Το ψηφιακό μπλακ άουτ σε Facebook και Instagram – Οι θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν – Η χρονική σύμπτωση με τον ιό του 1992

Must Read

Και ξαφνικά το απόγευμα της Τρίτης κατέρρευσαν οι δημοφιλείς πλατφόρμες του ΜΕΤΑ, το facebook και το Instagram, ενώ προβλήματα εντοπίστηκαν στην Google και το Youtube.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν σε πανικό. Στις μέρες μας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν πάψει από καιρό να αποτελούν απλά πλατφόρμες ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας.

Έχουν μετατραπεί σε εργαλεία δουλειάς. Από τις μεγάλες επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα, τα ΜΜΕ που πουλάνε (ή διαφημίζουν) την ύλη τους, έως τους απλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που μιλάνε μέσα από αυτές με φίλους και συγγενείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος πανικός προκλήθηκε σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Πακισταν που μπορεί ως χώρες να αντιμετώπισαν τα μικρότερα προβλήματα, αλλά οι κάτοικοι τους δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους στις Δυτικές χώρες που αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Κι όπως συμβαίνει συνήθως παράλληλα με την αγωνία για το πότε θα επανέλθουν οι πλατφόρμες στην ομαλή λειτουργία αναπτύχθηκαν και θεωρίες συνωμοσίας που μπορεί να… αγγίζουν την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ ακόμα και ο Λευκός Οίκος ασχολήθηκε με το πρόβλημα. Ήταν η περίφημη «Σούπερ Τρίτη» των προκριματικών εκλογών για τους υποψήφιους προέδρους.

Σε 15 αμερικανικές πολιτείες θα εκλεγεί το 1/3 των αντιπροσώπων που θα στηριξουν τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Ουσιαστικά οι εκλογές αυτές αποτελούν το πρώτο «ισχυρό δείγμα» για την τελική αναμέτρηση. Και τα ΜΚΔ παίζουν, όπως έχει αποδειχθεί, καθοριστικό ρόλο.

 

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας υποδομής δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη: «Είμαστε ενήμεροι για το περιστατικό. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κανένα συγκεκριμένο εκλογικό πλέγμα ή κάποια συγκεκριμένη κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο».

Παρά τις διαβεβαιώσεις η ανησυχία παραμένει …

Το Meta γνώρισε τη μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας του το 2021 όταν το Facebook κατέρρευσε, προκαλώντας συγγνώμη από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν τα προβλήματα με τη μάχη που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία προσωπικών δεδομένων από τις δημοφιλείς πλατφόρμες. Μετά τα πρόστιμα ρεκόρ που έχουν επιβάλει διάφορες χώρες ήρθαν οι καταγγελίες από οργανώσεις καταναλωτών στην Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Νορβηγία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία προς τις αρχές προστασίας δεδομένων των χωρών τους.

Σύμφωνα με αυτές η Meta δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες για την Προστασία Δεδομένων, ενώ δεν υπάρχει νομική βάση για τη συλλογή και επεξεργασία τους από την εταιρεία.

Κάνουν λόγο για «αθέμιτη επεξεργασία δεδομένων και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων», όπως αναφέρει σε δήλωσή της η Ούρσουλα Πατσλ (φωτογραφία), αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών.

Η ίδια επέκρινε επίσης το πρόσφατο λανσάρισμα συνδρομητικών υπηρεσιών στο Facebook και το Instagram στην Ευρώπη.

«Η προσφορά της Meta προς τους καταναλωτές αποτελεί καπνό για να θολώσει αυτό που πραγματικά είναι: στον πυρήνα της παραμένει η ίδια και συνεχίζει να συλλέγει ευαίσθητες πληροφορίες όλων των ειδών για τη ζωή των ανθρώπων, τις οποίες στη συνέχεια αξιοποιεί μέσω του επιθετικού διαφημιστικού της μοντέλου», δήλωσε.

Η Meta ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι συνδρομητικές υπηρεσίες χωρίς διαφημίσεις ανταποκρίνονται στις τελευταίες ρυθμιστικές εξελίξεις, τις οδηγίες και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών και των δικαστηρίων τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι πλατφόρμες δεν φοβούνται τόσο τις κυβερνήσεις, αλλά τους χάκερ που μπορούν να καταφέρουν ισχυρότερα πλήγματα από οποιοδήποτε εθνικό δικαστήριο.

Αναπόφευκτα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν θύμισαν μια ανάλογη περίπτωση, αυτή του ιού με το όνομα «Μιχαήλ Άγγελος» που προκάλεσε τρόμο το 1992. Ήταν, τότε, η… εποχή της αθωότητας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται, αλλά δεν είχαν πάρει τη σημερινή μορφή. Ο ιός είχε σχεδιαστεί να μολύνει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δισκέτες που χρησιμοποιούσαν τότε, στις 6 Μαρτίου, ημέρα της ενεργοποίησης του. Ανακαλύφθηκε τυχαία τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς και σήμανε συναγερμό σε όλες τις εταιρείες. Όσο για το όνομα «Μιχαήλ Άγγελος», το οφείλει στη σύμπτωση της ημερομηνίας με τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη.

Δημιουργήθηκε παγκόσμιος σάλος. Πολλοί πρότειναν ως λύση ή να μείνουν κλειστά τα κομπιούτερ τη μέρα εκείνη ή να… προσπεράσουν οι χρήστες τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Τελικά τη συγκεκριμένη μέρα αναφέρθηκαν μόλις 20.000 απώλειες δεδομένων, αλλά για πρώτη φορά η παγκόσμια κοινότητα έδειξε ευάλωτη σε τέτοια φαινόμενα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This