Αρχαίος «θησαυρός» με 12.000 μικρά αγάλματα

Must Read

Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει πως σε 30 τετραγωνικά μέτρα θα χωρούσαν 12.000 πήλινα ειδώλια της Αρχαϊκής εποχής και μάλιστα διατηρημένα με τον χρωματισμό τους μέχρι και σήμερα; Απίστευτο και όμως αληθινό. Στον τουριστικό οικισμό του δήμου Μεγαρέων, Αλεποχώρι, κάτω από τα Γεράνεια Όρη, εκεί που συναντά η μυθολογία την ιστορία σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, βρέθηκε ο μεγαλύτερος αποθέτης αγγείων και πήλινων ειδωλίων της Αττικής και ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Σύμφωνα με την Γ’ εφορία Αρχαιοτήτων, το 1996 μετά από τυχαία εκσκαφή οικοδομής σε υπαίθριο χώρο 30 τ.μ πάνω σε βοτσαλωτό δάπεδο και με μόλις 60 εκατοστά χώματος χωμένα, βρέθηκε ένας αμύθητος θησαυρός από αρχαιολογικά ευρήματα. Αρχικά βρέθηκαν κυκλικοί βωμοί που περιείχαν καμένο χώμα, οστά πουλιών, και χιλιάδες κεραμικά αγγεία, χάλκινα κοσμήματα, ενώ ανατολικά του κτίσματος υπήρχαν δύο μεγάλοι κυκλικοί λάκκοι {αποθέτες} όπου είχε ριχθεί από την αρχαιότητα πλήθος αφιερωμάτων.

Ήταν κυρίως γυναικεία

Τα αγγεία που βρέθηκαν κατά την 10 έτη έρευνα ήταν κυρίως χειροποίητα ειδώλια, μικροαντικείμενα και είχαν γραπτή αφιέρωση. Τα ειδώλια είχαν επί τω πλείστον γυναικεία μορφή και πολλά ήταν πτηνόμορφα, ενώ είχαν ανάγλυφη η γραπτή διακόσμηση.

Η εντυπωσιακή ποσότητα των αναθημάτων σύμφωνα με την Γ’ εφορία Αρχαιοτήτων μαρτυράει την λειτουργία ενός ιερού που ως φαίνεται προσέλκυε πλήθος προσκυνητών από την περιοχή της Αττικής και της Κορινθίας πάνω από δύο αιώνες. Το είδος των αναθημάτων υποδηλώνει την λαϊκή λατρεία μιας γυναικείας θεότητας πιθανώς με χθόνιο χαρακτήρα και με θεραπευτική ικανότητα. Ένα μέρος ελάχιστο μέρος των αναθημάτων βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων, ενώ ο χώρος του πανάρχαιου ιερού παραμένει απροστάτευτος!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This