Όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου έπαιξε τερματοφύλακας κόντρα στον Ολυμπιακό!

Must Read

Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου αποκαλούν συχνά τον Μίμη Παπαϊωάννου «πολυσύνθετο». Την ίδια ώρα αδυνατούν να «ορίσουν» τη θέση που αγωνιζόταν. Ήταν σέντερ φορ, ήταν εξτρέμ, μέσος, οργανωτής του παιχνιδιού.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι η μεγάλη αυτή μορφή των γηπέδων έπαιξε – για λίγο – ακόμα και τερματοφύλακας, όχι σε κάποιο φιλικό , αλλά σε ένα «καυτό ντέρμπι» κόντρα στον Ολυμπιακό στο, τότε στάδιο, «Γ. Καραϊσκάκης»!

Ήταν 27 Οκτωβρίου 1968, η ΑΕΚ έδινε κρίσιμο αγώνα στο Φάληρο. Έβρεχε εκείνο το απόγευμα, το ματς έγινε σε «βαρύ» γήπεδο, με πολλά επεισόδια και 50 φάουλ εκατέρωθεν, όπως έγραψε την επόμενη μέρα ο Ανδρέας Μπόμης.

Η Ένωση προηγείτο με 3-2 του Ολυμπιακού μέχρι το 85′ όταν αποβλήθηκε ο τερματοφύλακάς της Στέλιος Σεραφείδης για λογομαχία με τον Γιώργο Σιδέρη. Αλλαγές τότε δεν προβλέπονταν κι υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του ματς κάποιος από αυτούς που έπαιζαν έπρεπε να υπερασπίσει την εστία. Ο Μίμης Παπαϊωάννου, που είχε σκοράρει νωρίτερα, πήρε την ευθύνη σε μια θέση φυσικά που δεν έπαιζε ούτε στις προπονήσεις!

Κι όχι μόνο την υπερασπίστηκε με αξιοζήλευτη ικανότητα, αλλά όπως έγραψε και ο Φίλιππας Συρίγος στην «Αθλητική Ηχώ» έδιωξε δύο επικίνδυνες «τραβέρσες» στην εστία της Ένωσης.

Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού εκτός της βροχής υπήρχε και το… σκοτάδι που δυσκόλευσε τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών. Χαρακτηριστική η περιγραφή του Ανδρέα Μπόμη που ομολογεί ότι πολλοί από τους θεατές δεν μπορούσαν να διακρίνουν τον ποδοσφαιριστή που υπερασπιζόταν την εστία της Ένωσης

Στην εφημερίδα «Ομάδα» διαβάζουμε και δηλώσεις του αρχηγού της ΑΕΚ για την, έστω και για λίγα λεπτά, νέα του θέση.

Τα όσα έγιναν δεν πέρασαν απαρατήρητα κι από τον γελοιογράφο Ηλία Σκουλά

Όσο για το ματς; Ήταν επεισοδιακό. Ο βαρύς αγωνιστικός χώρος και το πείσμα των παικτών δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Στο 45ο λεπτό, λίγο πριν οι ομάδες πάνε για την ανάπαυλα στα αποδυτήρια η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού αντέδρασαν και για 15 λεπτά διαμαρτύρονταν στον διαιτητή! Το πέναλτι χτυπήθηκε ουσιαστικά στο 60ο λεπτό του πρώτου όμως ημιχρόνου. Ευστόχησε ο Καραφέσκος που σημείωσε το 1-2. Ο Νικολαίδης (13ο) είχε ανοίξει το σκορ και ο Σιδέρης (30ο) είχε ισοφαρίσει. Στο β’ ημίχρονο  ο Σιδέρης (62ο) ισοφάρισε με πέναλτι, αλλά ο Παπαϊωάννου με εκτέλεση φάουλ στο 75ο έβαλε και πάλι την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ.

Ηταν η πρώτη ήττα των ερυθρόλευκων στο πρωτάθλημα και οι περισσότεροι τα έβαλαν με τον Άλαν Άσμαν τον προπονητή της ομάδας, αλλά και τον Λιαδέλη, τον τερματοφύλακα που θεωρήθηκε υπεύθυνος για το πρώτο γκολ.

Δείτε στιγμιότυπα από τον αγώνα έτσι όπως προβλήθηκαν στα «Ελληνικά Επίκαιρα» στους κινηματογράφους όλης της χώρας. Η τηλεόραση δεν είχε προλάβει να… εισβάλει στα γήπεδα και στη ζωή μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This