Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του ποδοσφαίρου – Όταν η αλήθεια συναντά το μύθο

Must Read

Έχει και το ποδόσφαιρο τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του. Μπορεί να μην την έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς και το βασικότερο να μην είχε «χάπι εντ» όπως απαιτούν οι μέρες.

Ο λόγος για την εκεχειρία στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε ταινία, τη θυμούνται εφημερίδες και περιοδικά, τώρα και site τέτοιες μέρες, αλλά το ερώτημα παραμένει. Που βρίσκεται η αλήθεια και που εισχωρεί ο μύθος;

Τότε, το 1914, στο Δυτικό Μέτωπο, στο Βέλγιο, στην περιοχή του Ιπρές οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να βάζουν κεριά στις τάφρους τραγουδώντας τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Οι Άγγλοι απάντησαν με τα δικά τους κάλαντα. Σιγά σιγά οι εμπόλεμοι ήρθαν πιο κοντά.

Υπάρχουν πολλές συγκινητικές γραπτές μαρτυρίες για όλα αυτά. Μπήκε όμως και το ποδόσφαιρο στη γιορτή;

Στους Times της Πρωτοχρονιάς του 1915 υπάρχει αναφορά για ένα ποδοσφαιρικό ματς μπροστά από την τάφρο.

Ο Βρετανός ποιητής Ρόμπερτ Γκριβς που υπηρετούσε στο μέτωπο έγραψε μια ιστορία το 1962 με θέμα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο οι Άγγλοι νίκησαν 3-2 τους Γερμανούς. Η ιστορία όμως έχει πολλά φανταστικά στοιχεία. Είναι περισσότερο λογοτεχνία παρά ρεπορτάζ για κάτι που έγινε.

Το 1964 δύο Άγγλοι ερευνητές ο Malcolm Brown και ο Shirley Seaton κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έγιναν απόπειρες να πραγματοποιηθεί έστω και με πρωτόγονα μέσα. Πιο ισχυρή είναι μια αναφορά ενός Γερμανού στρατιώτη ότι πραγματοποιήθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας.

Το 2011 ο Μάικ Ντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την Ημέρα των Χριστουγέννων το 1914 υπήρξαν ποδοσφαιρικοί αγώνες, κυρίως με στρατιώτες της ίδιας εθνικότητας, αλλά τουλάχιστον σε τρία ή τέσσερα μέρη έγιναν απόπειρες να γίνει ποδοσφαιρικό ματς.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο Ανατολικό Μέτωπο όπου οι Αυστριακοί ήρθαν κοντά με τους Ρώσους.

Τι έγινε όμως αργότερα; Το 1915 τα πράγματα ήταν διαφορετικά, Οι διοικητές των εμπολέμων είχαν διαταγές να μην ανεχθούν τέτοιες συμπεριφορές. Η διάρκεια του πολέμου, αλλά και η σκληρότητα των αντιπάλων είχε δημιουργήσει ισχυρό κίνημα με τις ιδέες των Γερμανών αριστερών να κερδίζουν έδαφος. Όσοι δοκίμασαν να ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» στον εχθρό εκτελέστηκαν ως προδότες.

Και το ποδόσφαιρο; Άσχετα εάν έγινε ή δεν έγινε ποδοσφαιρικό ματς αυτή η ιστορία μοιάζει με την αντίστοιχη του Αη Βασίλη. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει όλοι έχουμε την ανάγκη να την… δημιουργήσουμε!

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This