Δευτέρα 2/8/2021

Oι kóka&panú εξηγούν πώς συγχέονται τα όρια της αλήθειας και του ψέματος μέσα από το Evil Unicorns*

Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και ο Παναγιώτης Μανουηλίδης ως μουσικοχορευτικό ντουέτο «kóka&panú» παρουσιάζουν το «evil unicorns*» στο θέατρο Ροές.

  • Συνέντευξη στην Πωλίνα Χρήστου 

Σε συνεργασία με τον χορογράφο Τάσο Καραχάλιο, το ντουέτο προσπαθεί να βρει την αλήθεια και την ποίηση ακροβατώντας ανάμεσα σε πραγματικό και φανταστικό, αντιμετωπίζοντας τους μοχθηρούς μονόκερους (*evil unicorns) που παρεισφρέουν στο διαδίκτυο και τις ζωές μας με fake news.

evil unicorns 144 © Nickolas Chryssos

To «Evil unicorns» βασίζεται όπως περιγράφετε σε ψευδή γεγονότα / fake news που προσπαθούν να μας ξεγελάσουν στο διαδίκτυο. Ποιος είναι ο ρόλος του ψέματος στην παράσταση και ποιες είναι οι συνέπειες;

Τα fake news και το διαδίκτυο είναι ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν κατά τη δημιουργία του έργου. Λειτούργησε ως έναυσμα για να καταπιαστούμε τελικά με έννοιες όπως αλήθεια- ψέμα, ψευδαισθήσεις- πραγματικότητα, είναι- φαίνεσθαι, η αναζήτηση της ταυτότητας στο σύγχρονο άνθρωπο. Το ψέμα, η ψευδαίσθηση, η φαντασίωση χρωματίζουν το έργο σε όλα τα επίπεδα. Η μουσική, η κίνηση, το εικαστικό περιβάλλον, τα κοστούμια αντανακλούν έναν κόσμο που ακροβατεί ανάμεσα στο αληθινό και το ονειρικό. Έτσι ο ρόλος του ψέματος είναι δομικός αλλά και λειτουργικός σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.
Συνέπεια είναι η δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου που τον παρατηρούμε να ξεδιπλώνεται σκηνικά μέσα από αντιθέσεις, εντάσεις, ερωτηματικά, πιθανές λύσεις.

evil unicorns 028 © Nickolas Chryssos 1

Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε ως καλλιτέχνες να ερμηνεύσετε την έννοια της παραπλάνησης στο διαδίκτυο και πώς ακριβώς αυτή η ερμηνεία παρουσιάζεται στους θεατές;

Η παραπλάνηση στο διαδίκτυο καθρεφτίζει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο την αγωνία του ανθρώπου για αποδοχή και επαφή. Αυτός ο ψηφιακός κόσμος με τις άπειρες δυνατότητες, όπου μπορείς να εμφανίζεσαι όπως θέλεις, όπως φαντάζεσαι τον εαυτό σου, όπως θα ήθελες να σε βλέπουν, μπορείς να σχολιάζεις αναρτήσεις να θυμώνεις, να χαίρεσαι, να λυπάσαι, να ενθουσιάζεσαι και όλα αυτά ασώματος, μέσα από ένα like ή ένα emoticon. Τελικά τα όρια του αληθινού και του φανταστικού ή της αλήθειας και του ψέματος συγχέονται και ο καθένας χτίζει την εικόνα του όπως αγαπά. Το έργο είναι γεμάτο με τέτοιες εικόνες. Οι αισθήσεις παραπλανούνται με τεχνάσματα οπτικά και ηχητικά, ενώ η κίνηση, ο λόγος και η μουσική λειτουργούν ως γέφυρα με το πραγματικό, προσκαλώντας τον θεατή να βιώσει την αλήθεια του έργου ως προσωπική εμπειρία.

evil unicorns 105 © Nickolas Chryssos
Πώς βρίσκουν την δική τους αλήθεια οι kóka&panú μέσα από τον χορό και την μουσική;

Η μουσική και ο χορός μας φέρνουν πιο κοντά στη δική μας αλήθεια. Είναι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει. Μας διαμορφώνει, μας προκαλεί, μας παρηγορεί μας δίνει χώρο να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε με τα μέσα μας και με τον κόσμο.

evil unicorns 077 © Nickolas Chryssos

Θεωρείτε ότι η καταιγιστική εξέλιξη του διαδικτύου και ο εθισμός της ανθρώπινης πραγματικότητας να βρει απαντήσεις σε μια μηχανή αναζήτησης, εμποδίζει τους ανθρώπους να αφουγκραστούν τα μηνύματα της τέχνης;

Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα υπέροχο εργαλείο μάθησης και επικοινωνίας με πληροφορίες, ανθρώπους και δεδομένα που άλλοτε είχαμε πολύ μικρή έως καθόλου πρόσβαση. Πολλά ερωτήματα βρίσκουν πράγματι απαντήσεις στο διαδίκτυο. Η τέχνη από την άλλη καταπιάνεται με θέματα και ερωτήματα που ο άνθρωπος δεν δύναται να εκφράσει με άλλο τρόπο. Είναι μια οδός επικοινωνίας με κάτι ανώτερο, ίσως με το θείο, σε μια προσπάθεια να συναντηθούμε με τον εαυτό μας και να κατανοήσουμε το νόημα της ύπαρξής μας. Τα μηνύματα της τέχνης καθρεφτίζουν τη ζωή μας. Και στο διαδίκτυο μπορούμε να μάθουμε πολλά για τη ζωή αλλά η αλήθεια είναι ότι τη ζωή την μαθαίνουμε απλά ζώντας την. Το ίδιο συμβαίνει και με την τέχνη. Είναι μια ζωντανή εμπειρία. Θέλει αυτόπτη μάρτυρα για να υφίσταται και να επιτελεί το έργο της.

evil unicorns 01 © Nickolas Chryssos

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία σας με τον Τάσο Καραχάλιο τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον από τους kóka&panú ;

Η συνύπαρξη με έναν τόσο γενναιόδωρο και εμπνευσμένο καλλιτέχνη μας γεμίζει με ενθουσιασμό για άνοιγμα και μοίρασμα της δουλειάς μας με νέους συνεργάτες. Το επόμενο έργο της ομάδας έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ και είναι ήδη «υπό κατασκευή». Είναι ένα διαφορετικό project που βασίζεται σε μια ηχητική εγκατάσταση που λειτουργεί και ως εικαστικό περιβάλλον και σχεδιάζεται από τον Panú σε συνεργασία με την Ελένη Στρούλια. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2020.

evil unicorns 174 © Nickolas Chryssos

Συντελεστές της παράσταησης
Σύλληψη: kóka&panú
Δημιουργία & Ερμηνεία: kóka&panú (Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης), Τάσος Καραχάλιος
Μουσική: Panú
Κείμενα: kóka&panú, Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί & φωτιστικές κατασκευές: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Σκηνικά & κοστούμια: kóka&panú
Επεξεργασία ήχου & ηχοληψία: Χρήστος Παραπαγκίδης
Φωτογραφίες: Νικόλας Χρυσός
Video: Νεφέλη Παπαϊωάννου
Graphic design: Mike Rafail
Συντονισμός παραγωγής, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Παραγωγή: kóka&panú

  • Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Σε συνεργασία με το Θέατρο Ροές
  • Με την υποστήριξη του Baumstrasse/ Δρόμος με δέντρα του Κέντρου Χορού & Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί και του Δήμου Αλίμου

Πληροφορίες

Ημερομηνίες παραστάσεων: 3, 4, 10, 11, 24 & 25 Φεβρουαρίου 2020, Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια: 12€ (Κανονικό), 8€ (Μειωμένο: Φοιτητές, Μαθητές, Άνεργοι, Άνω των 65, ΑμεΑ)
Χώρος διεξαγωγής: Θέατρο Ροές, (Ιάκχου 16, Αθήνα 118 54), Τηλ: +30 2103474312
Προπώληση εισιτηρίων
www.viva.gr

Δείτε επίσης: Συνέντευξη Αθηνάς Κακούρη: «Αντί να μας ενοχλεί η τωρινή δικτατορία των κουκουλοφόρων, μας ενοχλεί εκείνη του Μεταξά πριν από ογδόντα χρόνια!»

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ