Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Σε πολιτικά κουτσομπολιά δεν μπλέκομαι»

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ απαντάει σε όλους αυτούς που τον «κατηγορούν» ότι έχει βλέψεις εξουσίας στο κόμμα

Must Read

«Είμαι στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ και δεν έχω καμιά διάθεση να εμπλακώ σε πολιτικά κουτσομπολιά και ίντριγκες του παρασκηνίου» λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, απαντώντας σήμερα, μέσω της «Espresso», σε όλους αυτούς που τον «κατηγορούν» ότι έχει βλέψεις εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ.

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο 32χρονος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, πολιτικό τέκνο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, θέλει και παλεύει για να ξαναγίνει το κόμμα του πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, με «μια δημόσια και διαφανή πολιτική και κοινοβουλευτική παρουσία», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει. Συμπληρώνει δε ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αμφισβητείται».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης δεν ασπάζεται τη λογική του «ανίκητου Μητσοτάκη». Πιστεύει ότι «δεν υπογράφεις συμβόλαιο με την εξουσία, όσο ισχυρός κι αν νομίζεις ότι είσαι». Μιλώντας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι «το να είσαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κάποιας μορφής χάπενινγκ» και ότι για εκείνον ο Κασσελάκης δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση! Παρ’ όλα αυτά, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει τη γενναιότητα να αναγνωρίζει στους αντιπάλους του συν!

«Αυτό που με εξέπληξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η χρήση του TikTok στις εκλογές και στον Στέφανο Κασσελάκη ότι έσπασε το ταμπού του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού» παρατηρεί ο βουλευτής. Ο Μανώλης δεν πιστεύει στην ομορφιά ως εφόδιο ζωής και λέει «ότι η πολιτική έχει πληρώσει πολλές φορές την ομορφιά, τη “διασημότητα” ή το lifestyle ως κριτήριο επιλογής των πολιτικών της αντιπροσώπων». Εντούτοις ο ίδιος είναι και όμορφος και περιζήτητος γαμπρός, ακριβώς όπως και ο δίδυμος ολόιδιος αδελφός του, Αλέξανδρος. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αρέσκεται στις μελαχρινές γυναίκες, δεν θέλει ακόμη να παντρευτεί και τα βράδια στο σπίτι χαλαρώνει «μαζοχιστικά» με πολιτικές εκπομπές!

Η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε περιδίνηση. Πώς μπορεί να βγει από αυτή; Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. θα ήταν μια λύση;

Από όσα κόμματα αυτοτοποθετούνται ή αυοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά, το μόνο κόμμα που δεν βρίσκεται σε περιδίνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί έχει ιστορική παρακαταθήκη, πολιτική ομοιογένεια, προγραμματική πληρότητα και στελεχιακή επάρκεια. Δεν είναι καλό για τη δημοκρατία στην Ελλάδα ότι η Κεντροαριστερά, όπως θέλουμε να την εκφράσουμε ως ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ισχυροποιηθεί αρκετά ακόμη. Κι αυτός είναι ο στόχος μας, όχι μόνο να ξαναγίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, αλλά κι ένας πολιτικός χώρος με ευρείς και ανοιχτούς ορίζοντες. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη αναμόρφωσης της Κεντροαριστεράς, με καθαρά πολιτικούς και διόλου προσωπικούς όρους. Μακριά από εμάς η όποια λογική των στείρων αθροίσεων και των ευκαιριακών συγκολλήσεων κορυφής. Επειδή ακριβώς αυτή τη στιγμή αποτελούμε τη σταθερά για τους προοδευτικούς πολίτες, επιδιώκουμε να είμαστε σε διαρκή διάλογο, να «σπάσουμε τα τείχη». Κι αυτό θα κάνουμε το αμέσως προσεχές διάστημα, αρχής γενομένης από το βράδυ των ευρωεκλογών.

Οταν ψάχνεις αντίπαλο στον Μητσοτάκη, δεν αναγνωρίζεις αυτομάτως μια υπεροχή, που δύσκολα την προσπερνάς;

Οχι, απαραίτητα. Δεν ασπάζομαι τη λογική του «ανίκητου Μητσοτάκη». Εν πολλοίς, θεωρώ ότι είναι κατασκευασμένη και λόγω του όψιμου κατακερματισμού των προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, όμως, δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις ότι αυτός είναι ο βασικός ιστορικός και πολιτικός σου αντίπαλος. Προφανώς αυτή η παραδοχή δεν πρέπει να γίνεται με όρους ετεροπροσδιορισμού. Το «αντί» στην πολιτική έχει κοντά ποδάρια και δεν σε πάει μακριά. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή εκφράζει το κυβερνών κόμμα της Δεξιάς στην Ελλάδα κι αυτό πρέπει να κληθείς να αντιμετωπίσεις και να νικήσεις για να γίνεις κυβέρνηση και να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Η δύναμη της δημοκρατίας είναι η εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, η πίστη ότι η σημερινή πλειοψηφία μπορεί να γίνει μειοψηφία και το αντίθετο. Δεν υπογράφεις συμβόλαιο με την εξουσία, όσο ισχυρός κι αν νομίζεις ότι είσαι. Κι αυτό θα φροντίζουμε καθημερινά να το υπενθυμίζουμε στη σημερινή κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων ανέδειξε εσωτερικά προβλήματα και στο ΠΑΣΟΚ, αφού βουλευτές αψήφησαν τη γραμμή του κόμματος. Τι συμβαίνει τελικά;

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο έδειξε δύο πράγματα: Πρώτον και κύριο, ότι το ΠΑΣΟΚ τίμησε στο έπακρο την πολιτική κληρονομιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Οικογενειακό Δίκαιο, και την ταυτοτική σχέση που έχει με εκείνους που υπόκεινται σε δυσμενείς και παρωχημένες διακρίσεις. Κατά δεύτερον, έδειξε ότι η Ν.Δ. έχει ενεργά στα έδρανά της εκφραστές της ομοφοβίας, της οπισθοδρόμησης και του σκοταδισμού, αντιλήψεις που εκφράστηκαν από το θεσμικό βήμα της Βουλής. Ουδείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση στην Ολομέλεια δεν ακολούθησε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Από εκεί και πέρα, η αποχή ορισμένων βουλευτών και συντρόφων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, μέσα σε ένα κλίμα διαλόγου και συνεννόησης, χωρίς υπερβολές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί ή αρχίζει να αμφισβητείται;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αμφισβητείται. Απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρωτίστως είναι εντολοδόχος μιας πολύ ισχυρής εντολής, που του έδωσε η βάση του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021. Εντολή για πλήρη 4ετή θητεία, με ισχυρή κομματική νομιμοποίηση, εντολή που οφείλουμε να τιμούμε όλοι χωρίς αστερίσκους, όπως αρμόζει εξάλλου σε ένα δημοκρατικό κόμμα.

Εχετε βάλει πήχη για τις ευρωεκλογές;

Στόχος για εμάς στις ευρωεκλογές είναι η χώρα, επιτέλους, να αποκτήσει ισχυρή, αξιόπιστη και αξιόμαχη αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μια αξιοσημείωτη δημοσκοπική δυναμική, η οποία θα αποτυπωθεί και στην κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Πήχης για εμάς δεν είναι η καταγραφή ενός εκλογικού ποσοστού και η σύγκριση με το μέτριο, το στάσιμο. Αντίθετα, πήχης για εμάς είναι να εκφράσουμε με πλειοψηφικούς όρους το κοινωνικό αίτημα, το πολιτικό μας σύστημα να αποκτήσει εναλλακτικό προοδευτικό πυλώνα διακυβέρνησης. Να δώσουμε και πάλι την ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες ότι η παράταξή μας μπορεί και πάλι νικηφόρα να εκφράσει προσδοκίες, να δώσει διέξοδο στις αγωνίες και φωνή σε εκείνους που σήμερα αισθάνονται ότι είναι εκτός των τειχών. Γι’ αυτό και απευθύνουμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κάλπες. Κάλεσμα ανατροπής των κατεστημένων πολιτικών συσχετισμών.

Πώς βλέπετε τον Στέφανο Κασσελάκη;

Δεν θα τον έβλεπα ως το παράδειγμα αυτού που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας. Ναι, πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των καιρών, ναι, πρέπει να κάνουμε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να περάσουμε το πολιτικό μας μήνυμα με αμεσότερο τρόπο, αλλά δεν μπορείς στην πολιτική να πορεύεσαι μονάχα με την επικοινωνία. Το να υπηρετείς τη δημοκρατία ως πρόεδρος ενός κόμματος και πόσο μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κάποιας μορφής χάπενινγκ, αλλά ευθύνη και μάλιστα σοβαρή. Και για τον σκοπό αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επικοινωνία οφείλει να υπηρετεί την πολιτική. Οχι το αντίθετο.

Υπάρχει κάτι που θαυμάζετε ή σας εκπλήσσει ευχάριστα στην προσωπικότητα των αντιπάλων σας, Μητσοτάκη και Κασσελάκη;

Καταρχάς τους αντιμετωπίζω ως πολιτικούς αντιπάλους, και όχι ως εχθρούς. Η εχθροπάθεια σε βάρος των πολιτικών μας αντιπάλων, όπως καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ίσα ίσα τη δηλητηριάζει. Αυτό που με εξέπληξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η χρήση του TikTok στις εκλογές. Εντούτοις δεν μπορείς πολιτικά να πορεύεσαι μονάχα με αυτό. Από την άλλη πλευρά, αυτό που με εξέπληξε στον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι έσπασε από την πρώτη στιγμή το ταμπού του σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού στη δημόσια σφαίρα. Εκτιμώ ότι αυτό θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στα πολιτικά πράγματα από εδώ και στο εξής.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι έχετε βλέψεις ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ; Αυτό που κοινώς λέμε «δελφίνος»;

Απαντώ ως εξής: Είμαι στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ και της εκλογικής μου περιφέρειας, της Ανατολικής Αττικής, η οποία με τιμά ως βουλευτή της. Δεν έχω την παραμικρή διάθεση να εμπλακώ σε πάσης φύσεως πολιτικά κουτσομπολιά και ίντριγκες του παρασκηνίου. Η πολιτική και κοινοβουλευτική μου δράση είναι στο προσκήνιο, δημόσια και διαφανής και γι’ αυτήν κρίνομαι καθημερινά από τους συντρόφους και τους ψηφοφόρους μου.

«Την πολιτική δεν την κερδίζει απλώς ένα πρόσωπο, την κερδίζει η πολιτική» έχετε πει. Το ΠΑΣΟΚ έχει ή όχι πολιτική νίκης;

Βεβαίως και έχει και το αποδεικνύει καθημερινά. Είδατε κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης να διατυπώνει σαφή πρόταση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Είδατε άλλο κόμμα που μέσα από πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του στη Βουλή να αναδεικνύει μείζονα θέματα, όπως το αγροτικό, η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, η λογοδοσία για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΥ, το νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας; Εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνία με όρους καθαρά πολιτικούς, διότι μόνο έτσι μπορείς να την πολιτικοποιήσεις και πάλι. Σε κάθε παρέμβασή μας μέσα και έξω από τη Βουλή αποδεικνύεται η ετοιμότητά μας να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες. Εχουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα ανανεωμένη κατά τα δύο τρίτα και ένα στελεχιακό δυναμικό με πλούτο ιδεών, έτοιμο να συνεισφέρει για το κοινό καλό. Κι αυτό η κοινωνία το αναγνωρίζει και σταδιακά μάς εμπιστεύεται και πάλι, ώστε όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών να πετύχουμε τη μεγάλη νίκη που θα απελευθερώσει και θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις της πατρίδας μας.

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης

Η ομορφιά στον άντρα παίζει ρόλο στην πορεία του ή αυτό αφορά μόνο τις γυναίκες;

Νομίζω πως δεν αφορά κανέναν από τους δύο. Δυστυχώς, έχουμε πληρώσει πλέον πολλές φορές την ομορφιά, τη «διασημότητα» ή το lifestyle ως κριτήριο επιλογής των πολιτικών μας αντιπροσώπων. Πιστεύω βαθιά για να γεφυρώσουμε το χάσμα εμπιστοσύνης που υπάρχει σήμερα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος πρέπει να παλέψουμε για ένα νέο παράδειγμα στην πολιτική. Να μην κοιτάει την εμφάνιση αλλά τις ιδέες, να μη ζυγίζει την αναγνωσιμότητα αλλά το ήθος, την αξιοπρέπεια, τη συνέπεια και την αξιοπιστία. Να μετράμε το έργο και όχι μόνο την εικόνα.

Βλέπετε τηλεόραση και, εάν ναι, τι;

Δυστυχώς, ο χρόνος που έχω καθημερινά είναι ελάχιστος. Γυρίζω στο σπίτι πολύ αργά και ως ένα είδος «μαζοχισμού» χαλαρώνω μόνο με πολιτικές εκπομπές στην τηλεόραση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This