Ανδρέας Κατσιγιάννης: «Ο Νταλάρας μας άνοιξε την πόρτα της δισκογραφίας, κι αυτό δεν το ξεχνώ»

Must Read

Το 1998 δημιούργησε την «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας», ενώ, κατά τη διάρκεια της μουσικής του πορείας μέχρι σήμερα, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου που έχουν γράψει ιστορία, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρία Φαραντούρη και ο Διονύσης Σαββόπουλος.  

Στις 6, 7 , 8 , 9 και 10 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και στις 12 και τις 13 σε εκείνο της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με έντονο «άρωμα» Ανατολής.

Της Κέλλυς Φαναριώτη

Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει τις ορχηστρικές μουσικές του «οσκαρικές», ενώ άλλοι τον θεωρούν έναν από τους γνήσιους εκφραστές της μικρασιατικής παράδοσης. Ο λόγος για τον 43χρονο Ανδρέα Κατσιγιάννη, ιδρυτή της ορχήστρας «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας», που επί δύο δεκαετίες αναβιώνει το ρεπερτόριο εκείνης της εποχής, με έναν πιο σύγχρονο τρόπο.

Το «πάντρεμα» Ανατολής, Βαλκανίων και Μεσογείου, που επιτυγχάνει μέσα από την τέχνη του, έχει κερδίσει το μουσικόφιλο κοινό, που κάθε φορά τον επιβραβεύει με την παρουσία και το ζεστό χειροκρότημά του. Το ανήσυχο καλλιτεχνικό του πνεύμα, όμως, δεν του επιτρέπει να επαναπαύεται από την αποδοχή που λαμβάνει, αντιθέτως τον ωθεί σε αναζήτηση νέων καλλιτεχνικών διαδρομών.

Αυτή την περίοδο, ο Βολιώτης συνθέτης μαζί με την εικοσαμελή ορχήστρα του προβάρει την παράσταση που θα λάβει χώρα στις 6, 7 , 8 , 9 και 10 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και στις 12 και τις 13 σε εκείνο της Θεσσαλονίκης, όπου, μαζί με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με έντονο «άρωμα» Ανατολής. Η συνύπαρξή του στη σκηνή με τη σπουδαία ερμηνεύτρια δεν είναι καινούργια, καθώς έχουν συνεργαστεί και κατά το παρελθόν και, μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία.

αλκηστις ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
Άλκηστις Πρωτοψάλτη

«Mε τον συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη και την ορχήστρα ”Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας” μάς έδεσε καλλιτεχνικά το τραγούδι ”Φως”, από την έξοχη παράσταση της Μιμής Ντενίση “Σμύρνη μου αγαπημένη”. Ήταν το κυρίως τραγούδι, σε δικούς της στίχους και μουσική του Αντρέα. Έτσι ξεκίνησαν όλα», δηλώνει στο «Enjoy» η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και προσθέτει: «Ακολούθησε η πρώτη μας live συνεργασία με την “Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας” στο Διεθνές Φεστιβάλ Ούτι στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που μας ”έδεσε” περισσότερο, και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο Ανδρέας είναι ένας νέος συνθέτης, πολύ ευαίσθητος και πολύ ταλαντούχος».

Ο ίδιος αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος που τους δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουν αυτό το ιδιαίτερο πρόγραμμα, που θα «φωτίσει» πτυχές του ρεπερτορίου της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, σε συνδυασμό με δικά του κομμάτια, όλα διασκευασμένα μέσα από τους ήχους της Εστουδιαντίνας.

Ερωτευμένος με τη μουσική από παιδί

Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε από αρκετά μικρή ηλικία, καθώς μέσα στο σπίτι είχε πολλά ακούσματα, από βυζαντινούς ήχους και κλασική μουσική, μέχρι ρεμπέτικα, σμυρνέικα και ξένα τραγούδια. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει μια σφαιρική αγάπη για τη μουσική, την οποία θεωρεί μία από τις υψηλές, που καλλιεργούν την αυτογνωσία και την ετερογνωσία.

Όταν, μαθητής ακόμη, κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στη Μυτιλήνη συνάντησε έναν ηλικιωμένο άνδρα που έπαιζε σαντούρι, μαγεύτηκε και, όπως παραδέχεται, τότε ήταν που αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Έτσι και έγινε.

Αν και μεσολάβησαν σπουδές στη Θεολογία, ο έρωτάς του για τη μουσική υπερίσχυσε, και το 1998 δημιούργησε την «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας». Κατά τη διάρκεια της μουσικής του πορείας μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος και άλλοι.

ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ - ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Όπως λέει, από τη συνεργασία με καθέναν καλλιτέχνη πήρε, αλλά και έδωσε πράγματα. Εκείνος, όμως, που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του είναι ο Γιώργος Νταλάρας. «Είναι ένας άνθρωπος που με βοήθησε πολύ στο ξεκίνημά μου, και αυτό δεν το ξεχνώ. Μας άνοιξε μια μεγάλη πόρτα, εκείνη της δισκογραφίας. Θέλαμε μια πιστοποίηση, και δεν υπήρχε καλύτερη από τον Γιώργο» λέει, επισημαίνοντας ότι η πορεία του σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική, εάν στον δρόμο του δεν είχε βρεθεί ο κορυφαίος ερμηνευτής. «Είναι ένα κομμάτι της μικρής μου ιστορίας ο Νταλάρας. Πλέον, μας συνδέει μια στενή φιλία».

Θεολογία σπούδασε τυχαία

Μπορεί οι σπουδές του στη Θεολογία να προέκυψαν τυχαία, ωστόσο τον βοήθησαν αρκετά στο να δώσει απαντήσεις σε αρχέγονα ερωτήματα, που, λίγο πολύ, όλους μας έχουν βασανίσει. «Είναι μια επιστήμη που περιλαμβάνει τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την αυτογνωσία και που μελετώντας την κάποιος κερδίζει πολλά. Αυτό, βέβαια, το κατάλαβα μεγαλώνοντας».

Όπως λέει, χαίρεται που πιστεύει στον Θεό, καθώς αυτό του χαρίζει ένα αίσθημα πληρότητας. «Το να δέχεσαι ότι είσαι δημιούργημα κάποιου είναι σημαντικό, διότι αυτόματα συρρικνώνεται ο εγωισμός σου. Αν και πάντα πίστευα, τώρα τελευταία άρχισα να πηγαίνω στην εκκλησία. Μεγαλώνοντας βλέπω αλλιώς τα πράγματα, ωριμάζω. Πάντοτε λάτρευα ως πρόσωπο τον Χριστό, είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη προσωπικότητα».

ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ - ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Επόμενος σταθμός: Σμύρνη

Επόμενος σταθμός του θα είναι το Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης, όπου στις 9 Μαΐου θα παρουσιάσει ένα έργο το οποίο, όπως λέει, το ετοίμαζε πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων των Καβάφη, Παλαμά, Ρίτσου, αλλά και νεοτέρων, που θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από τη δική του, ξεχωριστή αποτύπωση.

Διαβάστε επίσης: Άλλο ένα πλήγμα για τον πολιτισμό – Έφυγε από τη ζωή η Άλκη Ζέη – Την Τρίτη η κηδεία της

«Όλα τα κομμάτια που θα παρουσιάσω έχουν τη μελαγχολία της ελπίδας, το συναίσθημα, δηλαδή, κάποιου που φεύγει από την πατρίδα του. Θεωρώ ότι θα είναι ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό, αλλά και πολιτικό γεγονός. Η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα και μέσα από την παράσταση αυτή, σκοπός μου είναι να προτείνω τη γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς, που πάντοτε βρίσκονται στα πρόθυρα της ρήξης. Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μπορούν να μας χωρίσουν», σημειώνει.

  • Για περισσότερες πληροφορίες για τη μουσική και τις επικείμενες εμφανίσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη με την ορχήστρα «Εστουδιαντίνα», επισκεφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα: andreaskatsigiannis.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This