19-9-2020

Επίδαυρος: Εντοπίστηκε νέο οικοδόμημα στο Ασκληπιείο

Καινούρια στοιχεία για το Ασκληπιείο Επιδαύρου, κυρίως όσον αφορά τα πρώιμα χρόνια της δημιουργίας του, δίνει ένα νέο οικοδόμημα, το οποίο εντοπίστηκε στο φημισμένο ιερό της αρχαιότητος. Πρόκειται για ένα άγνωστο έως τώρα οικοδόμημα της αρχαϊκής εποχής, το οποίο είχε οικοδομηθεί στη θέση όπου αργότερα,στον 4ο αι. π.Χ., ανεγέρθηκε η Θόλος, το εμβληματικότερο κτίριο του Ασκληπιείου.

Το κτίριο, ορθογώνιας κάτοψης, διέθετε υπόγειο χώρο αντίστοιχο του ισογείου, με ψηφιδωτό δάπεδο και στο ισόγειο περιστύλιο. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της ανασκαφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, χρονολογείται γύρω στο 600 π.Χ.

«Δηλαδή η λατρεία του Ασκληπιού εμφανίζεται να ξεκινά νωρίτερα στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι ξεκινούσε γύρω στο 550 π.Χ., δηλαδή στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. Τώρα πηγαίνει νωρίτερα, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την ιστορία του ιερού και για την ιστορία του ίδιου του Ασκληπιού» αναφέρει ο επικεφαλής των ανασκαφών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αρχαία Επίδαυρο, ομότιμος καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης. Οι ανασκαφές διεξάγονται από το 2016 έως σήμερα. Τα έτη 2016-17 χρηματοδοτήθηκαν από την εταιρία Ασκληπιάδης και τα έτη 2018-2019 από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Συγκεκριμένα, στη θέση όπου αργότερα οικοδομήθηκε η Θόλος έχει βρεθεί ένα τμήμα οικοδομήματος, ένα «διπλό» κτίριο, με υπόγειο και ισόγειο. Επειδή είχε υπόγειο, όπως και η Θόλος, θεωρείται ότι είναι ένας πρόδρομος αυτού του «μυστηριακού» οικοδομήματος που λέγεται Θόλος. Όταν αποφασίστηκε να γίνει η Θόλος, το κτίριο αυτό κατεδαφίστηκε. Ο κενός χώρος που δημιουργήθηκε από το υπόγειό του γέμισε με λείψανα από το παλαιό οικοδόμημα, αλλά και από άλλα μέρη του ιερού.

Ο κ. Λαμπρινουδάκης και οι συνεργάτες του Αλεξάνδρα Σφυρόερα και Βαγγέλης Καζολιάς θα παρουσιάσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών στις 3 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.), στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Τίτλος της ομιλίας: «Ανασκαφή στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου: Αποκάλυψη κτιρίου προδρομικού της Θόλου».

Δείτε επίσης: Το Ρέθυμνο από σήμερα «φοράει» τα γιορτινά του

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ