Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η πρώτη διαπλανητική αποστολή του αραβικού κόσμου είναι στον Άρη! Εκτόξευση από τα ΗΑΕ του διαστημικού σκάφους «Hope»

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτόξευσαν τη Δευτέρα την πρώτη διαστημική αποστολή τους στον Άρη, καθώς συνεχίζουν την προσπάθεια ανάπτυξης των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων τους στο πλαίσιο της ευρύτερης επιθυμίας τους να σταματήσουν να εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο.

Το διαστημικό σκάφος Hope (Ελπίδα) των ΗΑΕ εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας στη 01.58 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΑΕ, 00.58 ώρα Ελλάδος) για ένα επτάμηνο ταξίδι προς τον Κόκκινο Πλανήτη, όπου θα τεθεί σε τροχιά και θα στέλνει πίσω στη Γη δεδομένα για την ατμόσφαιρά του.

Η πρώτη εκτόξευση έγινε με κάθε επισημότητα, καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 14η Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε δύο φορές έκτοτε εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί το διακύβευμα της αποστολής, καθώς ο αραβικός κόσμος στο σύνολό του τρέφει μεγάλες ελπίδες γι’ αυτήν.

Το Hope, το οποίο έχει το μέγεθος και το βάρος ενός αυτοκινήτου, αποτελεί την προσπάθεια των Εμιράτων να αποκτήσουν -με τη βοήθεια ξένων εταίρων- διαστημική τεχνολογία ανάλογη με αυτήν της Ινδίας. Η αρχή έγινε το 2019, όταν τα Εμιράτα αγόρασαν μια θέση σε ένα ρωσικό πύραυλο Σογιούζ, με τον οποίο έστειλαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λίγες ημέρες τον πρώτο αστροναύτη τους.

Το Hope προορίζεται να μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια σε τροχιά, ώστε να καλύψει όλες τις εποχές του αρειανού έτους, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο γήινα έτη. Σημειώνεται πως το σκάφος συναρμολογήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ με τη σύμπραξη μηχανικών και επιστημόνων από τα Εμιράτα.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ