Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021

«Πυρά» Ξαρχάκου κατά Μενδώνη: Διακατέχεται από το σύνδρομο της… βλαπτικής έπαρσης!

«Η Μενδώνη διακατέχεται από το σύνδρομο της “βλαπτικής έπαρσης». Σφοδρή κριτική στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη άσκησε ο Σταύρος Ξαρχάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έκανε λόγο για «εποχές πολιτισμικής αναιμίας» και «πλήρη έλλειψη ενιαίου εθνικού ψυχισμού». Αναφερόμενος δε στην υπουργό είπε: «Διάβασα με μεγάλη προσοχή τη συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σάββατο η κυρία Μενδώνη. Μια συνέντευξη – μεταξύ μας- άνευ ουσίας, άκρως τεχνοκρατική, και κυρίως δυσκοίλια. Έβγαλα το συμπέρασμα, λοιπόν, ότι αυτή η κυρία διακατέχεται από ένα σύνδρομο, το σύνδρομο αυτό ίσως δεν υπάρχει, ίσως αποτελεί δική μου έμπνευση. Το σύνδρομο αυτό το αποκαλώ “βλαπτική έπαρση”. Και ξέρετε κάτι, δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνον η σημαία. Κι ένας υπουργός, και μάλιστα σε αυτό το ταλαίπωρο υπουργείο, πρέπει να είναι και λίγο υπερβατικός.

Γιατί για να λύσει θέματα που αφορούν την τέχνη, πρώτον πρέπει να έχει πλήρη αντίληψη του φαινόμενου τέχνη, και δεύτερον να μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Όλα τα άλλα μπορούν να τα κάνουν κάλλιστα οι γενικοί Γραμματείς και Φαρισαίοι. Και η κυρία Μενδώνη μπορώ να ομολογήσω ότι υπήρξε, και είναι, μια πολύ αποτελεσματική γενική γραμματέας. Τον υπουργό αναζητάμε. Τον εμπνευσμένο υπουργό αναζητάμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Σταύρος Ξαρχάκος αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας: «Έχω δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι προτείνω την άμεση δημιουργία ταμείου ανεργίας. Προσωπικά ο κ. πρωθυπουργός θα πρέπει να απευθυνθεί στα δύο ιδρύματα τα οποία τροφοδοτούνται από καλλιτέχνες, δηλαδή “Νιάρχου” και “Ωνάση”, αλλά και σε άλλα ευαγή, ευάερα κι ευήλια ιδρύματα, τα οποία έχω την αίσθηση ότι ευχαρίστως θα χορηγήσουν και θα συντηρούν αυτό το ταμείο.

Έτσι ώστε η μεγάλη μερίδα των ανθρώπων της τέχνης να μπορέσει να ανακουφιστεί και να διαπιστώσει, αυτή η μερίδα, η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη, ότι για μια φορά επιτέλους η Πολιτεία στάθηκε αρωγός. Το δεύτερο το οποίο θα πω για τον πρωθυπουργό είναι ότι πρέπει να προσέχει. Γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο. Όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι, κι όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι. Και πρέπει να επιλέξει» σημείωσε ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ