Ένα ηχηρότατο μήνυμα που παραμένει άσβεστο στο πέρασμα των ετών!
H ΑΕΚ σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, αψήφησε τον κίνδυνο ακόμη και για τις ζωές των μελών της «ιερής» αποστολής και πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στην καρδιά του πολέμου!
Για να απλώσει έτσι χείρα βοηθείας στον σερβικό λαό που δοκιμαζόταν από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, παίζοντας φιλικό με την Παρτιζάν Βελιγραδίου.
Ήταν Μεγάλη Τετάρτη, στις 7 Απριλίου του 1999. Η ιδέα ανήκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη και παρότι παράτολμη για πολλούς, βρήκε γρήγορα ανταπόκριση από όλους στην Ένωση. Δίχως εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ούτε καν προστασία από εδάφους ή αέρος, οι «κιτρινόμαυροι» πήραν τον δρόμο για το συμβολικό φιλικό.
Όσοι συμμετείχαν στο ταξίδι και ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος που αποκάλυψε πως αυτό το εγχείρημα τον έκανε φίλο της ΑΕΚ για μια ζωή, ποτέ δεν ξέχασαν όσα αντίκρισαν. Την ώρα που η καρδιά τους βάραινε βλέποντας την καταστροφή, τα μάτια τους βούρκωναν από την συγκίνηση με την οποία τους υποδέχονταν οι γείτονες Σέρβοι, προσφέροντάς τους ψωμί κι αλάτι κατά το σερβικό έθιμο και ευχαριστώντας τους για την πρωτοβουλία.
Οι 15.000 Σέρβοι (είχαν πωληθεί 40.000 εισιτήρια, αλλά μόνο τόσοι κατάφεραν λόγω της έλλειψης καυσίμων να φτάσουν στο γήπεδο) υποδέχθηκαν όσους ηρωικούς ταξίδεψαν από την Αθήνα. Και όλοι μαζί παρακολούθησαν τους μετέπειτα κιτρινόμαυρους Ίβιτς και Μπιέκοβιτς να «μάχονται» με τον Ντέμη Νικολαΐδη, τον Τόνι Σαβέβσκι, τον Ηλία Ατματσίδη.
Τα γκολ των Κέζμαν (13’) και Ζουμπούλη (26’) πανηγυρίστηκαν το ίδιο από την εξέδρα, η οποία στο 61’ έκανε την πιο ειρηνική εισβολή όλων των εποχών για να αγκαλιάσει όλους τους παίκτες και να γράψει τον πρόωρο επίλογο της αναμέτρησης.
«Αυτά που ζω είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια. Όλη η Γιουγκοσλαβία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχθηκε με τη φράση “Είσαστε αδέλφια μας”. Έκλαιγαν στους δρόμους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Μου έκαναν εντύπωση τα παιδιά. Βγήκαν από τα καταφύγια και ήρθαν στο γήπεδο. Μας ζητούσαν σημαίες της ΑΕΚ, μας έσφιγγαν τα χέρια, έκλαιγαν, μας έλεγαν ότι έγιναν οπαδοί της ΑΕΚ. Σίγουρα η ΑΕΚ έδωσε την ψυχή της, ένωσε τους χτύπους της καρδιάς της με τους δοκιμαζόμενους φίλους μας Γιουγκοσλάβους. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε», ανέφερε ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
«Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Δώσαμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις 24 Μαρτίου. Μακάρι να έρθει η ειρήνη, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που ζήσαμε δεν το συγκρίνω με κανέναν τίτλο, είναι διαφορετικό σαν εμπειρία από όλα τα άλλα. Όσους τίτλους κι αν πάρω, δεν γίνεται σύγκριση. Ήταν ανεπανάληπτο», είπε ο Ντέμης Νικολαΐδης.
Η Παρτιζάν τίμησε την επέτειο για το φιλικό με την ΑΕΚ εν μέσω βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ με έναν… ύμνο για την Ένωση!
Η Παρτιζάν δεν ξέχασε το αλησμόνητο φιλικό εν μέσω βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι κόντρα στην ΑΕΚ και σε ρεπορτάζ της στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου αναφέρεται εκτενώς σ’ αυτό το ματς.
Αναφέρει λεπτομερώς εξιστορώντας τα γεγονότα. Το πώς κατάφερε η ΑΕΚ να φθάσει μέσω Βουδαπέστης στο Βελιγράδι τονίζοντας πως η ΑΕΚ πήγε στο Βελιγράδι χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει στην Σερβία. Γίνεται εκτενώς αναφορά στην παρουσία των οπαδών, στον γύρο του θριάμβου των παικτών.
Και καταλήγοντας είναι το «παράσημο» που μένει για την ΑΕΚ και βέβαια για την Παρτιζάν. «Θα θυμόμαστε πάντα ότι οι ήρωες με τις ασπρόμαυρες και κιτρινόμαυρες φανέλες έπαιξαν ποδόσφαιρο σε μία χώρα που βομβαρδιζόταν καθημερινά και τα ονόματά τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Παρτιζάν.
Δείτε το tweet της Παρτιζάν για την επέτειο του φιλικού με την ΑΕΚ:
7. april 1999. godine#dasenezaboravi
🎯STOP NATO BOMBARDOVANJU!
⚽️FK Partizan – FK AEK
🏟️15.000 posetilaca https://t.co/JUulYw9TiU pic.twitter.com/naSIJDwUE4— FK Partizan (@FKPartizanBG) April 7, 2024