Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Επιτάχυνση των έργων στην Αρχαία Εγνατία Οδό

H προστασία και η ανάδειξη των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίως στη διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, εξετάσθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, του γ.γ. Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Αντικείμενο της συσκέψεως ήταν η παρακολούθηση της πορείας όλων των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Υπηρεσιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Τα έργα αφορούν τη συντήρηση και την ανάδειξη πολιτιστικών έργων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στη διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις για νέα έργα, που εντάσσονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ κρίθηκε αναγκαία η επιτάχυνσή τους.

«Είστε η Περιφέρεια που έχει διαθέσει τους περισσότερους πόρους για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της Μακεδονίας και της Θράκης» σημείωσε η κυρία Μενδώνη. «Εφόσον συνδυαστεί με την πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, θα αποφέρει μοναδικούς καρπούς. Μην ξεχνάμε ότι η Θράκη έχει τεράστια άυλη πολιτιστική κληρονομιά, που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας». Η υπουργός τόνισε, επίσης, ότι οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας είναι μια από τις προτεραιότητες τις οποίες έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άλλες μελέτες

Επίσης, εξετάσθηκε η ωρίμανση των μελετών που αφορούν μνημεία που χρήζουν προστασίας και αναδείξεως, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Πρόκειται για την κατασκευή του μουσειακού κελύφους στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης (7 εκατ. ευρώ σε δύο υποέργα), τη συντήρηση των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, στις Φέρες (900 χιλ. ευρώ), τις παρεμβάσεις στα μνημεία της Σαμοθράκης, οι οποίες περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του Μουσείου Σαμοθράκης, τον ηλεκτροφωτισμό του Κάστρου (200 χιλ. ευρώ), την αναστήλωση και την αποκατάσταση του Κάστρου Φονιά (1 εκ. ευρώ).

Δείτε επίσης: Η σεναριογράφος της σειράς «Άγριες Μέλισσες», Μελίνα Τσαμπάνη, παρουσίασε το πρώτο βιβλίο της

Επίσης, την άμεση εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, σε διάστημα 18 μηνών, για τη μελέτη εφαρμογής και την ανακατασκευή στέγης στο Τέμενος Βαγιαζήτ, το ερευνητικό πρόγραμμα για τη συνολική προστασία του Κάστρου Διδυμοτείχου, τις εργασίες αναστηλώσεως και συντηρήσεως σε τρεις βυζαντινούς ναούς στα χωριά Πηλιούρι, Μεταξάδες και Αλεποχώρι (800 χιλ. ευρώ), τις εργασίες αναστηλώσεως στο Κάστρο Κομοτηνής και τη συνέχιση των εργασιών στη Μητρόπολη της πόλης, τις εργασίες αναδείξεως των αρχαιολογικών χώρων Μαξιμιλιανουπόλεως (850 χιλ. ευρώ) και Αρχαίας Ζώνης Αλεξανδρουπόλεως (500 χιλ. ευρώ), τη χρηματοδότηση της συμπληρωματικής ανασκαφής των Αβδήρων (500 χιλ. ευρώ).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ