Αφορμή υπήρξε ένα χρονογράφημα του Παύλου Νιρβάνα στην Εστία. Στο μακρινό 1923 μια γυναίκα δικηγόρος έκανε την εμφάνισή της σε δικαστήριο. Όχι στην Αθήνα, αλλά στο Βόλο.
Αναζητήσαμε λεπτομέρειες της υπόθεσης και τις ανακαλύψαμε στην εφημερίδα Θεσσαλία του Βόλου στο φύλλο της 8ης Ιουλίου 1923.
Η πρώτη δικηγόρος ήταν Βολιώτισσα. Το πατρικό της ήταν Νομικού – όνομα και πράγμα – και του συζύγου της, επίσης δικηγόρου Πετρόπουλος. Η Πετροπούλου – Νομικού έκανε μεταπτυχιακό στη Δρέσδη. Πήγε στο Βόλο για να υποστηρίζει μια οικογενειακή υπόθεση.
Ο Ανδρέας Συγγρός είχε κάνει δωρεά στον πατέρα της ένα τσιφλίκι στην περιοχή Βασιλί των Φαρσάλων.
Από το 1918 είχε αρχίσει η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών, ειδικά στη Θεσσαλία. Η αναδιανομή γης ήταν απαραίτητη όχι μόνο για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής, αλλά και την επιβίωση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία που συνέχισαν να συρρέουν στην Ελλάδα.
Η Πετροπούλου – Νομικού εμφανίστηκε στο δικαστήριο με συμπαραστάτες το δικηγορικό γραφείο Ιωάννη Ζίφου και Στέφανου Καρατζά.
Υπό άλλες συνθήκες η υπόθεση δεν θα έβρισκε θέση στη θεματολογία της εφημερίδας. Η παρουσία όμως μιας γυναίκας δικηγόρου για πρώτη φορά σε ελληνικό δικαστήριο έκανε τη Θεσσαλία να αφιερώσει σημαντικό χώρο, όχι τόσο στην ουσία της υπόθεσης, αλλά στη νεαρή δικηγόρο.
Γράφει η εφημερίδα:
«Πρώτος ομιλεί ο κ. Ζίφος αναπτύσσων τα επιχειρήματα της Πετροπούλου ως ιδιοκτητρίας. Ο κ. Ζίφος χαιρετίζει την εμφάνισιν της πρώτης Ελληνίδος δικηγόρου και προχωρεί εις την ανάπτυξιν των επιχειρημάτων της. Η κ. Πετροπούλου δεν βαδύνει να εμφανισθή με συχνάς διακοπάς του λόγου του πληρεξουσίου της προς συμπλήρωσιν των λεγομένων του. Ο κ. Ζίφος είς το επαναληπτικόν αυτό πυρ αρχίζει να ταράσσεται. Δηλοί ότι θα είναι πολύ υπερήφανος εάν η πρώτη Ελληνίς δικηγόρος τον διορθώνει, δεν είνε ανάγκη όμως να τον διακόπτει, αλλά ειμπορεί να αναλάβη το διόρθωμα κατόπιν όταν θα έλθη η σειρά της να μιλήση. Η κ. Πετροπούλου ησυχάζει πτος στιγμήν πλην μετ΄ ολίγον αι διακοπαί της επαναλαμβάνονται. Επαναλαμβάνει ο κ. Ζίφος την εκδήλωσιν της υπεφηφανείας, πλην κι αυτή επαναλαμβάνει τας διακοπάς της. Και ο κ. Ζίφος αναγκάζεται να δεχθή το πρώτον πυρ της Ελληνίδος δικηγόρου μέχρις ότου τελειώση».
Συχνότερες ήταν οι διακοπές κατά την αγόρευση του δικηγόρου Νικολάου Ζαρλή, αντιδίκου της Πετροπούλου – Νομικού, ο οποίος προφανώς μπερδεύεται και στο κλείσιμο της αγόρευσής του προσπαθώντας να πει κάτι εντυπωσιακό μπερδεύει το πότε συνεδρίαζαν οι αρχαίοι ηλιασταί. Αναφέρει ότι οι συνεδριάσεις γίνονταν βράδυ. Μα τότε τι… ηλιαστές θα ήταν;
Έπειτα έρχεται η σειρά της νεαρής δικηγόρου να αναπτύξει τις θέσεις της. «Πολυβόλο» την χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος της Θεσσαλίας
«Έρχεται τώρα η σειρά της ελληνίδας δικηγόρου. Σηκώνεται και αρχίζει να ομιλή. Καταφαίνεται μία νευρική ταραχή φυσική εκ του ότι πρώτην φοράν πρώτη αυτή ενασκή το δικηγορικόν επάγγελμα, ο λόγος της όμως είνε χείμαρρος. Είναι γνωστή άλλως τε η ευγλωττία των γυναικών, ώστε να φαντάζεται κανείς τι ανεξάντλητον ντεπό έχει η γυναίκα όταν θα γίνη δικηγόρος. Εύγλωττος, ταχεία εκφραστική κυριαρχεί αμέσως, εις όλην την αίθουσαν.
Παρατηρείται ότι ο πρόεδρος διορθώνει τα γυαλιά του, ο κ. Τουφεξής στρίβει παρά την συνήθειάν του το μουστάκι του, ο δε νεαρώτερος των συνέδρων κ. Σωτηρίου ολοένα τρίβει το μάγουλό του αντιλαμβανόμενος, ότι είνε αξύριστος. Οι πληρεξούσιοι καμαρώνουν και το ακροατήριον πυκνώνεται. Το προσωπικόν του δικαστηρίου συγκεντρώνεται εις την αίθουσαν, θεώνται δε μεταξύ των προσελθόντων και ο ανακριτής καθώς και δικηγόροι προσερχόμενοι να ακούσουν τα πρώτης της πρώτης ελληνίδος λόγια.
Η γενική εντύπωσις υπήρξεν, ότι εις έκφρασιν και ταχύτητα ο λόγος της κ. Πετροπούλου υπήρξε πολυβόλον».
Σύμφωνα με την εφημερίδα η συνεδρίαση κράτησε τέσσερις ώρες, από τις 9 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι. Η απόφαση φυσικά δεν βγήκε αυθημερόν, αλλά όσο κι αν ψάξαμε δεν εντοπίσαμε το τέλος της ιστορίας, εάν δηλαδή η πρώτη Ελληνίδα δικηγόρος κατάφερε να σώσει το τσιφλίκι του πατέρα της.
Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς το χρονογράφημα του Παύλου Νιρβάνα. Το είδος άνθισε για δεκαετίες στον ελληνικό τύπο, το υπηρέτησαν οι καλύτερες γραφίδες του και δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει…