Σίμος Ρούσσος: Έχει γίνει έργο στα εννέα χρόνια της θητείας μας

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου μιλά για τα αντιπλημμυρικά, τη διαχείριση των απορριμμάτων και για το νέο δημαρχείο

Must Read

Το έργο στην πόλη που έγινε τα εννέα χρόνια της δημαρχίας του είναι ο λόγος για τον οποίο διεκδικεί μια νέα θητεία. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Αναφέρεται δε:

  • Στα δύο αντιπλημμυρικά που έγιναν με αποτέλεσμα η πόλη να έχει αντέξει ακόμα και ύψος βροχής 100 mm, δηλαδή 100 τόνους νερού ανά στρέμμα, αλλά και σε αυτό που θα ξεκινήσει στο Πάτημα το επόμενο διάστημα.
  • Στο δίκτυο των 7.000 κάδων για τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, με αποτέλεσμα το Χαλάνδρι να εκτρέπει, ετησίως, από την υγειονομική ταφή το 36% των συνολικών ετήσιων παραγόμενων στερεών αποβλήτων της πόλης, που μεταφράζεται σε 15.469 τόνους, επίδοση η οποία, με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ (2021), είναι η κορυφαία δήμου στην Αττική.
  • Στην αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που επιλέχθηκε από τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA), μεταξύ 222 αιτήσεων από 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και στις 15 κορυφαίες προτάσεις παγκόσμιας αστικής καινοτομίας, στο 6ο Διεθνές Βραβείο Αστικής Καινοτομίας της Guangzhou (Καντόνα) της Κίνας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου:

Κύριε δήμαρχε, διεκδικείτε μία νέα πενταετία αυτή τη φορά. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι;

Ο λόγος είναι ένας, το έργο που έχει γίνει στην πόλη αυτά τα χρόνια. Εργο μετρήσιμο, που το ζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αυτά τα εννέα χρόνια έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, με συνέπεια, σοβαρότητα, σταθερά βήματα και διαφάνεια, με μοναδικό στόχο να φτιάξουμε το Χαλάνδρι που αξίζει στα παιδιά μας. Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό είναι το κρίσιμο που καλούνται να αξιολογήσουν οι πολίτες στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ενα από τα εμβληματικότερα έργα που υλοποιείται στο Χαλάνδρι είναι η ανάπλαση του Ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου, το μεγαλύτερο μνημείο του αρχαίου κόσμου στο Χαλάνδρι. Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Είναι, πράγματι, ένα εμβληματικό έργο αστικής καινοτομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση του Χαλανδρίου για την αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου επιλέχθηκε από τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA), μεταξύ 222 αιτήσεων από 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε.! Πρόσφατα, μάλιστα, επιλέχθηκε μάλιστα στις 15 κορυφαίες προτάσεις παγκόσμιας αστικής καινοτομίας, στο 6ο Διεθνές Βραβείο Αστικής Καινοτομίας της Guangzhou (Καντόνα) της Κίνας.
Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη του αθέατου ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου και στην επανένταξή του στην καθημερινότητα των Χαλανδραίων. Θα γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως οι πράσινες αναπλάσεις πάνω στη διαδρομή του μνημείου, η επανάχρηση του νερού του υδραγωγείου, αλλά και η δημιουργία του ψηφιακού ιστορικού αρχείου της πόλης, γύρω από το τρίπτυχο: Αδριάνειο Υδραγωγείο – Χαλάνδρι – νερό.
Το έργο των αστικών αναπλάσεων του Αδριάνειου, που έχει ήδη αρχίσει, είναι το μεγαλύτερο τέτοιο έργο που έχει γίνει ποτέ στο Χαλάνδρι. Περιλαμβάνει αναπλάσεις 21.400 τ.μ. σε τέσσερις γειτονιές της πόλης, οι οποίες πέρα από την ανάδειξη του υδραγωγείου ως ιστορικού μνημείου στοχεύουν στη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων, με πεζοδρομήσεις, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και 15.000 νέες φυτεύσεις.
Με το δίκτυο μη πόσιμου νερού των 4.000 μ. που κατασκευάζει η ΕΥΔΑΠ, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό του Αδριάνειου για να ποτίζουν τον κήπο τους και να καθαρίζουν τις αυλές τους, είτε μέσω σύνδεσης με το δίκτυο είτε παίρνοντας νερό από τις υδροφόρες του δήμου. Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, θα εξοικονομηθούν 10.000 μ³ πόσιμου νερού και συνολικά 25.000 μ³ νερού ετησίως.

Πρόσφατα η κακοκαιρία «Daniel» έπληξε, κυρίως, τη Θεσσαλία, αλλά είδαμε ποτάμια νερού και στο κέντρο της Αθήνας. Με αυτή την αφορμή κατηγορήθηκαν αιρετοί της Αυτοδιοίκησης ότι δεν είχαν προνοήσει για αντιπλημμυρικά έργα, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία έγινε και εισαγγελική παρέμβαση. Ποιες είναι οι ευθύνες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα και τι έχετε κάνει εσείς ως δημοτική Αρχή για το θέμα αυτό;

Είναι γνωστό ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι δημοφιλή μεταξύ των αιρετών, γιατί είναι χρονοβόρα και έχουν μεγάλη όχληση. Την περίοδο 2017-2021 που γίνονταν τα δύο αντιπλημμυρικά στο Χαλάνδρι, το τηλέφωνό μου δεν σταμάτησε να χτυπά. Ομως, το όφελος των έργων είναι δεδομένο. Το Χαλάνδρι έχει αντέξει ακόμα και ύψος βροχής 100 mm, δηλαδή 100 τόνους νερού ανά στρέμμα, καθώς έχει δημιουργηθεί πλέον μια αντιπλημμυρική λεκάνη 1.800.000 τ.μ. Το επόμενο διάστημα θα επεκτείνουμε το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων και θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου ομβρίων στο Πάτημα, η μελέτη του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ενα από τα βασικά θέματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι (αλλά και οι περιφέρειες) είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα, η χώρα μας δέχεται συχνά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν προχωρά σε βιώσιμες λύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, τα απορρίμματα εναποτίθενται στον κορεσμένο ΧΥΤΑ Φυλής. Τι έχει κάνει ο Δήμος Χαλανδρίου προς την κατεύθυνση της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που παράγουν οι πολίτες του αλλά και της σχετικής αξιοποίησής τους;

Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο, σε όλη την πόλη, 7.000 κάδων για τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Ετσι, το Χαλάνδρι έχει καταφέρει να εκτρέπει, ετησίως, από την υγειονομική ταφή το 36% των συνολικών ετήσιων παραγόμενων στερεών αποβλήτων της πόλης, που μεταφράζεται σε 15.469 τόνους. Η επίδοση αυτή, με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ (2021), είναι η κορυφαία επίδοση δήμου στην Αττική. Εχει αποδειχθεί στην πράξη ότι μια εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων είναι εφικτή και ότι τα απορρίμματα μπορούν να παράξουν πλούτο για την πόλη. Την περίοδο 2016-2020 με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων Waste4Think, το Χαλάνδρι, εκτός από το κομπόστ, κατάφερε να παράξει βιοαέριο, με το οποίο κινούσαμε απορριμματοφόρο του δήμου.

Ο Δήμος Χαλανδρίου, παρότι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους του λεκανοπεδίου, δεν έχει ιδιόκτητο δημαρχείο. Πότε θα είναι έτοιμο το νέο κτίριο που ήδη έχει αρχίσει να κατασκευάζεται;

Πράγματι, το έργο του ιδιόκτητου δημαρχείου της πόλης είχε μείνει στα χαρτιά από το 1999. Ως διοίκηση, επικαιροποίησαμε τη μελέτη το 2017-2018 και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 20.500.000 από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Το έργο περιλαμβάνει υπόγειους χώρους στάθμευσης άνω των 5.000 τ.μ., θέατρο και αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ εξασφαλίζει ετήσια εξοικονόμηση περίπου 320.000 ευρώ, πόσο που σήμερα δαπανά ο δήμος για την εκμίσθωση των ακινήτων που στεγάζουν τις υπηρεσίες του. Θα αποτελέσει ένα τοπόσημο για την πόλη του Χαλανδρίου και θα αλλάξει την κινητικότητα στο κέντρο λόγω του υπόγειου πάρκινγκ, που θα δώσει μια ανάσα στο δύσκολο θέμα της στάθμευσης που αντιμετωπίζει το Χαλάνδρι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This