Δευτέρα 2/8/2021

Παραδίδεται στο κοινό το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, είναι έτοιμο να ενώσει ξανά τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια. Το γεφύρι, το οποίο είχε καταρρεύσει, τώρα «δοκιμάζεται» από τον χειμωνιάτικο Άραχθο στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να μπορεί, μετά το καλοκαίρι, να παραδοθεί στο κοινό. Αυτό δήλωσε ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής της ομάδας για την αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας Δημήτρης Καλιαμπάκος.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού στον κόσμο, καθώς ένα τέτοιο γεφύρι χρειάζεται να ξεκαλουπωθεί, να σταθεί στα πόδια του περισσότερο από έναν αιώνα. Πλέον αφαιρέθηκε ο μεταλλικός σκελετός που στήριζε κατά τη διάρκεια των εργασιών την ιστορική γέφυρα και αρχίζει η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου, το μεγάλο crash test, από τους επιστήμονες της ομάδας έργου του ΕΜΠ. Για την αποκατάσταση του γεφυριού εργάστηκε μια ομάδα από 30 καθηγητές και 40 ερευνητές. Όπως είπε ο κ. Καλιαμπάκος, για να στηθεί ξανά το ιστορικό γεφύρι «έβαλαν πάνω του χέρι πάνω από 300 άτομα».

Δείτε επίσης: Η Σεμίνα Διγενή αναλαμβάνει σύμβουλος του δημάρχου Πατρέων σε θέματα Πολιτισμού

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ