Γιώργος Παπανικολάου: «Έχουμε αγάπη και άσβεστο μεράκι για την πόλη μας»

Τα «φανταχτερά» ονόματα στα ψηφοδέλτια, η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει και η ευαισθησία του στο θέμα των πολυτέκνων

Must Read

«Με λογισμό και με όνειρο» επιθυμεί να συνεχίσει την πετυχημένη θητεία του στον Δήμο Γλυφάδας ο δήμαρχός της Γιώργος Παπανικολάου.

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

Το σημαντικότατο έργο που σχεδίασε και υλοποίησε ο ίδιος την προηγούμενη τετραετία έχει και συνέχεια, γι’ αυτό ο Γιώργος Παπανικολάου ζητά από τους δημότες του να του δώσουν μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου για να ολοκληρώσει το όραμά του.

Με σύνθημα «τα καλύτερα είναι μπροστά», τους υπόσχεται εκπλήξεις έργων. «Δεν είναι ένα σύνθημα, είναι το πιστεύω μας, είναι αυτό που θα έρθει στη Γλυφάδα μας εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευτούν» αναφέρει σήμερα στην «Espresso» ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Ο νυν αλλά και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας δεν επεδίωξε, όπως άλλοι συνάδελφοί του, να φτιάξει «ψηφοδέλτιο επωνύμων».

Πιστεύει περισσότερο στην αποτελεσματικότητα. «Τα φανταχτερά ονόματα σίγουρα γεμίζουν τις μαρκίζες, αλλά πρέπει να πληρούν και κάποιες προϋποθέσεις» υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος αποτελεί ένα case study για υποψήφιους δημάρχους, καθώς είναι ο μόνος που κατάφερε να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 30%, να μηδενίσει τις χρεώσεις για τους πολυτέκνους και τους αναπήρους, και να κόψει στο μισό τις δημοτικές χρεώσεις για τριτέκνους. Αλλωστε, ο Γιώργος Παπανικολάου έχει ευαισθησία στο θέμα των πολυτέκνων, καθώς και ο ίδιος είναι πολύτεκνος. Ισως ο μοναδικός πολύτεκνος δήμαρχος στη χώρα. Εχει αποκτήσει με την αγαπημένη του Εύα τέσσερα παιδιά. Είναι το «δημιουργικό του χάος», όπως λέει χαριτολογώντας ο ίδιος.

Γλυφάδα και πάλι Γλυφάδα, λοιπόν; Γιατί; Υπάρχει έργο ανεκτέλεστο ή επειδή οι δημότες σας πίνουν νερό στο όνομά σας;

Αν με ρωτάτε τι υπάρχει, θα σας απαντήσω αβίαστα: Υπάρχει αγάπη για την πόλη και για τους ανθρώπους της και άσβεστο μεράκι. Αυτό θέλω να πιστεύω ότι αποτυπώνεται σε όλα τα έργα, μικρά και μεγάλα, που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε και τις δράσεις που υλοποιούμε. Ολα έχουν γίνει με φαντασία, με όρεξη, με ποιότητα – έτσι πράττουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε, εφόσον οι συμπολίτες μας στη Γλυφάδα μάς δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Με λογισμό και με όνειρο, όπως έλεγε και ο ποιητής, θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε με έργα τη ζωή μας στη Γλυφάδα.

Ποιο είναι το προεκλογικό σας πρόγραμμα; Το σύνθημά σας;

Τα καλύτερα είναι μπροστά! Δεν είναι ένα σύνθημα, είναι το πιστεύω μας, είναι αυτό που θα έρθει στη Γλυφάδα μας εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευτούν στην κάλπη. Εφόσον μας τιμήσουν με την ψήφο τους, θα συνεχίσουμε από την πρώτη κιόλας ημέρα, σε κάθε γωνιά της πόλης να υλοποιούμε έργα για την αναβάθμισή της. Το πρόγραμμά μας -καλά μελετημένο και απόλυτα κοστολογημένο- περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά της Γλυφάδας: Νέους πεζοδρόμους και ανακατασκευές πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις πλατειών και αναξιοποίητων ανοικτών χώρων, περισσότερο πράσινο με νέες φυτεύσεις μεγάλων δέντρων παντού στην πόλη μας, επέκταση δικτύου δημοτικού φωτισμού όπου χρειάζεται. Πεζογέφυρες σε σημεία που είναι απαραίτητες – μην ξεχνάμε ότι τη Γλυφάδα «τέμνουν» δύο μεγάλες λεωφόροι, η Βουλιαγμένης και η Ποσειδώνος. Δεσμευόμαστε για λύσεις πρακτικές στο κυκλοφοριακό και στη στάθμευση, με την κατασκευή νέου υπόγειου πάρκινγκ στο εμπορικό μας κέντρο. Στο μέτωπο της θάλασσας ολοκληρώνουμε την ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και πολύ πράσινο, με χώρους για άθληση και αναψυχή, και προχωράμε στη σύνδεση της ακτογραμμής με το εμπορικό κέντρο με μια Εσπλανάδα, ενώ στο μέτωπο του βουνού προχωράμε με νέες δεντροφυτεύσεις και μονοπάτια στον Υμηττό. Είναι πολλά ακόμα που σχεδιάζουμε, αλλά φοβάμαι πως θα χρειαζόμασταν όλη την εφημερίδα για να τα περιγράψουμε.

Ετοιμάζετε και «εκπλήξεις» για την επόμενη πενταετία;

Ο συνδυασμός μας έχει σχεδιάσει και είναι έτοιμο προς υλοποίηση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλλαγών και παρεμβάσεων για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην καθαριότητα, στην ανακύκλωση, στα σχολεία, στο οδικό δίκτυο και το κυκλοφοριακό, στον οδοφωτισμό και αλλού. Οι «εκπλήξεις» που περιγράφετε θα είναι κάτι που επιφυλάσσουμε για τους κατοίκους της πόλης μας, όταν ολοκληρωθούν πέντε μεγάλα έργα, με καινοτόμο μάλιστα αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, που τα έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, με τεράστια προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια: Το πρώτο -και αληθινά ξεχωριστό- ειδικό σχολείο στη Γλυφάδα μας, το νέο Κέντρο Πολιτισμού Γλυφάδας και η ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, που ήδη προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Επίσης, ένα έργο που το παλεύαμε για χρόνια και τώρα πια είμαστε σε θέση να το βάλουμε μπροστά: Ενα νέο, σύγχρονο, δημοτικό γηροκομείο. Και το πρώτο σύγχρονο οικολογικό σχολείο – μια υπερσύγχρονη υποδομή στην οποία θα μετεγκατασταθεί το 7ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, φεύγοντας από μια παλιά ακατάλληλη εγκατάσταση. Πρόκειται για πέντε νέα τοπόσημα της Γλυφάδας, που, πέραν του ότι αναβαθμίζουν την πόλη μας, δίνουν ουσιαστικές και σύγχρονες λύσεις σε πολύ σημαντικά προβλήματα.

Εχετε «φανταχτερά» ονόματα στο ψηφοδέλτιο και ποια; Πιστεύετε ότι χρησιμοποιούνται απλά προς άγραν ψήφων ή ενδιαφέρονται αληθινά;

Δεν χωρίζω τα ονόματα σε φανταχτερά και μη. Ολοι κρινόμαστε από τις πολιτικές που ασκούμε και τα αποτελέσματα που έχουν στην καθημερινότητά μας. Πώς αλλάζουμε μέρα με τη μέρα την πόλη που ζούμε και όπου μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Η διοίκηση ενός δήμου είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά. Απαιτεί πρώτα από όλα από τη δημοτική Αρχή -από τον δήμαρχο και φυσικά από όλους τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους συμβούλους και τους δημοτικούς συμβούλους- διάθεση προσφοράς, γνώση, αφοσίωση, εργατικότητα, εμπειρία. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναζητούμε και αυτά τα χαρακτηριστικά διαθέτει η δημοτική μας ομάδα. Τα «φανταχτερά» ονόματα γεμίζουν σίγουρα τις μαρκίζες, για να φέρνουν όμως και τα αποτελέσματα που απαιτούν οι πολίτες από τη δημοτική τους Αρχή, χρειάζεται οπωσδήποτε να πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιέγραψα παραπάνω.

Εάν κάνατε μαθήματα Αυτοδιοίκησης σε νέους δημάρχους, τι θα τους λέγατε; Πώς αλλάζεις μια πόλη προς το καλύτερο; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες;

Δεν θεωρώ ότι τόσοι άξιοι και ικανοί νέοι δήμαρχοι στη χώρα μας έχουν ανάγκη από μαθήματα. Εμείς μαθαίνουμε καθημερινά από τα λάθη μας, μαθαίνουμε από καλές πρακτικές που βλέπουμε σε δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μαθαίνουμε από τους κατοίκους που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της γειτονιάς τους και μας τα επισημαίνουν. Και προσπαθούμε διαρκώς να είμαστε καλύτεροι και να βελτιώνουμε καθημερινά την ποιότητα ζωής σε όλη τη Γλυφάδα, για όλους.

Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης που θα αντιμετωπίσετε στη νέα θητεία και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;

Να ξεκινήσω από τη μεγάλη πρόκληση: Με τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, από τη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα μέχρι την ανάπλαση στο πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους η ισόρροπη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη φιλική προς όλους και όλα θεωρώ πως ξεκινάνε από το πώς θα διαχειριστούμε το νέο κυκλοφοριακό φορτίο. Για παράδειγμα, η επέκταση του μετρό με τρεις σταθμούς στη Γλυφάδα και η επέκταση της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού συγκεκριμένα, προς τη Βουλιαγμένης, πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό. Τώρα, όσο για το μεγάλο πρόβλημα, θα σας έλεγα πως αν ο πληθωρισμός επιμείνει, η ακρίβεια στα υλικά κατασκευής των έργων και σε όλα όσα προμηθεύεται ένας δήμος δημιουργεί μια νέα, πιο σύνθετη πραγματικότητα. Απαιτούνται «έξυπνες» λύσεις και πάνω από όλα συνετή διαχείριση των οικονομικών, κάτι που έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είμαστε θέση να φέρουμε εις πέρας.

Ο Γιώργος Παπανικολάου με ένα από τα τέσσερα παιδιά του

Πώς θα χρηματοδοτήσετε όλα αυτά τα έργα που έχετε εξαγγείλει;

Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών του δήμου, βελτίωση των εσόδων του, αναδιοργάνωση λειτουργιών που οδηγούν σε σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Επίσης, για εξοικονόμηση πόρων και κατάργηση προσαυξήσεων που επιβάρυναν τις χρεώσεις του δήμου. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από όλες τις διαθέσιμες πηγές – το «Αντώνης Τρίτσης», το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και αλλού. Μόνο για τα επόμενα χρόνια έχουμε εξασφαλίσει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους πάνω από 50.000.000 ευρώ, για να χρηματοδοτήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα έργων που θα δρομολογήσουμε. Και κάτι ακόμα να προσθέσω εδώ, πάρα πολύ σημαντικό: Στα δημοτικά τέλη, αθροιστικά, από το 2014, η δημοτική μας Αρχή όχι απλά δεν έκανε ποτέ την παραμικρή αύξηση, αλλά έχει μειώσει πλέον κατά 30% τα δημοτικά τέλη (10% το 2018, 20% το 2022). Εξαρχής, μάλιστα, μηδενίσαμε τις χρεώσεις για τους πολυτέκνους και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και τις μειώσαμε στο μισό για τους τριτέκνους.

Τι είναι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσετε από την κυβέρνηση εφόσον επανεκλεγείτε δήμαρχος;

Σίγουρα οι λύσεις που επείγουν να δοθούν για το κυκλοφοριακό, όπως εξήγησα πρωτύτερα. Ωστόσο, θα ζητούσα κάτι που δεν αφορά μόνο τη Γλυφάδα, αλλά συνολικά τους δήμους και αφορά τα σχολεία και τα παιδιά μας. Μια οριζόντια πολιτική που θα έχει έναν παιδίατρο και έναν τεχνικό ασφαλείας να επισκέπτονται σε τακτική βάση όλα τα σχολεία και να εξετάζουν τα παιδιά και τις εγκαταστάσεις. Το θεωρώ πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Και μια δεύτερη παρέμβαση, η παρουσία τραπεζοκόμων στα νηπιαγωγεία, πολύ απαραίτητη ιδίως για τα τετράχρονα που φοιτούν στο προνήπιο.
Σαράντα έξι χρόνων με τέσσερα παιδιά. Ισως ο μοναδικός πολύτεκνος δήμαρχος.

Ολοκληρώθηκε η ομάδα ή θα έρθουν κι άλλα παιδάκια;

Η οικογένεια και τα παιδιά είναι ευλογία. Δεν υπάρχει για μένα μεγαλύτερη χαρά από το να ξυπνάω το πρωί στο σπίτι ή να επιστρέφω το απόγευμα και να με αγκαλιάζουν τέσσερα μικρά παιδιά. Προσπαθώ κι εγώ, μαζί με τη γυναίκα μου την Εύα, που κάνει όλα αυτά τα χρόνια μια υπερπροσπάθεια και τη θαυμάζω πραγματικά για αυτό, να αφιερώνω ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας.

Πώς είναι η ζωή ενός πολιτικού με τέσσερα μικρά παιδιά στο σπίτι;

Στο σπίτι επικρατεί ένα… δημιουργικό χάος! Ειδικά τώρα που όλα τα παιδιά είναι ακόμα προσχολικής ηλικίας. Αλλά θέλω να σας πω το εξής: Κοιτάζοντας τα παιδιά μου, κοιτάζοντας τους φίλους τους στη γειτονιά, τους μαθητές στα σχολεία της Γλυφάδας και στους παιδικούς σταθμούς, αισθάνομαι ένα χρέος, μια μεγάλη ευθύνη, η πόλη στην οποία ζουν και μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά να είναι η καλύτερη δυνατή.  Τα παιδιά αυτά αξίζουν τις καλύτερες υποδομές στα σχολεία, στις πλατείες, στον αθλητισμό και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να τους τις προσφέρουμε.

Οι δημότες λένε τα παράπονά τους στον δήμαρχο. Ο δήμαρχος τα δικά του σε ποιον τα λέει;

Στη σύζυγό μου! Και της χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ, που ίσως δεν της το έχω εκφράσει ακόμα με τον τρόπο που πρέπει. Ενα ευχαριστώ που με ακούει, με προσέχει, με συμβουλεύει, συμμερίζεται τις ανησυχίες μου, είναι δίπλα μου σε όλα και για όλα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This