24 Φεβρουαρίου 1981 – Το σήριαλ που… έσωσε ζωές και τα άγνωστα βίντεο από το σεισμό στις Αλκυονίδες

Must Read

Η ώρα ήταν 22.59 της 24ης Φεβρουαρίου 1981, όταν στην Αθήνα, την Κόρινθο και άλλες περιοχές η γη άρχισε να τρέμει. Τα 6,7 Ρίχτερ έγιναν αισθητά στη μισή, σχεδόν, Ελλάδα. Ένα χωριό στα Γεράνια, η Περαχώρα, με 2.500 κατοίκους δοκίμασε τη μανία του Εγκέλαδου.

Τα περισσότερα σπίτια του κατέρρευσαν ή έγινα ακατάλληλα για διαμονή. Κι όμως οι περισσότεροι κάτοικοι σώθηκαν. Αιτία ένα σήριαλ.

Η ΕΡΤ μετέδιδε εκείνο το βράδυ το 12ο από τα 20 επεισόδια από το «Φως του Αυγερινού», μιοα νουβέλα του Αλέξη Πάρνη που είχε διασκευάσει για την τηλεόραση και είχε σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της θεαματικότητας. Ήταν από τα πρώτα σήριαλμε χρώμα στην ελληνική τηλεόραση και οι έγχρωμοι δέκτες ήταν ακόμα πανάκριβοι κι ελάχιστοι στα σπίτια. Πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στο καφενείο που χωριού που διέθετε έγχρωμο δέκτη.

«Αυτό μας έσωσε. Το καφενείο άντεξε. Αν είχαμε πάει στα σπίτια μας κοιμηθούμε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» έλεγαν οι κάτοικοι που είδαν τις επόμενες μέρες να μπαίνει κόκκινη ένδειξη (ακατάλληλο) σε 206 σπίτια, πολλά από τα οποία είχαν καταρρεύσει.

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας μεγάλες. Συνολικά 3.244 σπίτια σε Κόρινθο, Λουτράκι, Βέλο, Μούρτσι κρίθηκαν ακατάλληλα!

Παρόλα αυτά από τους 16 νεκρούς του σεισμού μόλις 4 καταπλακώθηκαν. Οι οκτώ πέθαναν από καρδιακή προσβολή και άλλοι τέσσερις από ατυχήματα.

Γύρω στις 100.000 έχουν αιτία να μένουν σε σκηνές, όχι μόνο στην Κορινθία, αλλά και στα Μέγαρα, ακόμα και στο Περιστέρι. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι όμως, κυρίως στην Αθήνα φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα έχουν γεμίσει σκηνές!

Στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Κώστας Χούντας, ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να συντονίσει και να παρουσιάσει εκείνο το βράδυ το έκτακτο γεγονός. Πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον κόσμο να βγει έξω από τα σπίτια του. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ένας δεύτερος σεισμός 6,4 ρίχτερ ήρθε να αποτελειώσει ότι άφησε ο πρώτος!

Η τηλεόραση με τα δύο κρατικά κανάλια, αλλά και το ραδιόφωνο, επίσης κρατικό εξ αιτίας του πανικού έδρασαν ελεύθερα χωρίς κρατική χειραγώγηση. Κι οι υπεύθυνοι παράγοντες ήταν έξω στους δρόμους!

Δυστυχώς από εκείνο το βράδυ δεν έχουν διασωθεί παρά ελάχιστα ντοκουμέντα. Στα χρόνια που ακολούθησαν κάποιοι έσπευσαν να σβήσουν τα μοναδικά βίντεο Οι εικόνες που υπάρχουν οφείλονται ή σε ερασιτέχνες κινηματογραφιστές ή σε διεθνή πρακτορεία, όπως αυτό το σκληρό φιλμ

Οι ρεπόρτερ των εφημερίδων ξεχύθηκαν στους δρόμους. Η εκτύπωσή άρχισε νωρίς το πρωί αφού τα γεγονότα έτρεχαν, αλλά και πολλά πιεστήρια είχαν υποστεί ζημιές.

Τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης επισκέφθηκε τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο κι έδωσε εντολές για να βρεθεί στέγη στους σεισμόπληκτους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This