Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023

Η πανάρχαια κλεψίρρυτος κλεψύδρα της Ακροπόλεως

Ξεδιψούσε τους αγωνιστές της Εθνεγερσίας 1821

Συντάκτης: Newsroom

Στην ιστορία των Αθηνών απαντάται και η περίφημη Κλεψύδρα της Ακροπόλεως, την οποία ανασύρουμε από τη λήθη. Τι ήταν όμως αυτή η περίφημη Κλεψύδρα; Εκ του ονόματός της (κλέφτης ύδατος) προκύπτει ότι σχετιζόταν με το νερό και η ιστορία της χάνεται στο βάθος των αιώνων.

  • Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Κατάλοιπά της συναντά ο επισκέπτης στη βορειοδυτική γωνιά του βράχου της Ακρόπολης, στην συμβολή της Οδού Παναθηναίων και του αρχαίου Περιπάτου. Μία πηγή των Αθηνών ήταν που χρησιμοποιήθηκε από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια. Το νερό της αν και λιγόστευε τα καλοκαίρια ποτέ δεν στέρευε.

Κάτοψη της Κλεψύδρας και του περιβάλλοντος χώρου του Ιωάννη Τραυλού (Εσπέρια, 1939).

Θρύλοι και παραδόσεις

Σύμφωνα με παλαιά αθηναϊκή παράδοση από τα νερά της είχαν δροσιστεί οι πρώτοι βασιλείς των Αθηνών Κέκρωψ και Ερεχθεύς. Ο Ησύχιος την αποκαλούσε κλεψίρρυτο, δηλαδή ότι έρρεε κρυφά, πολλές φορές υπογείως και με κατεύθυνση προς το Φάληρο. Επίσης αποκαλούσαν την πηγή και Εμπεδώ, προφανώς εκ του γεγονότος ότι στο ίδιο σημείο μαρτυρείται και η λατρεία της νύμφης Εμπεδούς. Την εποχή του Κίμωνα (470-460 π.Χ.), φαίνεται πως διαμορφώθηκε ο χώρος της κρήνης και η πρόσβαση προς αυτήν. Δικαιολογημένα λοιπόν υποστηρίχθηκε πως το νερό της Κλεψύδρας συνδέεται με την ιστορία της Ακροπόλεως, επομένως με την ιστορία των Αθηνών και της Ελλάδος ολόκληρης. Το νερό της περιβλήθηκε με θρύλους και παραδόσεις. Όπως ότι ήταν το νέκταρ των θεών και το αθάνατο νερό των παραμυθιών. Επίσης πως από εκεί ήπιε νερό ο Ερεχθεύς και ο Κέκροψ, κυρίως όμως ότι εξ αυτής ήπιε η Θεά Αθηνά, όταν λογομαχούσε με τον Ποδεισώνα για την επικράτησή τους στην Αθήνα. Ο Ποσειδώνας, αναφέρει η παράδοση, ήταν βίαιος αλλά και απηύθυνε τσουχτερά λόγια στην Θεά Αθηνά, ώστε εκείνη άφρισε από το θυμό της. Τότε για να την συνεφέρουν της έδωσαν ένα κύπελο με νερό από την Εμπεδώ, ενώ ο Ποσειδώνας προτιμούσε, όρθιος, τεντωμένος και στηριγμένος στην τρίαινά του, να ρουφήξει κρασόνερο από έναν κρατήρα. Οπότε, ο θρύλος ήθελε όποιον πίνει νερό από την Κλεψύδρα να είναι αδύνατον να πεθάνει!

«Πολεμική σκηνή», ελαιογραφία Θεόδωρου Βρυζάκη.

Επί Εθνεγερσίας

Ωστόσο, όπως μας διαβεβαιώνει και ο Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλους, την τελευταία της ακμή γνώρισε στα χρόνια της μεγάλης Εθνεγερσίας όταν κλήθηκε να παρέχει το πολύτιμο προϊόν της στους υπερασπιστές του Κάστρου. Το νερό εξάλλου ήταν μία από τις αιτίες που εξανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την Ακρόπολη. Ήταν λοιπόν θείο δώρο η ανεύρεση της πηγής, η οποία έγινε από εργάτες εντελώς τυχαία ή κατ’ άλλους μετά από υπόδειξη του αρχαιολογούντος τότε προξένου της Αυστρίας στην Αθήνα Γεώργιου Γκρόπιους. Με εντολή του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο οποίος ενώ έλειπε από την Αθήνα σε επιχειρήσεις, τον Ιούλιο 1823, έγραφε στον Ιωάννη Γκούρα: «Όλη η επιμέλεια να είναι εις το κάστρον. Βάλε σφίξιν μεγάλην, κάμε διά να το εφοδιάσης από όλα τα αναγκαία». Καθάρισαν λοιπόν το πηγάδι οι Αθηναίοι. Προκειμένου να το προστατεύσουν έκτισαν τον περίφημο προμαχώνα, την περίφημη «ντάπια» του νερού που έμελλε να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο. Ελάχιστα έχουν γραφεί για την ολοκλήρωση του αμυντικού έργου. Οι Αθηναίοι ξόδεψαν περισσότερα από 600 χιλιάδες γρόσια, ενώ πεντακόσιοι άνδρες και γυναίκες εργάζονταν επί πολλούς μήνες χωρίς καμιά ανταμοιβή. «Πάσχισε να τελειώσει η ντάπια», παρότρυνε ο Οδυσσέας τον Γκούρα και επιτέλους κάποτε τέλειωσε το έργο και ορθώθηκε μια μαρμαρένια «ντάπια» μεγάλης αντοχής. Τις εργασίες επέβλεψαν ο επιστάτης των υδάτων της πόλης Λάμπρος Γεωργαντάς και ο Κωνσταντίνος Κροκιδάς. Ο τελευταίος, μάλιστα, πλήρωσε με τη ζωή του τις έρευνες που έγιναν. Καθώς επέβλεπε τους εργάτες, καταπλακώθηκε ο δύστυχος από μεγάλο όγκο βράχου και χώμα βρίσκοντας οικτρό θάνατο.

Οδυσσέας Ανδρούτσος (επιζωγραφισμένη λιθογραφία, έκδ. Α. Friedel, 1827)

Η πολύτιμη Κλεψύδρα

Οι Αθηναίοι από φιλοφροσύνη προς τον Οδ. Ανδρούτσο τοποθέτησαν στην πρόσοψή της μια πλάκα (διαστάσεων 2 μέτρου επί 0,5 εκατοστά) και χάραξαν επάνω τα εξής: «ΠΡΟΜΑΧΕΩΝΑ ΤΟΝΔΕ ΠΗΓΑΙΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΑΝΔΡΙΤΖΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ». Ήταν ο περίφημος προμαχώνας του Οδυσσέα. Ο φιλόδοξος και ζηλιάρης Γκούρας έδωσε εντολή αργότερα και πρόσθεσαν στην πλάκα τις λέξεις «ΣΥΝ ΤΩ ΓΕΝΑΙΩ ΓΚΟΥΡΑ»! Εν πάση περιπτώσει αποδείχθηκε πολύτιμη η αρχαία Κλεψύδρα, η οποία ξεδιψούσε τους αγωνιστές του Κάστρου που αντλούσαν απ’ αυτήν καθημερινά 1600 οκάδες νερό! Τι απέγινε όμως μετά την Επανάσταση;

Αποτύπωση της Κλεψύδρας, στην οποία φαίνεται και ο προμαχώνας του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Δημοσιεύθηκε τη χρονιά που κατεδαφίστηκε (1888), σε γερμανική έκδοση (Adolf Boetticher), όπου ιστορούνται και τα γεγονότα της Επαναστάσεως.

Η Κλεψύδρα ξεχάστηκε μέχρι το 1861, όταν την έφερε εκ νέου στην επιφάνεια και στην επικαιρότητα ο αρχαιολόγος Κυριάκος Πιττάκης. Kαθαρίσθηκε το 1874 από τον διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αιμίλιο Μπουρνούφ (Emil Louis Burnouf, 1821-1907). Επρόκειτο περί ενός επιστήμονος, ο οποίος θεωρείτο κορυφαίος των ανατολικών σπουδών στην εποχή του, αφού συνέχιζε την παράδοση της οικογενείας του. Ωστόσο, τα συγγράμματά του ήταν γεμάτα προκαταλήψεις, ρατσιστικές και βαθιά αντισημιτικές απόψεις, γεγονός το οποίο εντέλει απαξίωσε το έργο του.

Όταν ο Μπουρνούφ ξεκίνησε τις εργασίες αποκαλύψεως της κλίμακος του Πανός και της πηγής της Κλεψύδρας εδέχθη σφοδρή επίθεση από μερίδα του Τύπου ότι αυθαιρετούσε και λειτουργούσε χωρίς άδεια και την απαραίτητη επιτήρηση. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια είχε λάβει τη σχετική άδεια από την κυβέρνηση και τις εργασίες επιτηρούσαν ο αρχιφύλακας των αρχαιοτήτων Ζήσης Σωτηρίου και ο γενικός έφορος Αρχαιοτήτων Παναγιώτης Ευστρατιάδης. Ο Μπουρνούφ πίστευε ότι θα κατόρθωνε να διοχετεύσει τα νερά για την ύδρευση της Πλάκας. Όσο για τον προμαχώνα του Ανδρούτσου κατεδαφίσθηκε το 1888. Βασική πηγή πληροφοριών για την Κλεψύδρα αποτελούν τα κείμενα του Δημητρίου Γρ. Καμπούρογλου. Με άρθρα, ανακοινώσεις αλλά και δύο ομιλίες του φρόντισε να ιστορήσει, την Κλεψύδρα διασώζοντας και τις παραδόσεις, όπως έφθασαν μέχρι την εποχή του.

Δείτε περισσότερα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Superman γιορτάζει, βγάζει – ακόμα – λεφτά μου ουρά, αλλά οι δημιουργοί του...

Ο Σούπερμαν σήμερα γιορτάζει. Κλείνει τα 85 χρόνια ζωής, αλλά παραμένει πάντα επίκαιρος και...

Πώς καθιερώθηκε η Εορτή της Μητέρας στην Ελλάδα

Μολονότι η έννοια και το πρόσωπο της Μητέρας υπήρξαν πάντοτε ιερά για όλους τους...

Τρεις Αγαπητικοί της Βοσκοπούλας την ίδια κινηματογραφική περίοδο!

Την κινηματογραφική περίοδο 1955-56 παρουσιάσθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών το ίδιο έργο, σε...

Ο Πασχαλινός χορός της τράτας και το πανηγύρι των Μεγάρων

Έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου αναβιώνει κάθε Τρίτη του Πάσχα στα Μέγαρα...

Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες που έστηνε η «Νέα Εφημερίς»

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν θέμα επαγγελματικού γοήτρου για κάθε δημοσιογράφο που σεβόταν...

Παρασκευοπουλιστές εναντίον Βερωνιστών σε θεατρικό εμφύλιο

Οι καλλιτεχνικές διαμάχες είναι παλαιά υπόθεση. Ανέκαθεν το κοινό είχε τους αγαπημένους του καλλιτέχνες....

Δύο άγνωστες συνεντεύξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την «Εστία» του 1894

Στις 25 Μαρτίου 1896 η εθνική και θρησκευτική εορτή συνδυάστηκε με κάτι μοναδικό: Την...

Ο Παλαμάς με στεφάνι από δαφνόφυλλα και ο Δροσίνης με λίγο θυμάρι του βουνού

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σήμερα και θα επαναλάβουμε ότι η καθιέρωσή της οφείλεται σε ελληνική...

Ομάδες Εφόδου της ΕΚΑΜ: Είσοδος… με κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας

«Το χειρότερο περιστατικό μπορεί να είναι με έναν active shooter, έναν κακοποιό οπλισμένο, ο...

Όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου έπαιξε τερματοφύλακας κόντρα στον Ολυμπιακό!

Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου αποκαλούν συχνά τον Μίμη Παπαϊωάννου «πολυσύνθετο». Την ίδια ώρα αδυνατούν...

Ιστορικά ντοκουμέντα: Οταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος εγκαθίδρυσε δικτατορία και έκλεισε την «Δημοκρατία» των αδελφών...

Η σθεναρή στάση της «Εστίας» στις διώξεις του ΤύπουΓράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς* Κεντρική...

Η γλυκιά ιστορία του Μίμη Παπαϊωάννου και το… πικρό τέλος

Ήταν ο αναμφισβήτητος ηγέτης της ΑΕΚ για δύο δεκαετίες. Ο Μίμης Παπαϊωάννου στην Opap...

Η μοναχή Σωφρονία που έπαιξε στο πανί δίπλα στον Σταυρίδη!

Το 1956 γυριζόταν από την εταιρεία Ανζερβός η ελληνική ταινία «Τζίπ, περίπτερο κι αγάπη»....

Το «κοροϊδάκι» που… κορόιδεψε και το… κορόιδεψαν!

Υπήρχε μια συγγραφική δυάδα που έσπαγε τα ταμεία. Οι απίστευτες ιστορίες του Νίκου Τσιφόρου...

Αποκλειστικό: Πέθανε ο Βασιλιάς!

Στις 12 Μαρτίου 1964 η Αθήνα κήδευε τον Βασιλιά Παύλο. Κανείς δεν μπορούσε να...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Αυτός είναι ο άντρας που προκάλεσε τον θάνατο του ταξιτζή στο Χαϊδάρι – Συνελήφθη

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άντρας που επιτέθηκε σε οδηγό ταξί στο Χαϊδάρι και αφού τον λήστεψε, τον άφησε αβοήθητο, με αποτέλεσμα ο...
spot_img

NEWSROOM

spot_img