Αεροσκάφη, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, ουρανοξύστες και πολλά άλλα συγκαταλέγονται στην αμύθητη περιουσία του Έλληνα Κροίσου που υποκλίνονται αρχηγοί κρατών και βασιλιάδες σε όλη τη γη.
Για μια ακόμα χρονιά, ο Έλληνας από τη Νίσυρο Τζων Κατσιματίδης βρέθηκε στην λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης και με περιουσία 3,1 δισ δολάρια.
- Από τον
Νίκο Νικόλιζα
Ποιος είναι όμως ο 71χρονος κροίσος και ποια είναι η πορεία του από τις φτωχικές γειτονιές της προπολεμικής Νισύρου, στην Αμερική και στην απόλυτη δόξα;
Ο πατέρας του Τζον Κατσιματίδη δούλευε σαν φαροφύλακας σε έναν απομονωμένο βράχο στη Νίσυρο. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει σε ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του, η οικογένειά του πέρασε πολλές κακουχίες μέχρι η μητέρα του και ο πατέρας του αποφάσισαν να μαζέψουν τα λιγοστά πράγματα που είχαν, και μαζί με τον νεογέννητο γιο του Γιάννη, να φύγει. Αρχικά για τον Πειραιά και από εκεί με ένα πλοίο όλη η οικογένεια μετανάστευσε στην Νέα Υόρκη. Χρειάστηκαν 15 μέρες για να φτάσουν στη «νέα γη» όπως έλεγαν τότε την Αμερική οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες.
Η οικογένεια Κατσιματίδη όταν έφτασε στην Αμερική, εγκαταστάθηκε αρχικά στο Χάρλεμ και ο Τζον από μικρή ηλικία θα αρχίσει να βοηθάει τον πατέρα του δουλεύοντας σε ένα μπακάλικο. «Έκανα όλες τις δουλειές που μου έλεγαν οι γονείς μου» θα πει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του φανερά συγκινημένος για όσα έχει ζήσει. Μεγαλώνοντας ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που όμως δεν θα ολοκληρώσει ποτέ, για να πιάσει δουλειά στο παντοπωλείο ενός γνωστού της οικογενειάς του, το οποίο και τελικά αγόρασε. Ήταν τόσο εύστροφος που το ένα μαγαζί διαδεχόταν το άλλο. Δεν έκλεινε ποτέ. Ολόκληρο το 24ωρο ήταν ανοιχτό και αυτό ήταν καινοτομία για εκείνη την εποχή. Αμέσως τα 10 καταστήματα έγιναν μια τεράστια αλυσίδα με την επωνυμία Gristedes /Red Apple και σήμερα φτάνει τα 50 καταστήματα κάνοντας την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, ο πανέξυπνος Έλληνας Τζον Κατσιματίδης δεν θα σταματήσει εκεί αφού αποφασίζει να μπει και στην αγορά του Real Estate αγοράζοντας περισσότερα από 300 ακίνητα-«φιλέτα» σε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια, ενώ το επόμενο βήμα του ήταν να αγοράσει πάνω από 400 βενζινάδικα convenience stores. Το 1997 το ίδιο το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα αλλά και επιχειρηματία της χρονιάς, ενώ το το Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα για το 2016 με τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική, γνωστή και ως Forbes 400. Στη λίστα του 2014 βρισκόταν στη θέση 280 και είναι ο τρίτος πλουσιότερος Έλληνας στην Αμερική, ενώ συνολικά στη συγκεκριμένη λίστα μπήκαν μόλις 7 Έλληνες.
Οι ανησυχίες όμως του Έλληνα κροίσου δεν σταμάτησαν στις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Το 2013 αν και προσπάθησε να εκλεγεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δεν τα κατάφερε. Είναι βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, ενώ ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του από την Νίσυρο που έχει κάνει πολλές και μεγάλες προσφορές για την γενέτειρα του.