Το 1968 το γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό France Football καθιέρωσε ένα διαγωνισμό. Το «χρυσό παπούτσι», ένα έπαθλο για τον ποδοσφαιρική που θα σημείωνε τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα της χώρας του. Ο διαγωνισμός ήταν πανευρωπαϊκός και γρήγορα έγινε δημοφιλής. Άλλωστε από τα ίδια γραφεία, της εφημερίδας L’ Equipe που ανήκε το περιοδικό είχε ξεκινήσει η ιδέα τόσο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, του Μουντιάλ , όσο και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο πρώτος διαγωνισμός βρήκε νικητή, τον Πορτογάλο Εουσέμπιο της Μπενφίκα που σημείωσε 42 τέρματα στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς.
Τον επόμενο χρόνο η μάχη ήταν σκληρή. Οι διεκδικητές περισσότεροι. Μεταξύ αυτών κι ένας Έλληνας, ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού Γιώργος Σιδέρης.
Στις 15 Ιουνίου 1969 έπεφτε η αυλαία του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο την τελευταία αγωνιστική. Οι «πράσινοι«» είχαν κερδίσει και μαθηματικά τον τίτλο, αλλά ο Σιδέρης που είχε 34 τέρματα διεκδικούσε με αξιώσεις τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη.
Το ματς ήταν κλασσικό ντέρμπι. Ο Σιδέρης δημιούργησε το πρώτο τέρμα του Ολυμπιακού και σημείωσε το δεύτερο. Η ομάδα του νίκησε με 2-1.
Με το γκολ στο ντέρμπι έφθασε τα 35 γκολ. Όλοι θεώρησαν ότι κέρδισε το «χρυσό παπούτσι» αφού η κατάταξη ήταν:
Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός) 35 γκολ
Άνταλ Ντουνάι (Ουίπερστ) 31
Χέλμουτ Κεγκλμπέργκερ (Αούστρια) 30
Πέταρ Ζέκοφ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας) 29.
Υπήρχαν όμως δύο αστερίσκοι. Ο Αυστριακός σέντερ φορ είχε να δώσει έναν ακόμα αγώνα και ο Βούλγαρος τρεις.
Την Τετάρτη 18 Ιουνίου χτύπησε το πρώτο καμπανάκι. Ο Ζέκοφ στον αγώνα με την Ακαντέμικ σημειώνει και τα τρία γκολ της ομάδας του στο 3-3 με την Ακαντέμικ. Φθάνει τα 32 γκολ και βρίσκεται πίσω από τον Έλληνα σκόρερ.
Την Κυριακή 22 Ιουνίου η ΤΣΣΚΑ παίζει με την Σπαρτάκ Πλόβντιβ, ηττάται με 1-0 κι όλοι πλέον θεωρούν απίθανο να σημειώσει τέσσερα γκολ στο φινάλε του πρωταθλήματος Βουλγαρίας μια εβδομάδα μετά.
Οι Γάλλοι διοργανωτές θεωρούν σίγουρη την πρωτιά του Σιδέρη και σε ρεπορτάζ του Γιάννη Διακογιάννη στην Αθλητική Ηχώ αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της βράβευσης του.
Οι εφημερίδες παραμονές του ματς αναρωτιούνται:
Όμως το απόγευμα της 29ης Ιουνίου το σκηνικό ανατρέπεται. Ο Ζέκοφ σημειώνει και τα τέσσερα γκολ της ομάδας του στο 4-2 με την Τράκια και ξεπερνά κατά ένα γκολ τον Σιδέρη.
Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την συμπαιγνία. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Βραδυνή».
Αυτό που υπήρχε ως αίσθηση εκείνη την εποχή, ότι δηλαδή οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης «μαγείρευαν» για πολιτικούς λόγους ανάλογους διαγωνισμούς έγινε βεβαιότητα το 1988 όταν ο Ρουμάνος Ρόντιαν Καματάρου αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 44 γκολ, αλλά με μια σημαντική… λεπτομέρεια. Τα 20 από αυτά τα είχε σημειώσει στα 6 τελευταία ματς!
Αργότερα με την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου βρέθηκαν έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η Έλενα Τσαουσέσκου, σύζυγος του δικτάτορα Νικολάι είχε συμμετοχή στην πρωτιά του ποδοσφαιριστή. Ο Καματάρου αγωνιζόταν στην Ντιναμό Βουκουρεστίου που ανήκε στο υπουργείο Εσωτερικών και για λόγους ισορροπιών έπρεπε να κερδίσει κι αυτή έναν τίτλο ως αντιστάθμισμα για την κατάκηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την Στεάουα δύο χρόνια νωρίτερα.
Οι διοργανωτές μετά από αυτές τις εξελίξεις υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τους κανόνες. Τα γκολ στα πέντε ισχυρά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλικό, Ιταλικό, Ισπανικό, Γερμανικό και Γαλλικό) έπαιρναν δύο βαθμούς και τα υπόλοιπα 1,5 ή ένα.
Αυτό δεν εμπόδισε τον Νίκο Μαχλά να κερδίσει το «χρυσό παπούτσι» το 1998 με τη φανέλα της Ολλανδικής Φίτεσε βρίσκοντας 34 φορές δίχτυα και κερδίζοντας 68 βαθμούς.
Δείτε τον Γιώργο Σιδέρη να σκοράρει στο ντέρμπι της 15ης Ιουνίου 1969 το 35ο του τέρμα στο πρωτάθλημα