Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: «Θέλουμε να ενώσουμε τις πατριωτικές δυνάμεις»

Ο ιδρυτής της Πανελλήνιας Πατριωτικής Ενωσης μιλά για τις φιλοδοξίες του και αναλύει τις βασικές πολιτικές του θέσεις

Must Read

Ο ιδρυτής της Πανελλήνιας Πατριωτικής Ένωσης Πρόδρομος Εμφιετζόγλου μιλά στη «δημοκρατία» για τις βασικές πολιτικές θέσεις και τα επόμενα βήματα του κόμματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι φιλοδοξεί να ενώσει όλες τις δυνάμεις του πατριωτικού χώρου που έως σήμερα δεν έχουν κοινή έκφραση.

  • Συνέντευξη στον Φίλιππο Πανταζή

-Πώς νομίζετε ότι μπορεί να βοηθήσει η Πατριωτική Ένωση τη χώρα;

Η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα που μπορούν, αν δεν αντιδράσουμε εγκαίρως, να απειλήσουν το εθνικό της μέλλον. Οι απειλές δεν είναι μονοσήμαντες. Περιλαμβάνουν και νέες, ασύμμετρες απειλές, που δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες. Περιλαμβάνουν, επίσης, τον κίνδυνο να χάσει η χώρα τη μάχη της οικονομίας, της τεχνολογίας, της ανάπτυξης.

-Σε ποιες απειλές αναφέρεστε, εκτός από την εξ ανατολών;

Η τουρκική απειλή είναι γνωστή και διαχρονική. Εχει προσλάβει, όμως, μια πιο επικίνδυνη διάσταση, γιατί συνδυάζεται με το Ισλαμο-εθνικιστικό όραμα του Ερντογάν για ανάδειξη της Τουρκίας σε μεγάλη δύναμη. Οι φιλοδοξίες αυτές στρέφονται ευθέως κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, γιατί αντιμετωπίζονται ακριβώς ως εμπόδιο στην επιδιωκόμενη Τουρκική ηγεμονία στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα πρέπει η ελληνική πλευρά να συνειδητοποιήσει πλήρως τον χαρακτήρα και τη δυναμική της τουρκικής απειλής, και να μην αποπροσανατολίζεται από αυταπάτες για κατευναστική πολιτική, που δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Μπορεί, αντιθέτως, να καλλιεργήσει επικίνδυνο κλίμα εφησυχασμού. Για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής έχει πρωταρχική σημασία η ισορρόπηση δυνάμεων, ιδιαίτερα στον αεροναυτικό τομέα, το εθνικό φρόνημα και η διαμόρφωση μιας σταθερής εθνικής στρατηγικής. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοσθούν τα δικαιώματα της Ελλάδος που απορρέουν από το Διεθνές Θαλάσσιο Δίκαιο.

Εκτός, όμως, από τη συμμετρική τουρκική απειλή, υπάρχει και η ασύμμετρη απειλή, που έχει τη μορφή ενός υβριδικού πολέμου που διεξάγεται με την εργαλειοποίηση παρανόμων μεταναστών. Το μεταναστευτικό δεν το δημιούργησε, ασφαλώς, η Αγκυρα. Το εκμεταλλεύεται, όμως, και το χειραγωγεί για να επιδιώξει διπλωματικούς και γεωπολιτικούς σκοπούς. Για να εκβιάσει την Ευρώπη, και να αποσπάσει χρήματα και διπλωματικά ανταλλάγματα, και για να εγκαταστήσει μουσουλμανικούς πληθυσμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

-Που εντάσσεται η φημολογούμενη απεμπόληση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ;

Η απραξία και τα μισόλογα που έχουν ειπωθεί από κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς να διαψευσθούν, ενισχύουν την υποψία ότι πράγματι η κυβέρνηση σκέπτεται σοβαρά να απεμπολήσει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ. Θα ήταν πραγματικό εθνικό έγκλημα μια τέτοια προοπτική και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να το επιτρέψει. Η Πατριωτική Ενωση καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει επισήμως την πολιτική της.

-Ως έμβλημα του κόμματός σας επιλέξατε το αστέρι της Βεργίνας. Πώς βλέπετε την κυβερνητική πολιτική για τη Μακεδονία;

Η ηγεσία του σημερινού κυβερνητικού κόμματος προσποιήθηκε, όταν ήταν αντιπολίτευση, ότι ήταν αντίθετη στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα έθετε, ενδεχομένως, και βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.. Οταν η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση, άλλαξε πολιτική. Επικαλείται το πρόσχημα της συνέχειας που υπάρχει στις διεθνείς συμφωνίες, παρά τις συστηματικές παραβιάσεις εκ μέρους των Σκοπίων της λεόντειας υπέρ αυτών συμφωνίας που υπέγραψαν. Η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να ασκεί πιέσεις στη Βουλγαρία, για να μη θέτει προσκόμματα στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., σε θέματα για τα οποία έπρεπε πρώτη η Ελλάδα να θέσει βέτο!

Η ανιστόρητη αυτή συμφωνία θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον. Η Ελλάδα δέχτηκε να εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια και να αναγνωρίσει «μακεδονική» γλώσσα. Μετά την αναγνώριση αυτή, τα Σκόπια μονοπωλούν το όνομα «Μακεδονία» στις διεθνείς σχέσεις.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει γι’ αυτό να λησμονήσει τη Μακεδονία. Αντιθέτως, πρέπει να ενταθεί η διαπαιδαγώγηση των νέων και η σωστή ενημέρωση του λαού για τη Μακεδονία. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η αγωνιστική μνήμη και να προληφθούν οι δυσάρεστες συνέπειες.

-Εκτός από τα εθνικά θέματα, η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και προβλήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Τι καινούργιο φιλοδοξεί να φέρει η Πατριωτική Ένωση;

Να ανοίξει τον δρόμο για τη συσπείρωση και ενότητα των πατριωτικών δυνάμεων και για μια νέα προοπτική. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι μεγάλα, και χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, αυτής που είναι έστω εφικτής εντός της Ε.Ε.

Η αποτυχία της χώρας να συμβαδίσει με την εποχή της θα την κατέτασσε σε μία δεύτερη ταχύτητα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Η πορεία και η πρόοδος μιας χώρας δεν είναι άσχετη με τις πολιτικές της δυνάμεις. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η χώρα με τα κόμματα και το πολιτικό της σύστημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει η χώρα να βαδίσει με άλλο πνεύμα. Η Πατριωτική Ένωση αυτό ακριβώς προσπαθεί. Να ανοίξει έναν δρόμο, να ενισχύσει το πατριωτικό φρόνημα, και να προωθήσει την ενότητα των πατριωτικών δυνάμεων.

«Απαξιώνουν τα αποθέματα ελληνικού λιγνίτη»

-Έχετε καταγγείλει σε αυστηρό τόνο τη σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει τα λιγνιτωρυχεία και να απαξιώσει τους ελληνικούς λιγνίτες. Συνδέονται αυτές οι επιλογές με την εκρηκτική άνοδο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος;

Τα τεράστια αποθέματα του ελληνικού λιγνίτη είναι ένας θησαυρός που απαξιώνεται αλόγιστα από την ελληνική κυβέρνηση και την ιδεοληπτική της πολιτική, με πολύ ακριβό τίμημα για την οικονομία και τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, συμπεριφερόμενη ως δήθεν «πρωτοπόρα» των ήπιων μορφών ενέργειας, έσπευσε να πρωτοστατήσει στην απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2025, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Πολωνία) έθεσαν αντιστοίχως ως όριο το 2038 και το 2048! Η κυβερνητική αυτή πολιτική έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες (Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία), που παράγεται με τη χρήση λιγνίτη!

Ενώπιον του τεραστίου προβλήματος που δημιούργησε η έκρηξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακρούσει πρύμναν και να ξαναθέσει σε λειτουργία εργοστάσια με λιγνίτη, που τόσο άκριτα είχε κλείσει. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει. Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας, να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση των τεραστίων αποθεμάτων λιγνίτη, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που παρέχει η νέα τεχνολογία για τη μείωση της ρύπανσης, και να οργανώσει ομαλά τη μετάβαση της χώρας σε νέες, αναδυόμενες μορφές ενέργειας.

Υπάρχει σε αυτό το θέμα και μία άλλη παράμετρος, που δεν είναι καθόλου αμελητέα. Είναι η απασχόληση στην περιοχή. Οι υποσχέσεις ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί δήθεν με νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών είναι φενάκη, γιατί τα φωτοβολταϊκά δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This