Πώς το Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη έπεσε θύμα πολιτικής εκμετάλλευσης – Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι… ενστάσεις

Must Read

Ακόμα και το πρώτο ελληνικό Νόμπελ, το 1963 στον Γιώργο Σεφέρη…. μπλέχτηκε στα γρανάζια της πολιτικής. Στις 24 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία η βράβευση, στις 25 ο Τύπος της εποχής κατέγραφε το γεγονός. Μόνο που η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Παραμονές εκλογών ακόμα και το πρώτο ελληνικό Νόμπελ έπεσε… θύμα πολιτικής εκμετάλλευσης.

Την εποχή εκείνη οι εφημερίδες κυκλοφορούσαν σε μεγάλο σχήμα. Η πρώτη τους σελίδα ήταν γεμάτη γεγονότα και στην καλύτερη περίπτωση έγινε «δεύτερο θέμα».

Εκτός από τα «χτυπήματα» στην πρώτη σελίδα υπήρχαν και… χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ο ποιητής εκτός από λογοτέχνης ήταν και δημόσιος λειτουργός. Εργαζόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχε διατελέσει πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο την κρίσιμη περίοδο 1957-62 που καθορίστηκε η τύχη της Κύπρου, ενώ μια άλλη κρίσιμη περίοδο (1945-46) ήταν Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού στο διάστημα που αυτός ήταν αντιβασιλιάς.

Η «Αυγή» καταχώρησε τη βράβευση στη δεύτερη σελίδα που ήταν αφιερωμένη στον πολιτισμό. Στην πρώτη δεν υπήρχε η είδηση.

Δεν είναι τυχαίο που κάποιες εφημερίδες κράτησαν αποστάσεις από τη βράβευση. Μια από αυτές η «Αθηναϊκή» έγραψε σε άρθρο της στην πρώτη σελίδα ότι η Ελλάδα δεν «κατέκτησε» το Νόμπελ, αλλά το «απέκτησε» απαριθμώντας μεγάλους λογοτέχνες που δεν γνώρισαν ανάλογη αναγνώριση.

Η ίδια εφημερίδα, την μέρα της ανακοίνωσης του Σουηδικής Ακαδημίας είχε προβλέψει την βράβευση του ποιητή δια της… ατόπου απαγωγής

Τις επόμενες μέρες μάλιστα έκανε και έρευνα με δηλώσεις ανθρώπων του πνεύματος που κρατούσαν αποστάσεις για τη βράβευση.

O «Ελεύθερος Τύπος,» δεν έχει σχέση με την σημερινή εφημερίδα. Αποτελούσε την πρώτη – βραχύβια – εκδοτική προσπάθεια του Κίτσου Τεγόπουλου. Ταγμένη στο χώρο της κεντροαριστεράς κράτησε κι αυτή αποστάσεις θεωρώντας ότι βραβεύτηκε ο Σεφέρης κι όχι η Ελλάδα αφού το έργο του ποιητή δεν έγινε κτήμα του λαού που δεν γνωρίζει ούτε ένα στίχο του.

Οι άλλες εφημερίδες έδωσαν έμφαση στο γεγονός με χτυπήματα στην πρώτη σελίδα και ρεπορτάζ στις εσωτερικές. Τις… βοήθησε το γεγονός ότι ο ποιητής άνοιξε το σπίτι του στο Παγκράτι και μίλησε στους δημοσιογράφους. Ακόμα και το κρατικό ραδιόφωνο έστειλε συνεργείο σπίτι του για μια μια δήλωση. Τηλεόραση δεν υπήρχε.

Δείτε τα πρωτοσέλιδα της εποχής για να διαπιστώσετε πως και κυρίως που αξιοποίησε κάθε εφημερίδα τη μεγάλη αυτή είδηση.

Στην «Καθημερινή» διαβάζουμε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Φρέντυ Γερμανού με δηλώσεις του Σεφέρη που κυρίως μας δίνει το κλίμα που επικρατούσε.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This