Πολλοί πιστεύουν ότι η Ορθοδοξία στη Μέση Ανατολή υπάρχει μόνο στους Άγιους Τόπους. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει προσκηνύματα μόνο στην επικράτεια του Ισραήλ, αλλά και στις περιοχές των Παλαιστινίων, στην Ιορδανία και φυσικα στην Αίγυπτο (Μονή του Σινά).
Στη Λωρίδα της Γάζας κάτω από δύσκολες συνθήκες λειτουργεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Πορφυρίου.
Χθες διακινήθηκαν πληροφορίες ότι ο Ναός του Αγίου Πορφυρίου βομβαρδίστηκε από τους Ισραηλινούς. Ευτυτυχώς η πληροφορία διαψεύστηκε από τους αρμόδιους του Ναού.
Ο Ναός του Αγίου Πορφυρίου είναι από τους μεγαλύτερους στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικά τους Ορθόδοξους περιοχής, αλλά έχει αναλάβει και την επιμορφωση των νεαρών ορθοδόξων μέσα από το σχολείο που έχει δημιουργήσει. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.
Η θέση στην οποία βρίσκεται στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες που γίνονται όλο και πιο δύσκολες για την περιοχή. Από τη μια οι εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι που βλέπουν ως εχθρούς τους Χριστιανούς και ειδικά του ορθόδοξους Χριστιανούς Παλαιστίνιους. Από την άλλη οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι αναγνωρίζουν το έργο, ειδικά το ανθρωπιστικό, του Ορθόδοξου κλήρου.
Όταν χρειάζεται, οι άνθρωποι του Ναού που δεν είναι μόνο ιερείς, αλλά και κοσμικοί δίνουν χέρι βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως το 2014 όταν στο Ναό κατέφυγαν 2.000 Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι για να προστατευθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν βρήκαν μόνο καταφύγιο, αλλά φιλοξενήθηκαν στα κτίρια που υπάρχουν δίπλα στο Ναό όχι μόνο για να βρουν προσωρινά στέγη, αλλά να έχουν τροφή και ιατρική περίθαλψη.
Ο Ναός είναι από τους παλαιότερους στον κόσμο. Παρά δύο χρόνια μετρά 1.600 χρόνια ζωής. Ανοικοδομήθηκε το 1150 από τους Σταυροφόρους και το 1856 έγιναν ευρύτατες εργασίες συντήρησης. Ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Στο Ναό υπάρχει και το σκήνωμα του Αγίου Πορφυρίου. Πριν γίνει Άγιος ήταν ένα πλούσιος Θεσσαλονικιός που αποφάσισε να μονάσει στην έρημο της Αιγύπτου. Παρουσίασε προβλήματα στα κάτω άκρα, πήγε στα Ιεροσόλυμα κι εκεί είδε σε όραμα τον Ιησού και θεραπεύθηκε.
Το 395 ο ιερέας, πλέον, Πορφύριος κλήθηκε στη Γάζα για να πάρει τη θέση του τοπικού επισκόπου που είχε αποβιώσει. Το περιβάλλον ήταν εχθρικό. Η περιοχή ήταν γεμάτη από ειδωλολατρικούς ναούς και οι πιστοί τους καταδίωκαν τους Χριστιανούς. Με το μερίδιό του από την οικογενειακή περιουσία έκανε έργα, κατάφερε να μεταστρέψει σε Χριστιανούς πολλούς ειδωλολάτρες, ενώ το 401 με διάταγμα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αρκάδιου πρωτοστάτησε στην καταστροφή των ειδωλολατρικών ναών.
Αναπαύθηκε στα 72 χρόνια του 425 μ.Χ.