Η συγκλονιστική ανταπόκριση του BBC από την Πλατεία Συντάγματος τη Ματωμένη Κυριακή του ’44

Must Read

Υπάρχει ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο από την Κυριακή του ’44 που άρχισαν τα Δεκεμβριανά. Ο ρεπόρτερ του BBC μεταδίδει ζωντανά από την Πλατεία Συντάγματος τη διαδήλωση και ρίχνει ευθύνες για το αίμα που έτρεξε εκείνη την Κυριακή 3 του Δεκέμβρη στην Αστυνομία. Από το ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας» είχε οπτική επαφή με τα γεγονότα, αλλά δεν μπορούσε να γνωρίζει το τι ακριβώς έγινε. Από που ξεκίνησε το χάος που ακολούθησε.

Είναι ένα ντοκουμέντο, μια συγκλονιστική περιγραφή. Ακούστε την με ελληνικούς υπότιτλους.

Άγγλοι στρατιώτες φωτογραφίζονται με φόντο την Ακρόπολη τις μέρες των Δεκεμβριανών

Ήταν η αρχή στις μάχες του Δεκέμβρη που έγιναν μέσα στην Αθήνα. Αποφασιστικό ρόλο σε αυτή έπαιξε το Αγγλικό εκστρατευτικό σώμα. Ο επικεφαλής του Ρόναλντ Σκόμπι κατηγορήθηκε από το ΕΑΜ ως υπερπρωθυπουργός με μεγαλύτερες εξουσίες από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

 

Τα Χριστούγεννα του ’44 ήρθε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίστον Τσόρτσιλ. Ήθελε να στείλει το μήνυμα στην Αριστερά ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει από την Αγγλική ζώνη επιρροής. Κάτω αριστερά επιθεώρηση των μονάδων της αγγλικής RAF από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία Eθνοφυλακής και τη διάλυση των ανταρτικών ομάδων ήταν η αφορμή των γεγονότων. Οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες.

30 Νοεμβρίου, εκδίδεται διαταγή του πρωθυπουργού για τη διάλυση των αντάρτικων δυνάμεων.

1η Δεκεμβρίου, παραιτούνται οι τέσσερις υπουργοί του ΕΑΜ.

2 Δεκεμβρίου, αποβιβάζονται στο Φάληρο 6.000 Βρετανοί στρατιώτες και δύο ελληνικά τάγματα.

3 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται το ματωμένο συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος.

Ποτέ άλλοτε τον 20ο αιώνα δεν είχε ζήσει σε τέτοια έκταση μάχες μέσα στην ίδια την πόλη. Αριστερά Άγγλοι στρατιώτες πιθανότατα στην οδό Αιόλου, δεξιά πολυβολείο επάνω σε ταράτσα μονοκατοικίας

Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 1945 που υπογράφεται η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των Βρετανών στην Αθήνα έχει αλλάξει η κυβέρνηση (πρωθυπουργός ο Πλαστήρας) και η Αθήνα θα είναι ένας σωρός ερειπίων.

Από την άλλη πλευρά οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει «ζωτικό χώρο». Πριν τις μάχες του Δεκεμβρίου έλεγχαν ένα μικρό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα θα μπορούσαν να οργανώσουν το νέο κράτος απερίσπαστες χωρίς τη φανερή τουλάχιστον παρουσία των ενόπλων του ΕΛΑΣ.

Επάνω αριστερά, αγγλικά τανκ μπροστά στα γραφεία του ΕΑΜ στην οδό Κοραή. Δυνάμεις πεζικού είναι έτοιμοι να εισβάλουν στο κτίριο. Δεξιά άρμα μάχης στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Κάτω αριστερά μάχες μέσα στην πόλη και δεξιά σε συνοικία.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται ανήκουν, στην πλειοψηφία τους, στον Αγγλικό στρατό που τις απαθανάτισε για τη δική του μάχη εντυπώσεων όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα γεγονότα της Αθήνας δημιούργησαν αίσθηση και προβλήθηκαν δεόντως στον διεθνή τύπο παρά το γεγονός ότι ο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμος ήθελε ακόμα πέντε μήνες για να τελειώσει και ο Γερμανικός στρατός, όπως κι ο Χίτλερ συνέχιζαν να μάχονται…

Οι φορείς της κυβερνητικής εξουσίας. Αριστερά ο αντιβασιλιάς Δαμασκηνός και δεξιά ο Ρόναλντ Σκόμπι
Αριστερά, αγγλικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από εθνικιστές σε θέση μάχης. Προσέξτε το γερμανικό κράνος του ένοπλου αριστερά στην άκρη. Πάνω δεξιά δυνάμεις του ΕΑΜ προσπαθούσαν να σταματήσουν τα Αγγλικά τανκ με αυτοσχέδιο οδοφράγματα. Στη κατασκευή τους συμμετείχαν και πολίτες. Ακόμα και μικρά παιδιά που συχνά λειτουργούσαν ως ασπίδα. Κάτω πολίτες στήνουν οδοφράγματα στο κέντρο της Αθήνας
Άγγλοι αλεξιπτωτιστές μεταφέρονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (αριστερά). Σύσκεψη πιλότων για τις περιοχές που θα βομβαρδίσουν (επάνω δεξιά) και κάτω αεροπλάνα της RAF πάνω από την Πλατεία Συντάγματος στη διάρκεια των Δεκεμβριανών
Μαχητές του ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας (αριστερά). Το χωνί (δεξιά) ήταν τα ΜΜΕ και Μlέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της εποχής. Μετέφεραν ειδήσεις και συνθήματα από γειτονιά σε γειτονιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This