Το γεύμα που έκρινε το Μουντιάλ του Κατάρ, τα Rafale, η Παρί Σεν Ζερμέν, η τουρκική βάση και οι… περιζήτητοι γιοι!

Must Read

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ έρχεται στο προσκήνιο για αθέμιτες μεθόδους (βλέπε δωροδοκίες) για να πετύχει τους στόχους του. Το Μουντιάλ που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου.

Τις επόμενες μέρες είχε προγραμματισθεί ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για το εάν οι πολίτες του Κατάρ θα απαλλαγούν από την υποχρέωση βίζας, προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ. Αυτονόητο είναι ότι κάποιοι έπρεπε να δημιουργήσουν… κλίμα υπέρ της ευνοϊκής εξέλιξης της ψηφοφορίας σε μια εποχή που το Μουντιάλ είναι στο επίκεντρο.

Μαζί με τη διοργάνωση έρχονται στο φως και νέα ευρήματα για τον τρόπο που ανατέθηκε στη μικροσκοπική χώρα η εντολή. Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν όχι μόνο για την έργα (220 δις δολάρισα, τα περισσότερα από κάθε άλλή), την υποστήριξη της υποψηφιότητας, αλλά και τον επηρεασμό των ανθρώπων που θα ψήφιζαν.

Έχει ενδιαφέρον μια ιστορία για την εμπλοκή της Γαλλίας στην υπόθεση που εδώ και χρόνια απασχολεί τις δικαστικές αρχές της χώρας. Είναι μια απόδειξη το πως αντιλαμβάνεται η χώρα αυτή τις σχέσεις με άλλες χώρα, ακόμα και υπερδυνάμεις.

Το μεσημέρι της 23ης Νοεμβρίου 2010 το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων είχε υψηλούς καλεσμένους. Ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος τότε της Γαλλικής Δημοκρατίας δεξιώθηκε με τον, τότε, πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, τον, τότε διάδοχο του θρόνου του Κατάρ και τον πρωθυπουργό της χώρας.

Από τους τόσους… τότε ο μόνος που ευδοκίμησε ήταν ο διάδοχος του Κατάρ, ο Xαλάντ Αλ Θανί που διαδέχτηκε τον πατέρα του στον θρόνο. Όλοι οι άλλοι έγιναν… τέως και το γεύμα εκείνο ήταν ένας από τους βασικούς λόγους.

Το ζητούμενο ήταν η βοήθεια της Γαλλίας στην προσπάθεια να πάρει το Κατάρ την εντολή για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022. Εννιά μέρες αργότερα θα γινόταν στη Ζυρίχη η κρίσιμη ψηφοφορία. Ο Πλατινί ως πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ μπορούσε να επηρεάσει κάποιους, Η Γαλλία, ως πολιτική δύναμη επίσης μπορούσε να συνεισφέρει ψήφους από τη γαλλόφωνη Αφρική.

Οι Γάλλοι έβαλαν το φαγητό και οι Καταριανοί τα δώρα.

Και τι δώρα…

Άφησαν στο τραπέζι των συζητήσεων την αγορά

  • 24 αεροπλάνων Rafale αντί 6,3 δις ευρώ
  • Της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν του φίλου του Σαρκοζί, επιχειρηματία Σεμπαστιάν Μπαζίν.
  • Την αγορά ή έστω την γενναία οικονομική ενίσχυση του ξενοδοχειακού ομίλου Accor

Στο επιδόρπιο είχαν και τα «μπόνους» για τους οικοδεσπότες.

  • Ο γιος του Σαρκοζί DJ Mosey ανέλαβε την μουσική επιμέλεια των χώρων ξενοδοχείων της Accor που δέχτηκε με χαρά τις επενδύσεις του Κατάρ.
  • Ο γιος του Πλατινί, ο νομικός Λοράντ, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής στην εταρεία Αθλητικών ειδών Bururda του Κατάρ που ήθελε να ανταγωνιστεί τις Nike και Addidas.

Το γεύμα εκείνο βρίσκεται ακόμα στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών της Γαλλίας.

Πράγματι λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 2010 στη Ζυρίχη το Κατάρ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας στον τελικό γύρο τις ΗΠΑ στην κούρσα για την ενολή της διοργάνωσης με ψήφους 14-8. Νωρίτερα είχαν αποκλειστεί σε διαδοχικές ψηφοφορίες η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Υπάρχουν όμως και μερικές… λεπτομέρειες της ψηφοφορίας. Την παραμονή αποκλείστηκαν δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ως ενεχόμενοι σε απόπειρα δωροδοκίας. Ο εκ των Αντιπροέδρων Ρεϊνάλντ Τερμαρλί (Αϊτή) και ο Αμός Ανταμού (Καμερούν).

Ούτε οι υπόλοιποι μακροημέρευσαν. Τόσο ο πρόεδρος Ζεπ Μπλάτερ όσο και τα περισσότερα μέλη που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, του Πλατινί συμπεριλαμβανομένου, κατηγορήθηκαν ότι πήραν «δώρα» που επηρέασαν την ψήφο τους.

Βέβαια η ΦΙΦΑ βρήκε άλλες αφορμές για να τους αποκλείσει από τα όργανά της, όπως και τον άνθρωπο που… έτρεξε για το Κατάρ την υποψηφιότητα, κάτι σαν τη δική μας Γιάννα Αγγελοπούλου δηλαδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο 73χρονος σήμερα Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ ήταν και πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας. Του αφαιρέθηκε η ιδιότητα να είναι συνεργάτης της ΦΙΦΑ επειδή ως πρόεδρος αποζημίωνε μέλη της Συνομοσπονδίας σε διάφορα ταξίδια τους με υπερβολικές αμοιβές. Γιατί άραγε; Για να ξαναβγεί πρόεδρος, να γίνει διάδοχος του Ζεπ Μπλάτερ στην προεδρία της ΦΙΦΑ, όπως επιθυμούσε, η απλά για να φτιάξει κλίμα υπέρ του Κατάρ; Ίσως και για όλα μαζί!

Παράλληλα το ελεγχόμενο από το Κατάρ τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» δημιούργησε το 2014 τον αθλητικό τηλεοπτικό κολοσσό «beIN SPORTS» που διαδέχτηκε το «Αλ Τζαζίρα sports» αποκτώντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα διοργανώσεων της ΦΙΦΑ, της ΟΥΕΦΑ, αλλά και πολλών μεγάλων πρωταθλημάτων από τη Γαλλική Α’ κατηγορία, έως τις αντίστοιχες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Αγγλίας.

Τα Κατάρ είναι μια μικρή χώρα, με ελάχιστο στρατό. Έχει αναθέσει σε φίλους της την εδαφική της ακεραιότητα, στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Τουρκία που έχει στρατιωτική βάση και στο Μουντιάλ ανέλαβε την ασφάλεια των αγώνων. Αυτό δεν το εμποδίζει να είναι η 6η στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες. Είδαμε νωρίτερα ότι αγόρασε από τον Σαρκοζί 24 Rafale. Και επί θητείας του Μανουέλ Μακρόν φρόντισε να ανανεώσει τις αγορές με 12 ακόμα Rafale και 490 τεθωρακισμένα οχήματα Nexter. Παράλληλα ανέθεσε σε γαλλικές εταιρείες την ανακατασκευή και επέκταση του υπάρχοντος δικτύου μετρό. Όλα αυτά το 2017.

Το θέμα των Rafale αγγίζει και την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν διαθέτει αυτά τα αεροπλάνα και θα ήθελε να γνωρίζει τις πραγματικές τους δυνατότητες αφού η Ελλάδα έχει αγοράσει 18 έναντι 2,49 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Forbes το Κατάρ μπορεί να στείλει κάποια από αυτά στην στρατιωτική βάση του έχει στην Τουρκία για κοινές ασκήσεις με τους Τούρκους πιλότους.

Άρα τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλες μας αφορούν πολύ περισσότερο από την ενοχή μιας Ευρωβουλευτή. Αφορούν και τη στάση κάποιων πολιτικών σε μια τεράστια στατιωτική επένδυση που στόχο έχει να μας διασφαλίσει από την τουρκική απειλή. Μόνο που κάποιοι φροντίζουν να παίξουν το ρόλο του «Δούρειου Ίππου» σε όλη αυτή την ιστορία. Και καλό είναι να τους αποκαλύψουμε έγκαιρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This