Το μυστηριώδες «Ζ» και το μήνυμα Πούτιν προς τη Δύση

Must Read

Είναι ένα από τα πολλά μυστήρια του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Το γράμμα «Ζ» φιγουράρει όχι μόνο στα ρωσικά τανκ, αλλά και στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης, της Μόσχας και των άλλων πόλεων της αχανούς αυτής χώρας.

Το παράδοξο είναι ότι το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι δεν το περιλαμβάνει. Όταν θέλουν να προφέρουν το συγκεκριμένο γράμμα γράφουν «3» κι όταν θέλουν να το κάνουν παχύ γράφουν «Ж».

Στη Δύση αναζητούν πέρα από τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και το συμβολισμό του τελευταίου γράμματος του λατινικού αλφαβήτου που προέρχεται από το ελληνικό αλφάβητο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ακόμα και ένα ζευγάρι νεονύμφων σε μια μικρή ρωσική πόλη το έβαλε στο αυτοκίνητο…

Για πολλούς αντιπροσωπεύει το «Для победы» που στα ρωσικά σημαίνει «προς τη νίκη». Για άλλους όμως σημαίνει κάτι σημαντικότερο. Τον επαναπροσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας σε σχέση με τη Δύση.

Στη Ντόχα το περασμένο Σάββατο ο 20χρονος Ρώσος αθλητής της ενόργανης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ιβάν Κούλιακ, έχασε στο δίζυγο από τον Ουκρανό αντίπαλό του, τον Ίλια Κόβτουν, αλλά και από τον Μιλάντ Καρίμι του Καζακστάν. Περιορίστηκε στην 3η θέση. Στο βάθρο των νικητών σε αντίθεση με το νικητή δεν είχε δικαίωμα να φέρει το εθνόσημο της χώρας του. Ακόμα κι αν έπαιρνε το χρυσό μετάλλιο δεν θα άκουγε τον Εθνικό Ύμνο της Ρωσίας.

Τα Δυτικά μέσα σοκαρίστηκαν από την ενέργεια του νεαρού αθλητή. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τον ρωτήσει γιατί το έκανε. Κι ας το εξήγησε μετά τον αγώνα:

«Ήθελα, είπε, απλά να δείξω από που κατάγομαι. Μας έχουν απαγορεύσει αν φοράμε το εθνόσημο, μας έχουν απαγορεύσει τη σημαία μας, θα μας αποκλείσουν κι από τους αγώνες…»

Κι έπεσε μέσα! Μπορεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής να τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις στην «επιτροπή ηθικής», αλλά την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ότι όλοι οι Ρώσοι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους επόμενους αγώνες.

«Οι Ουκρανοί αντίπαλοί μας έκαναν βόλτες με τη σημαία της χώρας τους, φώναζαν «δόξα στην Ουκρανία» και κανείς δεν τους έκανε παρατήρηση» συμπλήρωσε ο Κούλιακ.

Το σύμβολο «Ζ» σε δύο εβδομάδες εξαπλώθηκε γρηγορότερα κι από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Αρχικά, κάποιοι, το «Ζ» το θεώρησαν «2» και το απέδωσαν στην ημερομηνία 22/2/2022 που η Ρωσία επικύρωσε τη συμφωνία με τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ που είχαν αποσχισθεί από τη χώρα και έχουν ισχυρή παρουσία ρωσόφωνου πληθυσμού.

 

Στον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 1» που ελέγχεται από την κυβέρνηση ένας αξιωματικός του στρατού είπε ότι σύμβολο αυτό είναι σημάδι αναγνώρισης. «Κάθε μονάδα το χρησιμοποιεί διαφορετικά. Άλλοι το βάζουν σε κύκλο, άλλοι σε τετράγωνο. Οι πιλότοι αναγνωρίζουν τις μονάδες μας και δεν υπάρχει περίπτωση να τις χτυπήσουν από λάθος».

Η απάντηση ήρθε αμέσως μετά από την Αμερικανική πλευρά: «Με τις ταχύτητες που αναπτύσσουν τα ρωσικά αεροπλάνα είναι αδύνατο να εντοπίσουν οι πιλότοι τους τις λευκές ταινίες που σχηματίζουν αυτό το σύμβολο.

Στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης η κουβέντα έχει ανάψει κι οι γνώστες της ρωσικής γλώσσας καταθέτουν τις απόψεις τους.

Μπορεί να σημαίνουν «vostok που σημαίνει «Ανατολή» ή και «Zapad» που σημαίνει «Δύση».

Εικόνες όπως αυτή με το «Ζ» υπάρχουν στις περισσότερες πόλεις της Ρωσίας. Η συγκεκριμένη είναι από την Αγία Πετρούπολη

Άλλοι, περισσότερο ευφάνταστοι υποστηρίζουν ότι επιλέχτηκε το «Ζ» ως τελευταίο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου για να υποδηλώσει το τέλος της απόλυτης κυριαρχίας των Δυτικών χωρών!

Κι ενώ γίνονται όλα αυτά υπάρχουν μέρη στον Πλανήτη που επιδοκιμάζουν ανοιχτά τους Ρώσους. Οι Σέρβοι διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ των Ρώσων. Κυριάρχησαν οι φωτογραφίες του Πούτιν, αλλά πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κονκάρδες με το «Ζ», όπως έκαναν και με αντίστοιχες με τον «στόχο» που ήταν η δική τους… απάντηση στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

 

Στην Ινδία πάντως δεν ασχολούνται με το «Ζ», αλλά με τον ίδιο τον πόλεμο που απειλεί τη χώρα με οικονομική καταστροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που το μένος των διαδηλωτών δεν το συγκεντρώνει μόνο ο Πούτιν, αλλά και ο ομολογός του των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν!

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This