Όσοι τα έζησαν δεν μπορούν να τα ξεχάσουν. Οικογένειες που ξεκληρίστηκαν ο ένας μπροστά στα μάτια του άλλου και παιδιά που λιποθύμησαν απ’ τον τρόμο και λογίστηκαν νεκρά, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν απ’ το θάνατο, αλλά όχι από τις τραγικές μνήμες… Νεκροί στρατιώτες και αγνοούμενοι που δεν έχουν ακόμα βρεθεί…
Κύπριοι και Ελλαδίτες αναβιώνουν σήμερα τις τραγικές στιγμές του «Αττίλα 2», της δεύτερης φάσης της εισβολής στο νησί, που τελειώθηκε την 14η Αυγούστου του 1974 με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» αναφέρουν πως υπάρχουν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων στο λιμάνι της Κερύνειας…
Το χρονικό της εισβολής
«Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»
Ο εισβολέας λίγες μόλις ώρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Γενεύη, στις οποίες αξίωνε από τους Ελληνοκύπριους την εκκένωση 34% του κυπριακού εδάφους από το βόρειο τμήμα του νησιού, ενεργοποιεί το σχέδιο Β΄. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, επικοινωνεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό της εισβολής, Μπουλέντ Ετσεβίτ, μεταβιβάζοντας του το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»∙ συνθηματικό έναρξης της δεύτερης εισβολής. Τα τουρκικά άρματα μάχης ετοιμάστηκαν για να προελάσουν προς την Αμμόχωστο ανατολικά και προς τη Μόρφου δυτικά.
«Η Κύπρος κείται μακράν»
Χαράματα της 14ης Αυγούστου αρχίζει η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο «Αττίλας 2» κινείται από τη Λευκωσία, ανατολικά προς τη Μια Μηλιά, την Κυθρέα, την Μεσαορία, την Αμμόχωστο και δυτικά προς τη Μόρφου. Ο Πρόεδρος Μακάριος καταδικάζει την τουρκική βαρβαρότητα και καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει μπροστά στις θηριωδίες που διαπράττονται ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει από τη Γενεύη στην Κύπρο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, δηλώνει «Η Κύπρος κείται μακράν» καταδεικνύοντας την αδυναμία της Ελλάδας να βοηθήσει την Κύπρο. Η Ελλάδα αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Κατάληψη του 36% του εδάφους της Κύπρου
Μέχρι της 16 Αυγούστου ο «Αττίλας 2» κατορθώνει να καταλάβει τη Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μέχρι τις 18:00 το απόγευμα ο τουρκικός στρατός χαράσσει την γραμμή του «Αττίλα» και, παρά τις παραινέσεις, συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός μόνο όταν ολοκληρώνει την βίαιη κατάληψη του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πλέον, η Κερύνεια, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος, η Μόρφου, η Μεσαορία και η Αμμόχωστος βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων, σκορπώντας θάνατο, αγνοούμενους, αιχμαλώτους και πρόσφυγες. Η Κύπρος διχοτομείται…
Τι γράφτηκε για τους ομαδικούς τάφους στην Κερύνεια
Το ρεπορτάζ της τουρκοκυπριακής εφημερίδας υπογράφει ο διευθυντής της, Σενέρ Λεβέντ, γνωστός για τα φιλο-ελληνοκυπριακά του αισθήματα. Η πηγή του αναφέρει πως τότε οι Κύπριοι αιχμάλωτοι είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας, αλλά εκεί φέρεται να τους δολοφόνησαν άγρια και να τους έθαψαν. Αυτό δηλώνει Τουρκοκύπριος, ο οποίος τότε ήταν 17 ετών και βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας κατ’ εντολήν του στρατού.
Σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο της Ερευνητικής Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα, Νέστορα Νέστορος, θα αρχίσει σύντομα η διερεύνηση του δημοσιεύματος, που κάνει λόγο για δύο ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αγνοούνται από τον Ιούλιο του 1974, στην Κερύνεια, σύμφωνα με δήλωση του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στην Επιτροπή.
Ο κ. Λεβέντ υποστηρίζει, επίσης, ότι στον κήπο της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Σαλαμίνα, βρίσκεται ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος, ενώ διερευνάται ο ισχυρισμός ότι τα λείψανα μετακινήθηκαν. Σημειώνει, δε, ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, πριν από 20 χρόνια, ενδέχεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι διερευνούσε αυτήν την υπόθεση!