O Superman γιορτάζει, βγάζει – ακόμα – λεφτά μου ουρά, αλλά οι δημιουργοί του πέθαναν φτωχοί!

Must Read

Ο Σούπερμαν σήμερα γιορτάζει. Κλείνει τα 85 χρόνια ζωής, αλλά παραμένει πάντα επίκαιρος και φέρνει λεφτά. Μαζί με αυτά φέρνει και κακοτυχία στους δημιουργούς του, αλλά και σε όσους επιχείρησαν να τον ενσαρκώσουν στη μεγάλη οθόνη!

Ο πρώτος υπερήρωας και… πατέρας μιας σειράς άλλων γεννήθηκε στο μυαλό δύο, Εβραϊκής καταγωγής, φίλων στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ. Ο Τζέρι Σίγκελ και ο Τζερόμ (Τζο) Σούστερ από μαθητές γυμνασίων μοιράστηκαν την ιδέα της δημιουργίας ενός τύπου με υπερφυσικές δυνάμεις. Ο πρώτος έγραφε τις ιστορίες και ο δεύτερος τις εικονογραφούσε.

Ο Σούπερμαν είναι η τρίτη τους απόπειρα. Στην αρχή ήταν το θύμα ενός τρελού επιστήμονα που έδωσε ένα φάρμακο σε έναν… άτυχο για να αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις. Προσπαθούσαν να πουλήσουν τον ήρωά τους στα περιοδικά επιστημονικής φαντασίας ή σε εφημερίδες που δημοσίευσαν σε καθημερινή βάση μια «λωρίδα» με την ιστορία. Δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Κατέληξαν μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών και κάποιων δημοσιεύσεων χωρίς αμοιβή να συμφωνήσουν με μια εταιρεία που θα εξέδιδε ένα περιοδικό. Ατυχώς, για αυτούς, πούλησαν τα δικαιώματα για 130 δολάρια τον Μάρτιο του 1938 κι όταν στις 18 Απριλίου του ίδιου χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του «Αction comic» κατάλαβαν το λάθος τους. Η ιστορία τους ήταν εξώφυλλο, αγαπήθηκε από το κοινό, με μια λέξη: Επιτυχία!

Ο Τζέρι Σίγκελ αριστερά, όταν υπηρετούσε στον Αμερικανικό στρατό και ο σχεδιαστής του κόμικ Τζο Σούστερ

Θα αναρωτηθείτε γιατί γιορτάζει σήμερα. Κατά τη συνήθεια της αγοράς η ημερομηνία του τεύχους 1 έγραφε «Ιούνιος 1938» για να μπορέσει να κάνει τον κύκλο της σε όλη τη χώρα.

Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του Action Comics με τον Σούπερμαν να σηκώνει στον αέρα ένα αυτοκίνητο!
Η πρώτη και η 13η σελίδα της πρώτης ιστορίας με παραπομπή στο επόμενο τεύχος…

Η εταιρεία τους πρότεινε να εργαστούν ως απλοί υπάλληλοι χωρίς να έχουν τον έλεγχο του έργου τους. Δέκα χρόνια μετά ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα που κράτησε χρόνια, αλλά δεν δικαιώθηκαν.

Σύντομα ο Σούπερμαν έγινε καθημερινό κόμικ σε μια σειρά από εφημερίδες σε όλη τη χώρα, Στις 16 Ιανουαρίου 1939 έκανε το ντεμπούτο της η πρώτη «λωρίδα»

Οι δύο πρώτες συνέχειες του κόμικ που δημοσιευόταν σε εκατοντάδες εφημερίδες, καθημερινά, σε όλες τις ΗΠΑ

Για να ακολουθήσει στις 30 Οκτωβρίου και η πρώτη Κυριακάτικη εμφάνιση με τρεις λωρίδες.

Τον Ιούνιο του 1939 ο Σούπερμαν απέκτησε το δικό του περιοδικό στην ίδια εταιρεία.

Οι δημιουργοί του κόμικ βλέποντας τα δολάρια να κατευθύνονται μόνο στις τσέπες των εργοδοτών τους άρχισαν μια σειρά δικαστικών αγώνων, με απολύσεις, συμβιβασμούς και νέες αγωγές. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έφευγαν από την εταιρεία τους δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αντίστοιχες επιτυχίες. Τα μόνα σοβαρά χρήματα τα εισέπραξαν ήταν από τη «Γουόρνερ Μπρος», την κινηματογραφική εταιρεία που το 1978 κυκλοφόρησε το Σούπερμαν με πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Ριβς και τον Μάρλον Μπράντο στο ρόλο του πατέρα του.

Ήταν μια ετήσια σύνταξη με ασφάλιση για 20.000 δολάρια τον χρόνο που στη συνέχεια έγινε 30.000.

Ο Σούστερ πέθανε το 1992, τυφλός και ο Σίγκελ το 1996. Οι νομικές διαμάχες συνεχίστηκαν με τους κληρονόμους τους.

Η κατάρα μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη. Ο Κρίστοφερ Ριβς είναι η πιο γνωστή περίπτωση. Μετά από τέσσερις ταινίες που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία (1978-87) έπεσε από άλογο, έμεινε παράλυτος και πέθανε αργότερα, ενώ ο Τζορτζ Ριβς ο πρώτος που υποδύθηκε τον Σούπερμαν στην τηλεόραση τυποποιήθηκε τόσο πολύ στο ρόλο που δεν έβρισκε δουλειά μετά την ολοκλήρωση της σειράς. Αυτοκτόνησε στα 46 χρόνια του. Ούτε ο κινηματογραφικός Σούπερμαν Κέρκ Άλιν που γύρισε τρεις ταινίες (1948-50) μπόρεσε να ξεφύγει από την ταύτισή του με τον ήρωα. Αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψει την υποκριτική!

Στην Ελλάδα άργησε να φθάσει οι απόηχος της επιτυχίας. Οι εκδόσεις «Ατλαντίς» των αδελφών Παχλιβανίδη μετά την επιτυχία των «Εικονογραφημένων Κλασσικών» και του «Γέλιο και Χαρά» αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν τις ιστορίες της D.C comic. Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Άλκης Τροπαιάτης, συγγραφές, κυρίως παιδικών βιβλίων. Το πρώτο τεύχος της σειράς με το γενικό τίτλο «Τα καλύτερα κόμικς» κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 1961 όπως διαβάζουμε και στην σχετική διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα «Έθνος».

Η σειρά του Σούπερμαν ήρθε στο τρίτο τεύχος στις 28 Ιουλίου

Το εξώφυλλο, αριστερά και η πρώτη σελίδα της πρώτης ιστορίας

Ουσιαστικά ήταν μια παράλληλη ιστορία με τον συνάδελφο του Κεντ, Τζίμι Όλσεν. Με τον καιρό ο Σούπερμαν εκτόπισε τους άλλους ήρωες της σειράς που μετά από 137 τεύχη σταμάτησε το 1964. Αιτία ήταν ο τρόπος εκτύπωσης. Έπρεπε να βγαίνει σε 10.000 αντίτυπα κι όταν η κυκλοφορία μειώθηκε ήταν ασύμφορη η συνέχιση.

Οι εκδόσεις «Ψαρόπουλου» κυκλοφορούσαν νέες ιστορίες από το 1979 έως το 1983 ποντάροντας στην κινηματογραφική επιστροφή του ήρωα. Το 1995 οι εκδόσεις «Πέργαμος» ακολούθησαν και τέλος το 2006 η Anubis.

Στη δεκαετία του ’80 οι αναγνώστες της εφημερίδας «Ακρόπολις», αρχικά και του «Ελεύθερου Τύπου» στη συνέχεια συνέχισαν να διαβάζουν περιπέτειες του αγαπημένου τους ήρωα καθημερινά

Από την εφημερίδα «Ακρόπολις»

Στις μέρες μας ο Σούπερμαν εξακολουθεί να πουλά. Όχι μόνο ως κόμικ, αλλά, κυρίως, από τα προϊόντα. Από την κάπα και τις μπότες έως σπαθιά και άλλα αντικείμενα που ελάχιστη σχέση έχουν πια με τον ήρωα που ξεκίνησε να κυνηγά τους κακούς, αλλά πλέον κυνηγά το πορτοφόλι των μεγαλύτερων σε ηλικία που μεγάλωσαν μαζί του.

Από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» (1983)

Στα 85 χρόνια του παραμένει ζωντανός και έχει περάσει στη λαϊκή κουλτούρα. Πριν λίγα χρόνια το πρώτο τεύχος της DC comic, αυτό που κυκλοφόρησε με σημερινή ημερομηνία πουλήθηκε για τρία εκ. δολάρια. Και να φανταστεί κανείς ότι είχε αγοραστεί για 10 σέντς. Δεν το πούλησε ο ιδιοκτήτης του, αλλά οι κληρονόμοι του!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This