Σαν σήμερα: Πώς οργανώθηκε από τους Οθωμανούς η Γενοκτονία των Αρμενίων

Στις 24 Απριλίου του 1915 ξεκίνησε το πογκρόμ

Must Read

Σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου του 1915 ξεκίνησε το πογκρόμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που οδήγησε σε μαζικές δολοφονίες στον θάνατο 1.5 εκατομμύριο Αρμένιους.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί διεθνώς από πληθώρα κρατών, ανάμεσά τους την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γερμανία, την Γαλλία, τις Η.Π.Α. Παρόλα αυτά το τουρκικό κράτος δεν έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία μέχρι σήμερα…

Σύμφωνα με τα ιστορικά/αρχειακά στοιχεία: Οι Αρμένιοι ζούσαν στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας αναπτύχθηκαν οικονομικά και πολιτιστικά και διατήρησαν την χριστιανική τους πίστη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, όπως και άλλες υπόδουλες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εθνότητες, άρχισαν να διεκδικούν πολιτικά δικαιώματα και να θέτουν εδαφικές διεκδικήσεις για ίδρυση εθνικού κράτους.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, ο οποίος το 1894 ξεκίνησε πογκρόμ εναντίον των Αρμενίων που διήρκησε έως το 1896. Ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων εκείνης της περιόδου εκτιμάται μεταξύ 80.000-300.000 και ο αριθμός των ορφανών παιδιών υπολογίζεται γύρω στα 50.000. Η περίοδος αυτή θεωρείται από τους ιστορικούς ως η πρώτη φάση της Γενοκτονίας. Οι διωγμοί και οι εκκαθαρίσεις τόσο των Αρμενίων όσο και των Ποντίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας εντάθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά και το κίνημα των Νεότουρκων του 1908 και κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Το 1915 έλαβε χώρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σειρά από σφαγές που οδήγησε στον θάνατο 1.5 εκατομμύριο Αρμένιους. Η γενοκτονία ξεκίνησε στις 24 Απριλίου του 1915, όταν η τουρκική κυβέρνηση συνέλαβε, βασάνισε και εκτέλεσε περίπου 250 Αρμένιους διανοούμενους. Οι εκκαθαρίσεις των Αρμενίων συνεχίστηκαν σε πορείες θανάτου στην έρημο, χωρίς τροφή ή νερό, με βασανιστήρια και ευθείες εκτελέσεις. Παράλληλα με την γενοκτονία, πολλές γυναίκες και παιδιά απήχθησαν και εξισλαμίστηκαν. Παρόμοιες τακτικές εφάρμοσαν οι Οθωμανοί τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Οι Αρμένιοι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, δεν είχαν προχωρήσει στην ίδρυση αρμενικού κράτους και έθεταν εδαφικές διεκδικήσεις για την ίδρυσή του, στο πλαίσιο επαναχάραξης των συνόρων στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, οι Οθωμανοί θεώρησαν πως θα έχαναν εδάφη και προχώρησαν στη γενοκτονία των αρμενικών πληθυσμών. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν 600.000-800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000. Χιλιάδες Αρμένιοι εκτοπίστηκαν και έφυγαν ως πρόσφυγες προς την Σοβιετική Ένωση, την Ελλάδα, τις Η.Π.Α. Το 1922 εκτιμάται πως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είχαν επιβιώσει περίπου 388.000 Αρμένιοι.

Οι Ρεπόρτερς ήταν μια ενημερωτική εκπομπή του ΕΙΡΤ (μετά ΥΕΝΕΔ και ΕΡΤ2), η οποία προέβαλε θέματα και πρόσωπα της επικαιρότητας. Σε συγκεκριμένο επεισόδιο υπήρχε εκτεταμένο αφιέρωμα στη γενοκτονία των Αρμενίων με αφορμή την τότε συμπλήρωση 60 χρόνων από αυτήν. Στο πλαίσιο του αφιερώματος ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος συζητά με Έλληνες Αρμενίους σχετικά με την γενοκτονία που έλαβε χώρα το 1915. Τα λόγια συγκλονίζουν. Οι κύριοι Γρηγόριος Χατσατουριάν, Άρης Καζαριάν, Αρθούρος Κιοσεγιάν, Ιάκωβος Φετζιάν, Ναζαρέτ Βοσκεριτσιάν, Σισάκ Κατσικιάν και Ζαβέκ Κρικοριάν μιλούν για την γενοκτονία των προγόνων τους.

Ο Γρηγόριος Χατσατουριάν αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους έγινε η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους και διακρίνει τις δύο περιόδους της σφαγής των Αρμενίων, η πρώτη που χρονολογείται από το 1894 έως το 1896, η δεύτερη το 1909 και η τρίτη από το 1915 έως το 1922. Έπειτα, ο Ιάκωβος Φετζιάν μιλά για το πώς τεκμηριώνονται οι εδαφικές διεκδικήσεις των Αρμενίων. Ο Ναζαρέτ Βοσκεριτσιάν μιλά για τον αριθμό των Αρμενίων που ζουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ο Αρθούρος Κοσεγιάν μιλά για την πίστη των Αρμενίων και ο Αρθούρος Κιοσεγιάν απαριθμεί διάσημους Αρμενίους. Ακόμη, εξηγούν πως προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την αρμένικη παράδοση στην Ελλάδα αλλά και την εκπαίδευση την οποία παρέχουν στα παιδιά των Αρμενίων.

Παλαιότερα βίντεο:

Δείτε βίντεο με τις αναφορές του Σάββα Καλεντερίδη:

Και ένα παλαιότερο ποστ από τον Κυριάκο Βελόπουλο:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το τουρκικό κράτος δεν παραδέχεται ότι διέπραξε γενοκτονίες γενικώς, παρά το ότι εξαφάνισε τούς Ασύριους, τούς Χαλδαίους και πολλές εκατοντάδες χιλιάδων Αρμενίων, Ελλήνων και Κούρδων και συνεχίζει ακάθεκτο, αφού κανείς δεν το κατηγορεί γι αυτό.

    Έτσι και το παραδεχτεί, πού θα βρει τα λεφτά για να πληρώσει τις αποζημιώσεις, που μετά βεβαιότητος θα τού ζητηθούν; Η Τουρκία είναι ένα κράτος που έχει κτισθεί κυριολεκτικώς πάνω σε πτώματα. Για να το παραδεχτεί, όμως, με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται αυτό, πρέπει να ηττηθεί σε κάποιον πόλεμο. Τότε θα ξυπνήσουν τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, όπως έγινε με την Γερμανία και με την Γιουγκοσλαβία.

  2. Την Αρμενική Γενοκτονία, στην οποία καθοδηγητές υπήρξαν Γερμανοί αξιωματικοί, έχουν αναγνωρίσει τα κράτη που αναφέρονται, κατόπιν πεισμόνων αγώνων των Αρμενίων. Την Γενοκτονία των Ελλήνων τού Πόντου και τής Ιωνίας, πόσα κράτη έχουν αναγνωρίσει; Εκτός Κύπρου, ίσως είναι ένα ή δύο ακόμη. Γιατί; Μα προφανώς επειδή δεν νοιάστηκε το ελλαδικό κράτος για την αναγνώρισή της. Θέλουν αγώνες και πείσμα αυτά, δεν γίνονται με τον αυτόματο πιλότο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This