Μέσα σε δέκα λεπτά παίχτηκε το μέλλον της Ελλάδας εκείνο το απόγευμα στις 15 Ιουλίου 1965 στα Ανάκτορα. Τόσο κράτησε η συνάντηση του Βασιλιά Κωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Στις 7 το απόγευμα, όταν μπήκε ήταν ο παντοδύναμος ηγέτης μιας παράταξης που είχε πάρει 53% στις πρόσφατες εκλογές. Όταν βγήκε δεν είχε χάσει μόνο την πρωθυπουργία, αλλά σύντομα θα έχανε ένα μεγάλο μέρος από τους βουλευτές που εκλέχτηκαν μαζί του.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου επέμεινε να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Άμυνας που κατείχε ο άλλοτε στενός του φίλος, αλλά και χρηματοδότης, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς. Ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα.
Ο διάλογός τους είναι αποκαλυπτικός
Γ.Παπανδρέου: Μεγαλειότατε, αύριο θα σας υποβάλω εγγράφως την παραίτησίν μου.
Κωνσταντίνος: Άκουσα τα περί παραιτήσεως και τα λαμβάνω υπ’ όψιν μου.
Γ.Παπανδρέου: Αντιλαμβάνομαι τον λόγον δια τον οποίον επείγεσθε για την παραίτησιν.
Κωνσταντίνος: Είναι δεδομένη η παραίτησις.
Γ.Παπανδρέου: Καταλαβαίνω τι έχετε κατά νουν, Μεγαλειότατε.
Μισή ώρα πριν το ραντεβού του Κωνσταντίνου με τον Παπανδρέου στο Παλάτι βρισκόταν ο συνταγματικός σύμβουλος του Βασιλιά Χρ.Σγουρίτσας για να «δέσει» νομικά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα. Ο Βασιλιάς και ο κύκλος του θεωρούσαν δεδομένη την παραίτηση του πρωθυπουργού. Κι αν δεν ήταν δεδομένη με τη στάση του ο νεαρός βασιλιάς θα μπορούσε να την αποσπάσει. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος είχε επικοινωνήσει με το Νόβα που τον είχε στην αναμονή, ενώ ο υπασπιστής του Κωνσταντίνου, ο Μιχάλης Αρναούτης είχε πάει στην Αρχιεπισκοπή για να πει στον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο να είναι έτοιμος να ορκίσει τη νέα κυβέρνηση!
Στις 19:50 φθάνει με φράκο ο Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας. Μιλά για δέκα λεπτά με τον Κωνσταντίνο και μαθαίνει –επίσημα πλέον – ότι του ανατίθεται η συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Στις 20:12 φθάνει ο Ιωάννης Τούμπας που αναλαμβάνει υπουργός Δημοσίας Τάξεως και στις 20:25 φθάνει ο Σ.Κωστόπουλος που ορκίζεται Υπουργός Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Και καθώς άλλοι δεν προβλέπονται ορκίζονται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον Χρύσανθο.
Την κυβέρνηση Νόβα στηρίζουν πάντως οι πρώην υπουργοί: Μητσοτάκης, Αλλαμανής, Παπασπύρου και Μπακατσέλος και οι βουλευτές Κίκας, Κωστής, Πιτούλης, Μπαρότσης, Λώρας, Σεργάκης.
Στο Καστρί τη βίλα που έμενε ο Γεώργιος Παπανδρέου την έλεγαν «Γαλήνη». Το όνομά της βέβαια δεν είχε καμία σχέση με τα όσα γίνονται μέσα, αλλά κι έξω αυτήν.
Εντός ο πρώην πρωθυπουργός συσκέπτεται με συνεργάτες του και δέχεται βουλευτές της Ένωσης Κέντρου για να του δηλώσουν την συμπαράστασή τους. Απ’ έξω κόσμος φωνάζει:
«Κάτω οι δολοπλόκοι», «Κάτω ο Γαρουφαλιάς», «Ζήτω ο Δημοκρατικός ελληνικός λαός και ο ηγέτης του Γεώργιος Παπανδρέου»
Την ίδια ώρα οι εφημερίδες με έκτακτα παραρτήματα πληροφορούν τον κόσμο για τα όσα έγιναν.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου αρκείται σε μια δήλωση – μήνυμα
Ο νέος Πρωθυπουργός που πριν αναλάβει αυτή τη θέση ήταν Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων λέει περισσότερα στο σχετικό διάγγελμα…