Δημήτρης Τσιβούλας: «Τα τελευταία χρόνια μια άνθηση υποκουλτούρας κυρίευσε την αισθητική των Ελλήνων»

Must Read

Ο Δημήτρης Τσιβούλας υπηρετεί με πάθος την μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Αφού ολοκλήρωσε με τις σπουδές του στο Μακεδονικό Ωδείο, ασχολήθηκε με την jazz, την ροκ, έντεχνη αλλά και το ρεμπέτικο.

  • Συνέντευξη στην Πωλίνα Χρήστου

Από το 1999 είναι ιδιοκτήτης του Ωδείου και Σχολής Χορού Εν Τέχνη με 2 παραρτήματα και πάνω από 400 σπουδαστές που μελετούν την μουσική, τον χορό, το θέατρο, και την ζωγραφική. Ο Δημήτρης Τσιβούλας με αφορμή την μελοποίηση του ποιήματος του Νίκου Καββαδία «Ένας Δόκιμος Στη Γέφυρα Εν Ώρα Κινδύνου», σε ερμηνεία του Νικόλα Λάππα, μένει στο σπίτι και μιλά στο newsbreak.gr για την πορεία του και σχολιάζει την μεταβατική περίοδο που διανύει η μουσική και ο πολιτισμός μας.

Μια υπέροχη εκτέλεση ενός αγαπημένου ποιήματος του Νίκου Καββαδία, κυκλοφόρησε πρόσφατα με τη μουσική του Θεσσαλονικιού Συνθέτη και Στιχουργού Δημήτρη Τσιβούλα. Δημήτρη, μίλησέ μας για το ηχογράφημα αυτό.

Το ποίημα αυτό, συμπεριλαμβάνεται στη ποιητική συλλογή Μαραμπού. Το είχα πρωτοδιαβάσει στο μακρινό 1997. Τότε λοιπόν, όντας 21 ετών, σε μια δύσκολη στιγμή εκείνης της περιόδου, μόλις είχα απολυθεί από μια ομολογουμένως δύσκολη στρατιωτική θητεία που είχα, έπεσε στα χέρια μου. Θυμάμαι ότι το διάβαζα και το σιγοτραγουδούσα ταυτόχρονα. Το να το παίξω στο πιάνο ήταν απλά μια «φυσική συνέχεια». Σε περίπου μισή ώρα το είχα. Από εκεί και πέρα υπάρχει σε αυτό που λέμε «συρτάρι» μου. Να προσθέσω εδώ ότι το τραγούδι το ερμηνεύει ο Νικόλας Λάππας, ένας νέος ταλαντούχος τραγουδιστής και κυκλοφορεί από την εταιρεία μου, Spider Music.

Γιατί Νίκο Καββαδία κι όχι κάποιον άλλο ποιητή;

Κατά καιρούς, έχω αποπειραθεί να μελοποιήσω και άλλους ποιητές. Για την ακρίβεια έχω ήδη μελοποιήσει. Ποιήματα ή μέρη ποιημάτων, άλλων γνωστών ποιητών μας. Μάλιστα δε σας κρύβω ότι στόχος και όνειρό μου είναι κάποια στιγμή, εφόσον καταφέρω να τα κυκλοφορήσω όλα πρώτα σε ψηφιακή μορφή, να τα εντάξω σε ένα άλμπουμ, βινύλιο κατά προτίμηση. Ο καιρός θα δείξει… Ελπίζω να τα καταφέρω.

Πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις τα δικαιώματα από την οικογένεια Καββαδία;

Όλα έγιναν τυπικά.Tο κομμάτι το επέδειξα στην εταιρεία μου, μαζί με μια σειρά άλλων τραγουδιών μου. Aποφασίσαμε να το αποστείλουμε στην ΕΥΕΔ. Γνωστοποιήθηκε στην οικογένεια Καββαδία, και λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθε η πολυπόθητη για εμένα άδεια χρήσης.

Ποιους άλλους ποιητές θα ήθελες να μελοποιήσεις;

Κατ αρχήν θα ήθελα να σας πω, ότι ως στιχουργός, θαυμάζω τη ποίηση, την οποία θεωρώ,κορωνίδα του λόγου. Είναι η ανώτερη πηγή έκφρασης της αλήθειας, ότι και αν κάποιος εννοεί με αυτή τη λέξη. Όλοι, πάντα αυτό ψάχνουμε. Την αλήθεια. Και την ψάχνουμε παντού. Μέσα μας, στους άλλους. Στις σκέψεις μας, στα αισθήματά μας, σε ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, σε ένα τηλέφωνο. Η αλήθεια είναι τα πάντα. Και η ποίηση είναι ο τελειότερος τρόπος να την εκφράσεις. Για να έρθω όμως στην ουσία του ερωτήματός σας. Θα ήθελα κάποια στιγμή να μελοποιήσω ποιητές όπως τους Βάρναλη, Ελύτη, Καβάφη, Καρυωτάκη, Πολυδούρη και τόσους άλλους. Δεν έχει τελειωμό η λίστα.

Μίλησέ μας και για προηγούμενες δουλειές σου.

Πέραν της κύριας δραστηριότητάς μου, καθώς είμαι από το 1999, ιδιοκτήτης και διευθυντής δύο Ωδείων και Σχολών Χορού, στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα διδάσκω ο ίδιος κιθάρα. Το 2018 κυκλοφόρησε από την εταιρεία μου τη Spider Music, ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος μου με τίτλο «Για Όλα Και Κανένα». Μια πολυμορφική δουλειά η οποία περιέχει 8 τραγούδια τα οποία τα ερμηνεύουν τραγουδιστές από τη Θεσσαλονίκη οι Παπαιωάννου Σωκράτης, Αθηνά Μηλούση, Τζαβέλλα Έλενα και Κουτσαυτάκη Εύη.

Ήσουν ένας ενεργός τραγουδοποιός, με εμφανίσεις, παρουσιάσεις κλπ. Πως είναι η ζωή και η τέχνη σου σήμερα;

Περνάω τη μέρα μου στο home studio μου. Γράφω, ετοιμάζω πράγματα, ξαναπιάνω ιδέες που έμειναν στη μέση, ενορχηστρώνω και συν τοις άλλοις μένει και χρόνος για μελέτη στη κιθάρα αλλά και για διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων και όχι μόνο. Κάνω αυτά που τόσο αγαπώ χωρίς να υπάρχει η πίεση του χρόνου.

Πιστεύεις ότι η κατάσταση που βιώνουμε θα αποτελέσει την αρχή μιας άλλη εποχής και για τη μουσική και για τον πολιτισμό γενικότερα;

Πιστεύω γενικά ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο ως χώρα, αλλά και ως Ευρώπη, ως κόσμος γενικότερα, διανύουμε μια μεταβατική περίοδο. Μια περίοδο όπου έλειψαν οι ηγέτες, όπου οι πνευματικοί άνθρωποι μπερδεύτηκαν κάπου ανάμεσα στις ιδέες και στις ιδεοληψίες. Συνήθως, οι μεταβατικές περίοδοι, διακόπτονται βίαια. «Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί» είπε πει ο μεγάλος Νίκος Γκάτσος. Ίσως αυτός ο ιός να είναι ο καταλύτης εξελίξεων. Όμως αυτές οι εξελίξεις, παρόλο που μπορεί να οδηγήσουν σε καλό, μάλλον ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια και την έντασή του τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ότι αφορά τη μουσική και το πολιτισμό γενικότερα, πιστεύω ότι και εκεί θα υπάρξουν αλλαγές. Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες άνθησης μιας υποκουλτούρας, η οποία κυρίευσε την αισθητική των Ελλήνων. Ελπίζω ότι οι δυσκολίες θα οδηγήσουν στην αναζήτηση της ψυχής. Βέβαια, οι δυσκολίες, πάντα ήταν και θα είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους καλλιτέχνες. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη να φύγουμε γρήγορα μπροστά, με στέρεο όμως βήμα, πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν νέες καταστάσεις στο πολιτισμό ο οποίος ήδη υποφέρει από τη πρόσφατη οικονομική κρίση. Ελπίζω να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε καλύτερα από αυτές του παρελθόντος.

Μένεις Σπίτι;

Ναι μένω σπίτι. Όλοι πρέπει να μείνουμε σπίτι. Για να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε, τη δημόσια υγεία και σε τελική ανάλυση τη χώρα μας. Η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική σε μια χώρα σα τη δική μας, η οποία μπαίνει στη παγκόσμια αυτή μάχη, εξόχως λαβωμένη.

Δημήτρη, σ’ευχαριστούμε πολύ κι ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δίνετε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This