- Της Νικολέττας Μπούκα
Στα χαρτιά παραμένει η κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Σχεδόν 20 χρόνια μετά την αρχική ιδέα και τις πρώτες υπογραφές για την υλοποίηση του έργου, ακόμη δεν έχει πάρει σάρκα και οστά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη».
Αποτέλεσμα είναι η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα να είναι σε κατάσταση αναμονής για τη δημιουργία ενός σύγχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος για ογκολογικά περιστατικά, στο οποίο πρόκειται να μεταφερθεί το υπάρχον αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» που αυτή τη στιγμή ασφυκτιά εξαιτίας της έλλειψης χώρων.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που έρχονται όχι μόνο από την Μακεδονία και την Θράκη, αλλά και από την Θεσσαλία.
Σήμερα το νευραλγικής σημασίας έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των τευχών δημοπράτησης, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υγείας στην «Θ», «έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση του Θεαγένειου με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια για την παροχή τεχνικής συνδρομής στη διαδικασία υλοποίησης του έργου. Επίσης ολοκληρώνεται το έργο που περιλαμβάνει το κτηριακό αντικείμενο, τον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Διαμορφώνεται το master plan του συνολικού έργου και είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης των τευχών δημοπράτησης του έργου».
Η σύμβαση
Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 2024 η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση εκ μέρους του δεύτερου της έκτασης των 150 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, στο δήμο Παύλου Μελά, όπου θα ανεγερθεί το νέο ογκολογικό νοσοκομείο και πλέον η έκταση αποτελεί ιδιοκτησία του υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα της 4ης ΥΠΕ. Το οικόπεδο βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο και φιλοδοξία είναι να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα πάρκο υγείας.
Ακολούθησε τον Αύγουστο του 2024 η έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η ανάθεση σε συμβουλευτική εταιρεία της υλοποίησης της β’ φάσης του έργου. Η σύμβαση σύμπραξης αφορά σε μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση του νέου νοσοκομείου για διάστημα 30 ετών, με εκτιμώμενη αξία 350.500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Την ίδια στιγμή, κάθε 15 ημέρες συνεδριάζει ομάδα εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, της 4ης ΥΠΕ, του Θεαγενείου, του ΕΤΑΑ, της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και συμβούλων Forvis Mazars και των υπερεργολάβων τους (μηχανικών, νομικών, περιβαλλοντικών μηχανικών).
Ήδη έχει αποφασιστεί τι θα περιλαμβάνει το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, ποιο είναι το σχεδιάγραμμά του, πόσες οι κλίνες του, ποια είναι όλη η διαδικασία. Με βάση αυτά προχωράμε στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε», δηλώνει στην «Θεσσαλονίκη» η διοικήτρια του νοσοκομείου «Θεαγένειο», Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή.
Τι θα περιλαμβάνει
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 425 κλινών και θα διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών. Θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα Υγείας στη χώρα μας, ενώ η ολοκλήρωσή του προβλέπεται να έχει γίνει το 2031.
Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 10 κλινών
-Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών
-Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας για χειρουργικά περιστατικά και χημειοθεραπείες
-Μονάδα εξυπηρέτησης ασθενών με ψυχολογική υποστήριξη και μονάδα πόνου
-Τμήμα εξωτερικών ιατρείων και περιορισμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών
-Εργαστηριακό-Διαγνωστικό Τομέα σε «in vitro» και «in vivo» υπηρεσίες όπως ακτινοδιαγνωστικό, πυρηνική ιατρική, ενδοσκοπήσεις και «in vitro» εργαστήρια με μοριακό τομέα
-Ακτινοθεραπευτικό τμήμα και τμήμα θεραπειών ραδιοϊσοτόπων
Το ιστορικό
Το «πράσινο φως» για την κατασκευή του υπερσύγχρονου ογκολογικού νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη, μαζί με το παιδιατρικό, είχε δοθεί στις 23 Ιουλίου 2006, μετά την υπογραφή του περίφημου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του τότε δημάρχου Μίκρας, Θεόδωρου Γκουστίλη.
Δύο χρόνια αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή τους μεταξύ του δημάρχου Μίκρας, του προέδρου της Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. (Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) και του διευθύνοντος συμβούλου της Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ.
Με τη σύμβαση καθοριζόταν το βασικό πλαίσιο συμφωνίας και προσδιορίζονταν τα μέσα, οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησής της. Και τα δύο νοσοκομεία επρόκειτο να ανεγερθούν με τη μέθοδο των Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), σε έκταση 128.114,00 τ.μ. του δημοτικού διαμερίσματος Καρδίας που είχε παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στο Ελληνικό Δημόσιο από το δήμο Μίκρας, ο οποίος θα ελάμβανε ανταποδοτικά οφέλη.
Ωστόσο το σχέδιο ναυάγησε και ήρθε το 2010 η πρόταση για το Καρατάσιου από τον τότε πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την απόδοση των στρατοπέδων. Είχε υποστηρίξει ότι τόσο το ογκολογικό, όσο και το παιδιατρικό έπρεπε να γίνουν κοντά στο νέο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο και στο Παπαγεωργίου, με στόχο να δημιουργηθεί ένα υγειονομικό πάρκο.
Έκτοτε η πορεία των δύο νοσοκομείων έπαψε να είναι παράλληλη. Το μεν παιδιατρικό ξέφυγε από την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ και την ανέγερσή του ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι εργασίες προχωρούν κι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή στις αρχές του 2027. Όσο για το ογκολογικό, η κατασκευή του θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού.