23 Φεβρουαρίου 1958: Ο Φιντέλ Κάστρο απαγάγει τον 5 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της F-1 και γίνεται… ήρωας

Must Read

Στη δεκαετία του ’50 ο Αργεντινός πιλότος της F-1, Μανουέλ Φάντζιο ήταν το απόλυτο αθλητικό είδωλο. Είχε κερδίσει 5 φορές τον παγκόσμιο τίτλο με τέσσερις διαφορετικές ομάδες και η φήμη του ξεπερνούσε αυτή του Φέρεντς Πούσκας ή του Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Ο Πελέ δεν είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο, ενώ το ΝΒΑ δεν είχε αρχίσει την… παραγωγή σούπερ σταρ.

Χρειάστηκε να περάσουν 45 χρόνια για να τον ξεπεράσει ο Μίκαελ Σουμάχερ με 7 κατακτήσεις!

Το 1958 στην Κούβα ο Φουλχένσιο Μπατίστα προσπαθούσε να κρατηθεί στην εξουσία. Είχε να αντιμετωπίσει κάτι αντάρτες που είχαν για ηγέτη έναν τύπο που τον έλεγαν… Φιντέλ Κάστρο!

Σε μια προσπάθεια γίνει δημοφιλής στους υπηκόους του ο Κουβανός δικτάτορας οργάνωνε ένα GP στους δρόμους της Αβάνα. Δεν είχε μπει στο επίσημο καλεντάρι, αλλά πλήρωνε αδρά τους καλύτερους πιλότους της F-1 για να συμμετάσχουν. Πρώτος και καλύτερος ο Μανουέλ Φάντζιο, ο νικητής της διοργάνωσης του 1957 και βασικό φαβορί για την πρώτη θέση κι εκείνη τη χρονιά. Στα προκριματικά είχε άλλωστε τον καλύτερο χρόνο με την ολοκαίνουργια «Μαζεράτι».

Ο Κάστρο αναζητούσε ένα «χτύπημα» που θα έκανε δημοφιλή την οργάνωσή του στον υπόλοιπο κόσμο. Τα χτυπήματα που έκανε δημιουργούσαν εντυπώσεις, αλλά μόνο στη χώρα. Τέσσερις μέρες πριν τον αγώνα, για παράδειγμα, μια ομάδα ανταρτών μπήκε στα κεντρικά της Κρατικής Τράπεζας της Αβάνα κι αντί να πάρει λεφτά έκαψε τις επιταγές που εξέδιδε η Τράπεζα με παραλήπτες τους φίλους του Μπατίστα.

Καλά όλα αυτά, αλλά για εσωτερική κατανάλωση.

Ο δικτάτορας της Κούβας, Μπατίστα (δεξιά), είχε επενδύσει πολλά στο G,P της Αβάνας. Θεωρούσε ότι έτσι θα επανακτούσε τη δημοφιλία του. Αριστερά ο Φάντζιο

Ο άνθρωπος του Κάστρο στην Αβάνα ήταν ο Φαουστίνιο Πέρες που πολλά χρόνια αργότερα ήρθε στη… γειτονιά μας, έγινε πρέσβης της Κούβας στη Σόφια. Ο Πέρες ήρθε σε επαφή με τον Όσκαρ Λουκέρο, τον «κομάντο» της οργάνωσης και αυτός του σύστησε τον Αθλητικό Συντάκτη Έλιο Κονσταντίν που γνώριζε τον Μαρσέλο Τζιαμπέρτο, μάνατζερ του Φάντζιο.

Το σχέδιο έμοιαζε τρελό. Να απαγάγουν τους δύο καλύτερους πιλότους της F1, τον Φάντζιο και τον Στέρλινγκ Μος από το ξενοδοχείο «Λίνκολν» που έμεναν στο κέντρο της Αβάνα, στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της πόλης μετά το Προεδρικό Μέγαρο!

Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να γίνει τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου. Η απαγωγή την Παρασκευή 21 του μήνα.

Ο Φάντζιο μένει στο δωμάτιο 810 κι έξω από την πόρτα του νύχτα μέρα υπάρχει ένοπλος αστυνομικός. Άρα η απαγωγή πρέπει να γίνει εκτός ξενοδοχείου, ή έστω μακριά από το δωμάτιό του. Μια συνέντευξη στο κανάλι CMQ ρίχνει έξω το πρόγραμμα, επιστρέφει με παρέα στο ξενοδοχείο, τρώει στο εστιατόριο και πάει να κοιμηθεί. Η ευκαιρία χάθηκε!

Την επόμενη μέρα, μια από τα… ίδια. Ο Φάντζιο επισκέπτεται ένα γειτονικό ξενοδοχείο,. Μιλά με κόσμο, μαλώνει ένας φωτογράφος με έναν αστυνομικό έρχεται η ασφάλεια και η απαγωγή ματαιώνεται ξανά. Επιστρέφει στο ξενοδοχείο, κάνει βόλτα στον κήπο, αλλά και πάλι η παρέα του είναι μεγάλη. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

Ο Φάντζιο στη διάρκεια των δοκιμαστικών διαμαρτυρήθηκλε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το μονοκινητήριο του. Αργότερα, είπε, ότι η απαγωγή ίσως του έσωσε τη ζωή από ένα πιθανό ατύχημα

Την Κυριακή το πρωί ο Φάντζιο παίρνει μέρος στα δοκιμαστικά. Σημειώνει τον καλύτερο χρόνο γεγονός που του επιτρέπει να ξεκινήσει πρώτος στον κυρίως αγώνα την επόμενη μέρα. Ο δημοσιογράφος Κονσταντίν ειδοποιεί τους απαγωγείς ότι το βράδυ, ο «στόχος» θα πιει ένα ποτό στο μπαρ του ξενοδοχείου. Επειδή θέλει να συγκεντρωθεί θα είναι μαζί του μικρή παρέα. Τρεις με τέσσερις πιλότοι.

Η εφημερίδα «Ζικ Ζακ» δημοσίευσε ιδόχειρο σημείωμα του Μανουέ, Φάντζιο την επόμενη μέρα της απαγωγής του

Ο Μανουέλ Ουζιέλ αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει την απαγωγή. Μπαίνει στο μπαρ το ξενοδοχείου και ρωτά για να βεβαιωθεί:
-Ποιος από σας είναι ο Φάντζιο;

-Εγώ, του απαντά

-Ελάτε μαζί μου. Μόλις σας απήγαγε το κίνημα της 26ης Ιουλίου.

Ο Φάτζιο που είναι.. έξω καρδιά πιστεύει ότι κάποιος του σκαρώνει φάρσα, όπως αυτές που συχνά έκανε κι ο ίδιος. Αλλάζει γνώμη όταν βλέπει ένα περίστροφο να βγαίνει από την τσέπη του συνομιλητή του που του λέει:

-Αν μας ακολουθήσεις ήσυχα δεν θα πάθεις τίποτα.

Φεύγοντας ο άγνωστος ρωτά:

-Που είναι ο Στέρλινγκ;

-Είναι νιόπαντρος και πέφτει νωρίς για ύπνο, απαντά με τον πιο φυσικό τρόπο ο Φάντζιο.

Ο Στέρλινγκ ήταν ακριβώς δίπλα του όταν έγινε η απαγωγή, αλλά ούτε αυτός, ούτε οι άλλοι το κατάλαβαν κάτι. Πέρασαν τον Ουζιοέλ για ένα απλό θαυμαστή!

Τον βάζουν σε μια Πλίμουθ που τον περιμένουν και οι υπόλοιποι απαγωγείς. Προσπαθούν να τον καθησυχάσουν. Αντί να τον πάνε στο κρησφύγετο ο Οζιέλ περνά από το σπίτι του για να συστήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στη γυναίκα του και να του δείξει το μωρό που έχουν αποκτήσει! Το πρώτο σπίτι είναι ένα καταφύγιο στο οποίο αναρρώνει ένας μαχητής της οργάνωσης που προσπαθούσε να φτιάξει εκρηκτικά και είχε αυτοτραυματιστεί!

Στη συνέχεια τον μεταφέρουν σε ένα διώροφο σπίτι που ανήκει στη χήρα ενός συναγωνιστή τους. Μένει εκεί με τις δύο κόρες της 17 και 21 χρόνων. Στο διπλανό κατοικεί μια χορεύτρια ερωμένη υψηλόβαθμου του καθεστώτος. Υπάρχει πάντα φρουρά έξω από το σπίτι της. Σωστά προβλέπουν ότι κανείς δεν θα υποπτευτεί να ψάξει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Του δίνουν το καλύτερο δωμάτιο, το γεύμα είναι κοτόπουλο με πατάτες και τον καληνυχτίζουν. Την επόμενη, μέρα του αγώνα, παίρνουν μαζί πρωινό. Ο Φάτζιο ζητά να μην ακούσει ραδιόφωνο, αλλά μουσική! Δεν θέλει να παρακολουθήσει τον αγώνα.

Η είδηση της απαγωγής γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ο Μπατίστα είναι έξαλλος. Υπόσχεται να δολοφονήσει τους απαγωγείς, αλλά παράλληλα διατάσσει να γίνει κανονικά το Γκραν Πρι.

Ένα πλήθος 150.000 ανθρώπων έχει κατακλύσει δρόμους και πλατείες. Κάποια στιγμή γίνεται το κακό. Ο Κουβανός πιλότος Αρμάντο Γκαρθία Χιφουένες χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και πέφτει επάνω στο πλήθος. Έξι άνθρωποι σκοτώνονται επί τόπου και άλλοι τριάντα τραυματίζονται σοβαρά. Το ατύχημα το αποτυπώνουν σε φιλμ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία

Η γιορτή μετατρέπεται σε δράμα. Οι πιλότοι τα βάζουν με τους διοργανωτές που δεν είχαν πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Ο Μπατίστα διατάσσει ανακρίσεις και ασκείται δίωξη στον οδηγό που δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο.

Στο καταφύγιο των ανταρτών προκύπτει νέο πρόβλημα. Άνθρωποι του Μπατίστα διαδίδουν ότι το ατύχημα οφείλεται σε σαμποτάζ. Τους διαψεύδουν οι οδηγοί που είδαν το αυτοκίνητο που έχασε λάδια. Ο Φάτζιο πλέον κινδύνευε από τον Μπατίστα. Υπάρχει φόβος να τον σκοτώσουν για να… φορτώσουν το φόνο στους αντάρτες. Τους είχε ενημερώσει σχετικά ένας κατάσκοπος τους στην Αστυνομία. Ο Φάντζιο προτείνει:

-Στην πρεσβεία της Αργεντινής θα είμαι ασφαλής

-Μα η πρεσβεία φυλάσσεται. Αδύνατον να περάσεις το μπλόκο.

Περιοδικό της Κούβας με εκτενές, αποκλειστικό, ρεπορτάζ για την απαγωγή του Φάντζιο

Τη λύση τη δίνει ο Μεξικανός δημοσιογράφος Μανουέλ Καμίν. Προτείνει η παράδοση να γίνει στο σπίτι του στρατιωτικού ακολούθου της Αργεντινής που απουσιάζει στο εξωτερικό και το σπίτι του δεν φρουρείται. Ειδοποιείται ο πρεσβευτής Λιντς που είναι ξάδελφος του πατέρα του Τσε Γκεβάρα. Άλλωστε το πλήρες όνομά του είναι Ερτνέστο Γκεβάρα Λιντς. Φεύγει κρυφά από την πρεσβεία, ενώ ο Φάντζιο οδηγείται κι αυτός στο σημείο συνάντησης. Προκύπτει ένα πρόβλημα. Το κεφάλι του είναι μεγάλο και δεν βρίσουν καπέλο στα μέτρα του! Αποφασίζουν να φορέσει απλά μαύρα γυαλιά. Τον συνοδεύουν οι δύο κόρες της χήρας του επαναστάτη που τους φιλοξενεί.

Οι πρώτες δηλώσεις του Φάντζιο μετά την απελευθέρωση του

Όλα πάνε καλά και ο Φάτζιο απολαμβάνει την ελευθερία του. Σε ανταπόδοση της ιδέας που είχε ο Μεξικανός δημοσιογράφος του παραχωρεί την πρώτη – αποκλειστική – συνέντευξη μετά την περιπέτειά του. Μιλά με καλά λόγια τους απαγωγείς που αποχαιρετώντας του είπαν: «Μόλις επικρατήσει επανάσταση θα είσαι καλεσμένος μας»

Η απαγωγή είχε κάνει γνωστή την ύπαρξη των ανταρτών του Κάστρο σε όλο τον κόσμο. Ήταν η καλύτερη… διαφήμιση για αυτούς,. Ο Μπατίστα είδε τη δική του προσπάθεια για διαφήμιση να του γυρίζει… μπούμερανγκ.

Δέκα μήνες αργότερα, την Πρωτοχρονιά του 1959 ο Κάστρο έμπαινε θριαμβευτής στην Αβάνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This