2-3 Ιουνίου 1941, η Κρήτη βάφτηκε στο αίμα – Η ιστορία των φωτογραφιών της φρίκης

Must Read

Υπάρχει το κόκκινο του αίματος και το κόκκινο της… ντροπής. Και τα δύο συναντήθηκαν στην Κρήτη σε δύο μόνο μέρες. Στις 2 και 3 Ιουνίου 1941 στις σφαγές στο Κοντομαρί και στην Κάνδανο.

Το τραγικό στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι ότι το λουτρό αίματος δεν το προκάλεσαν τα Ες Ες ή η Γκεστάπο, αλλά έφεδροι Γερμανοί που υπηρετούσαν ως αλεξιπτωτιστές στο Γ’ Ράιχ. Αιτία, η αντίσταση των Κρητικών στην Γερμανική, από αέρος, εισβολή.

Αρχικά γίνεται ο εντοπισμός της περιοχής

Η ιστορία λέει, ότι ο Γκέρινγκ είχε υποσχεθεί στον Χίτλερ μια… άνετη αεροπορική επιχείρηση για την κατάληψη του νησιού. Έσφαλε. Κι επειδή είχε εκτεθεί διέταξε την εκτέλεση του πληθυσμού του νησιού. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε ήταν ο πρωταρχικός στόχος των Γερμανών. Ήθελαν να το καταλάβουν έγκαιρα κι από εκεί να προχωρήσουν στην κατάληψη όλου του νησιού. Οι μάχες γύρω από το Μάλεμε ήταν σκληρές και πολύνεκρες.

Στη συνέχεια καταφθάνουν οι αλεξιπτωτιστές

Τα δύο αυτά χωριά ήταν κοντά στο αεροδρόμιο και οι κάτοικοί τους γνώρισαν τη μανία των κατακτητών δύο μόλις μέρες μετά την οριστική κατάληψη της Κρήτης. Κι ενώ οι Γερμανικές αρχές δεν εφάρμοσαν την ανέφικτη έτσι κι αλλιώς εντολή, υπήρξε ένας ανώτατος αξιωματικός της Λουφτβάφε, ο Κουρτ Στούντεντ που διέταξε την εξόντωση των ανδρών σε δύο χωριά, στο Κοντομαρί και στην Κάνδανο. Σε δύο διαδοχικές μέρες.

Ο αξιωματικός της Βέρμαχτ Κουρτ Στούντεντ, ο οποίος διέταξε στις σγαφές στα δύο χωριά!

Στην πρώτη περίπτωση τους αλεξιπτωτιστές που έπαιξαν ρόλο… τιμωρού ακολούθησε ένας φωτογράφος, ο Βανς Πίτερ Βάιξλερ που αποτύπωσε με απίστευτη ψυχραιμία τις τραγικές στιγμές στο Κοντομαρί.

Οι Γερμανοί τέλειοι γραφειοκράτες αρχειοθέτησαν τις φωτογραφίες οι οποίες στη συνέχεια «κλειδώθηκαν» στα εθνικά αρχεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Με την άφιξη των πρώτων στρατιωτών αρχίζουν οι συλλήψεις των ανδρών του χωριού

Χρειάστηκε το 1980 ο δημοσιογράφος Βάσος Μαθιόπουλος να τις ανακαλύψει. Εκείνη την εποχή το περιοδικό Ταχυδρόμος παρουσίαζε αφιερώματα από την ελληνική ιστορία. Αναζητώντας υλικό για την Κατοχή βρέθηκε μπροστά σε αυτές.

Κάποιοι ζήτησαν εξηγήσεις, δεν άργησαν να καταλάβουν τι θα τι τους περίμενε…

Το ερώτημα που προέκυψε ήταν εάν όντως ήταν από το Κοντομαρί. Ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαπέτρου πήγε στην περιοχή με κάποιες από τις φωτογραφίες κι άρχισε να ρωτά στο καφενείο του χωριού εάν γνωρίζουν κάποια πρόσωπα σε αυτές. Οι άντρες έλειπαν στα χωράφια. Ήταν μια Κρητικιά γιαγιά εκεί που όταν τις είδε άρχισε να κλαίει.

Διαχώρησαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τους γέροντες…

Ήταν παρούσα τις στιγμές εκείνες. Όπως αφηγήθηκε οι Γερμανοί ξεχώρισαν τους άντρες από τις γυναίκες, Μετά στους άντρες ξεχώρισαν τα παιδιά και τους γέρους και στη συνέχεια τους έδιωξαν.

Προσέξτε το υποτιμητικό βλέμμα των δύο Κρητικών προς τον Γερμανός αλεξιπτωτιστή…

Και τότε άρχισαν οι εκτελέσεις. Ένας μόνο στάθηκε τυχερός που έπεσε σε ένα λάκκο από στάχυα. Ένας άλλος έτρεξε να γλιτώσει. Τον εκτέλεσαν όταν είχε φτάσει στην πόρτα του σπιτιού του. Σιγά σιγά στο καφενείο άρχισαν να καταφθάνουν οι άντρες, ένας γνώρισε τον πατέρα του «ήμουν μηνών τότε, τον ξέρω μόνο από τις φωτογραφίες» είπε συγκινημένος…

Στη συνέχεια έδιωξαν τα γυναικόπαιδα…

Το Κοντομαρί και η Κάνδανος ήταν οι πρώτοι τόποι που γνώρισαν τη φρίκη των αρχών Κατοχής. Θα ακολουθούσαν κι άλλοι, σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκτελέσεις άρχισαν…

Κι ενώ στο Κοντομαρί οι αλεξιπτωτιστές «περιορίστηκαν» στις δολοφονίες στην Κάνδανο ισοπέδωσαν το χωριό. Το κήρυξαν «νεκρή ζώνη» κι απαγόρευσαν στα γυναικόπαιδα να επιστρέψουν στα σπίτια που είχαν στο μεταξύ πυρπολήσει!

Κάποιοι προσπάθησαν, μάταια, να διαφύγουν…

Όπως στις περισσότερες ιστορίες ο Κουρτ Στούντεντ πλήρωσε το ελάχιστο «αντίτιμο» για τα εγκλήματα του. Δεν εκδόθηκε στην Ελλάδα να δικαστεί, παρά το αίτημα που υποβλήθηκε, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, έμεινε λίγο καιρό στη φυλακή κι αργότερα πήρε χάρη για να πεθάνει στα 88 του το 1978!

Από τις δύο αυτές τραγωδίες έμεινε ο πόνος για τους επιζώντες, οι αμέτρητες οικογενειακές τραγωδίες με οικογένειες χωρίς πατέρα, αδελφό, σύζυγο, γιο. Έμειναν και οι φωτογραφίες για να θυμίζουν ότι στον πόλεμο όλοι, ακόμα και οι έφεδροι μπορούν να γίνουν… θηρία.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This