστραψε και βρόντηξε κατά των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου, που εμποδίζουν την επιστροφή στη χώρα μας των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών της διεθνούς ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Με την παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας σηματοδότησε τον εθνικό χαρακτήρα της προσπάθειας για την επιστροφή του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ημερίδα που έγινε είναι ένας πραγματικός σταθμός στην τεκμηρίωση και τη διεθνοποίηση του αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στην ομιλία του επισήμανε ότι μεταξύ των μνημείων της ελληνικής αρχαιότητας, που συνθέτουν τον πυρήνα της όλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κορυφαία θέση κατέχει ο Παρθενώνας. Και τούτο διότι, όπως τόνισε, κατά κοινή ομολογία ο Παρθενώνας συμβολίζει, με ανεπανάληπτο μάλιστα τρόπο, την αφετηρία και την κοιτίδα τού εν γένει δυτικού πολιτισμού, συγκεκριμένα δε την αφετηρία και την κοιτίδα τόσο των πνευματικών μας καταβολών όσο και των θεσμικών πυλώνων της δημοκρατίας μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην περίπτωση του Κένεθ Κλαρκ, ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς τέχνης, και αντιπαρέβαλε τη δική του στάση υπέρ του αιτήματος επιστροφής των Γλυπτών με τη «μίζερη» στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου σήμερα, τους οποίους χαρακτήρισε κατώτερους των περιστάσεων αλλά και αμετανόητους συνεργούς του εγκληματικού πολιτιστικού ανοσιουργήματος του Έλγιν.

Ευχαρίστησε επίσης τους παρισταμένους, μεταξύ των οποίων η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για τη συμπόρευση στον αγώνα υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα και διαβεβαίωσε πως η αιτία για την οποία δίνεται αυτός ο αγώνας είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Δωρεάν ξεναγήσεις σε Βεργίνα και Αρχαιολογικό Μουσείο

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ