Γιάννης Σγουρός: 11+1 δεσμεύσεις για να αλλάξουμε την Αττική

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπενθυμίζει ότι αυτός και η παράταξή του δίνουν το «παρών» επί 20 έτη, ανεξαρτήτως θέσεων και εκλογικών αποτελεσμάτων

Must Read

Το όραμά του για την Περιφέρεια Αττικής ανέπτυξε στη «δημοκρατία» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο οποίος θεωρεί ότι η παράταξή του και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν και την εμπειρία και τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην Αττική.

  • Από τον Ν.Γ. Μερτζάνη

Κύριε Σγουρέ, έχετε υπηρετήσει για πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση. Γιατί διεκδικείτε και πάλι την εκλογή σας στη θέση του περιφερειάρχη Αττικής και γιατί οι πολίτες να σας ψηφίσουν;

Για τέσσερις βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί είμαστε η μόνη παράταξη που δεν έχει συγκροτηθεί με ευκαιριακά χαρακτηριστικά. Θυμίζω ότι η ενασχόλησή μας με τον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης ξεκινά από το 2003, γεγονός που σημαίνει ότι επί 20 συναπτά έτη δίνουμε το «παρών» στην Αττική, ανεξαρτήτως θέσεων και εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεύτερον, γιατί είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε κομματικές εξαρτήσεις. Εχουμε κόψει τον ομφάλιο λώρο με κάθε κόμμα εδώ και χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ιδεολογικά είμαστε ουδέτεροι, αφού έχουμε σαφώς προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο. Η παράταξή μας δεν στηρίζεται σε κόμματα, αλλά αγκαλιάζει υποψηφίους από όλα τα κόμματα, γεγονός που αποδεικνύει τη δυνατότητα συνθέσεων αλλά και την κοινωνική μας πολυσυλλεκτικότητα. Τρίτον, διότι διαθέτουμε γνώση των προβλημάτων της Αττικής και των ενδεδειγμένων λύσεων, τις οποίες προτείνουμε μέσα από το πρόγραμμά μας με τις 11+1 δεσμεύσεις για την Αττική. Τέταρτον, διότι έχουμε αποδείξει στην άκρως επιτυχημένη θητεία μας στη Νομαρχία της Αθήνας (2003-2010) και στην Περιφέρεια Αττικής (2011- 2014) ότι και ξέρουμε και, κυρίως, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στην ευθύνη της διοίκησης στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Η Περιφέρεια Αττικής την τελευταία δεκαετία γνώρισε πολλές φυσικές καταστροφές. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς γι’ αυτό;

Την τελευταία δεκαετία η Περιφέρεια Αττικής αποδείχθηκε εξαιρετικά τρωτή και ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά λέγονται πυρκαγιές είτε λέγονται χιόνια ή λέγονται πλημμύρες. Οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες, ασφαλώς μεγάλο μερίδιο έχει τόσο η Κεντρική Διοίκηση όσο και οι δήμοι, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές (κλιματική αλλαγή, χρόνιες παθογένειες, όπως αυθαίρετη και άναρχη δόμηση), όμως το χαρακτηριστικό όλων αυτών των φυσικών καταστροφών είναι, κατά τη γνώμη μου, κοινό: η έλλειψη συντονισμού και η έλλειψη μέτρων πρόληψης. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι δεν θα ησυχάσουμε ούτε δευτερόλεπτο εάν το θεσμικό πλαίσιο δεν αλλάξει και δεν γίνει πιο επιτελικό, επαγγελματικό και ευέλικτο, και εάν δεν προτεραιοποιηθούν οι δράσεις πρόληψης έναντι όλων των άλλων δράσεων σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Η κοινωνία δικαιολογημένα «βράζει» από την ανικανότητα διαχείρισης των κρίσεων. Χρειαζόμαστε επιτέλους πρόληψη και συντονισμό για μια ανθεκτική Περιφέρεια, βασιζόμενοι στη συνεισφορά της επιστήμης.

Γιάννης Σγουρός

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι η ακρίβεια. Οι ανθυποψήφιοί σας δεν αναφέρονται στο θέμα αυτό. Η Περιφέρεια μπορεί να κάνει κάτι ώστε να σταθεί στο πλευρό των πολιτών οι οποίοι στενάζουν από τις τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα;

Οι αρμοδιότητες του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης στη διενέργεια αγορανομικών ελέγχων είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας τροφίμων και αγαθών και την προστασία των καταναλωτών. Θα θυμάστε, άλλωστε, ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι καθημερινοί έλεγχοι που κάναμε στις Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά ανέδειξαν σειρά παραβάσεων και κακώς κείμενα της αγοράς (διαφορές τιμών από το ράφι στο ταμείο, διαφορές τιμών από το τελωνείο ή από το χωράφι στο ράφι, είσπραξη υπερτιμήματος κ.λπ.), που αντιμετωπίστηκαν με αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι ως περιφερειάρχης Αττικής θα ασκήσω με ιδιαίτερη ένταση τις ξεχασμένες από την Περιφέρεια αρμοδιότητες των αγορανομικών ελέγχων ώστε να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και τεχνητών ανατιμήσεων που εκτοξεύουν τις τιμές στο ράφι. Η κατάσταση ανοχής και σιωπής που επικρατεί σήμερα είναι βολική για την κυβέρνηση και τα μεγαλοσυμφέροντα, όχι όμως και για τους πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πια σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Στα θέματα της ακρίβειας θα δώσουμε μάχη χαρακωμάτων για να υπερασπιστούμε το συμφέρον των πολιτών και μόνον αυτών.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και το όραμά σας για την Αττική τα επόμενα πέντε έτη; Ποια φιλοδοξείτε να είναι η εικόνα της μεγαλύτερης Περιφέρειας, εάν εκλεγείτε επικεφαλής της;

Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική που περιλαμβάνει 11+1 δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα. Αμεσες προτεραιότητες μας αποτελούν η ασφάλεια των πολιτών, το κυκλοφοριακό, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές σε Υγεία – Παιδεία – πολιτισμό – αθλητισμό. Εχουμε, ταυτόχρονα, πρωτότυπες προτάσεις ώστε η Αττική να γίνει μεσογειακή μητρόπολη αριστείας στην καινοτομία για να ανασχεθεί το φαινόμενο του brain drain, έχουμε προτάσεις για την κατασκευή σημαντικών υποδομών για την Υγεία (νοσοκομείο στην ανατολική Αττική), την Παιδεία (σχολικές υποδομές και παιδικοί σταθμοί), τη Δικαιοσύνη, την ασφάλεια. Διαθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία, τη θέληση και την αποτελεσματικότητα για να αλλάξουμε την εικόνα. Ξέρουμε τον δρόμο, ξέρουμε τον τρόπο ώστε η Περιφέρεια Αττικής να γίνει πρότυπο. Με πρωταγωνιστή τον πολίτη, με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικά το «παρών», με τις πόρτες ανοιχτές για όλους, ο στόχος για μία «ανοιχτή Περιφέρεια» γίνεται πράξη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This