Το ισπανικό βίντεο από τον γάμο του Χουάν Κάρλος με την πριγκίπισσα Σοφία το 1962 και τα ελληνικά… παρατράγουδα

Must Read

Στις 14 Μαΐου 1962 η Αθήνα είχε… γάμο και γιορτή! Είχαν έρθει:

9 εν ενεργεία ή πρώην Βασιλείς,

140 πρίγκιπες και γόνοι βασιλικών και πριγκιπικών Οίκων της Ευρώπης,

3.000 Ισπανοί τουρίστες, και

500 δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία για να καλύψουν το γεγονός.

Ποιο ήταν αυτό;

Οι γάμοι της Σοφίας – Μαρργαρίτας – Βικτώρας – Φρειδερίκης, όπως είναι το πλήρες όνομά της με τον πρίγκιπα της Αστούρια και διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος!

Δύο νέα, τότε, παιδιά, που είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους άνοιγαν σπίτι, η σωστότερα… Παλάτι για τη νέα τους ζωή.

Από το γάμο στην Καθολική εκκλησία στην οδό Πανεπιστημίου

Οι Ισπανοί είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός. Στην πατρίδα τους μαίνονταν οι διαδηλώσεις, ο δικτάτορας Φράνκο έδειχνε να κλονίζεται κι όλοι ήλπιζαν ότι ήταν θέμα χρόνου να αναλάβει ο υποψήφιος Βασιλιάς την κατάσταση. Οι προσδοκίες τους έγιναν πραγματικότητα 13 χρόνια αργότερα με το θάνατο του Φράνκο, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Η κυβέρνηση είχε ορίσει αργία τη Δευτέρα 14 Μαΐου για να μπορέσει το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά το μεγάλο γεγονός. Τηλεόραση στην Ελλάδα δεν υπήρχε κι από μια άποψη το ζευγάρι γλίτωσε το κυνήγι των τηλε-ρεπόρτερ κσι τις αναλύσεις στις πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές.

Έμενε η λάμψη που προσφέρει ένας πριγκιπικός γάμος,

Οι Ισπανοί παρήγαγαν ένα έγχρωμο ντοκιμαντέρ για το γάμοι που προβλήθηκε στους κινηματογράφους της χώρας. Είναι γεμάτο Ελλάδα και θυμίζει στους παλαιότερους μια άλλη Αθήνα…

Το φιλμ δείχνει τη μια όψη του νομίσματος. Την…. ιλιουστρασιόν.

Υπήρχε όμως και η άλλη. Η ασπρόμαυρη.

Η Ελλάδα ήταν διαιρεμένη. Όλοι είχαν μαλώσει με όλους.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ψυχρανθεί με το Παλάτι,

ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γεώργιος Παπανδρέου είχε κηρύξει ανένδοτο αγώνα για τις εκλογές του 1961, τις εκλογές «βίας και νοθείας»« όπως τις χαρακτήριζε.

Οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης είχαν αρχίσει ιστορικές σειρές για τον Εθνικό Διχασμό την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο «Βήμα» ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης παρουσίαζε έγραφα από τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστροουγγαρίας διόλου κολακευτικά για τον πατέρα του Βασιλιά Παύλου, Κωνσταντίνο Α’.

 

Στην «Ελευθερία» δημοσιευόταν η σειρά «Εθνικός Διχασμός» στηριζόμενη στο αρχείο του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ

στην «Αθηναϊκή» ο βουλευτής της ΕΔΑ Ηλίας Μπερεδήμας, λίγο αργότερα, θα επισκεπτόταν την μητέρα της Βασίλισσας Φρειδερίκης στη φτωχική μονοκατοικία όπου ζούσε στο Μπραουσβάιγκ της Γερμανίας και θα του μιλούσε με σκληρά λόγια για την κόρη της που δεν την κάλεσε ούτε στους γάμους της εγγονής της. Η συνέντευξη αυτή επέφερε την κατάσχεση της εφημερίδας την προσαγωγή σε δίκη του εκδότη και του αρχισυντάκτη της, ενώ ο ίδιος ο δημοσιογράφος τη… γλίτωσε λόγω της βουλευτικής του ασυλίας.

Στο γάμο υπήρχε και ένα ακόμα πρόβλημα. Η νύφη έπρεπε να αλλάξει δόγμα. Και το άλλαξε. Έγιναν δύο γάμοι, το πρωί ο καθολικός στον Άγιο Διονύσιο και ο ορθόδοξος στη Μητρόπολη το απόγευμα.

Όμως το βασικό πρόβλημα δεν ήταν το δόγμα, αλλά η προίκα. Στις 19 Φεβρουαρίου 1962 ο υπουργός οικονομικών Σπύρος Θεοτόκης φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που ορίζει την προίκα της πριγκίπισσας στα 9 εκ. δρχ. (περίπου 300.000 δολάρια) που όπως είπε ήταν 15 φορές μικρότερη από άλλα που είχαν δοθεί στο παρελθόν. Ο Γεώργιος Παπανδρέου υποστήριξε:

«Όχι χορήγησιν προικός, η οποία είναι έθιμον αναχρονιστικόν και βάρβαρον, αλλά γαμηλίου δώρου, αξίας όσο και του δοθέντος στην πριγκίπισσα Αικατερίνη, αδελφής του Βασιλέως Παύλου το 1947».

Μόνο που τότε είχε δοθεί ένα τσεκ 840.000 δρχ (περίπου 40.000 δολαρίων). Στην ψηφοφορία Ένωσις Κέντρου και ΕΔΑ εγκατέλειψαν την αίθουσα.

Τότε, μάλιστα ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε προσφέρει 300.000 δολάρια στην κυβέρνηση ως «δώρο» για την προίκα της Σοφίας, αλλά ο Καραμανλής το αρνήθηκε. Πιο έξυπνος ο ανταγωνιστής του Σταύρος Νιάρχος διέθεσε τους νεόνυμφους ένα από τα σκάφη του για να επισκεφθούν την Σπετσοπούλα κι αργότερα να πάνε στην Κέρκυρα.

Ένα άλλο θέμα που ανέδειξαν κυρίως οι Αμερικανικές και οι Γαλλικές εφημερίδες ήταν το κόστος των εκδηλώσεων που το υπολόγισαν στα 2,8 εκ. δολάρια. Κυβερνητικοί δεν αποκάλυψαν το ποσό, αλλά τόνισαν ότι ο γάμος αποτέλεσε μια καλή διαφήμιση για τον τουρισμό.

Όσο για αυτή καθ αυτή την τελετή μόνο τα γαρύφαλλα που στόλισαν τις δύο εκκλησίες ήταν

80.000!

Στις διαδηλώσεις που και τότε ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο κυριαρχούσε το σύνθημα: «Λεφτά για την παιδεία κι όχι για τη Σοφία».

Μεταξύ των ξένων δημοσιογράφων ήταν και η Οριάνα Φαλάτσι που έγραψε στο ιταλικό περιοδικό «Εσπρέσο»:

«Βλέποντας την πομπή είχες την εντύπωση ότι ήταν αδύνατο να συμβαίνει στο 1962, στην εποχή που άνθρωποι ντυμένοι με στολή από αμίαντο βουτούν στο διάστημα για να φτάσουν στη Σελήνη. Ποιος όμως από την αριστοκρατία σκεπτόταν ότι θα μπορούσε κανείς να πατήσει στη Σελήνη; Υπό ορισμένες προϋποθέσεις ζει κανείς τόσο καλά πάνω στη Γη».

Ο πρεσβευτής της Αγγλίας σερ Ραλφ Μάρεϊ σρ εμπιστευτικό του έγγραφο τόνιζε: «Πολιτικά, ο χρόνος του γάμου ήταν άστοχος και άτυχος. Έγινε αμέσως μετά τους εορτασμούς για τα 60χρονα του βασιλέως Παύλου. Η επέτειος αυτή συγκέντρωσε στην Αθήνα μέλη από βασιλικούς οίκους. Έγιναν πολλές βασιλικές εκδηλώσεις, σε βαθμό που έκαναν τους Έλληνες να γκρινιάζουν για τα έξοδα».

Με τόσα που έγιναν πως να… στεριώσει ο γάμος. Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 υπό το βάρος σκανδάλων διαφθοράς κι ενώ εκκρεμούν δικαστικά τρεις υποθέσεις για εξώγαμα παιδιά. Το θέμα έχει και οικονομικά κίνητρα. Ο γιος του Βασιλιάς Φίλιππος έχει παραιτηθεί από την πατρική περιουσία λόγω των σκανδάλων κι αςν κάποιο από τα παιδιά αυτά αναγνωριστεί θα έχει δικαιώματα επί της περιουσίας του που, όπως λέγεται, είναι αρκετά μεγάλη. Ο Χουάν Κάρλος ζει εκτός Ισπανίας, συνήθως στη Σαουδική Αραβία. Είναι 84 χρόνων με κλονισμένη υγεία. Η Σοφία παρέμεινε στην Ισπανία, ως βασιλομήτωρ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This