Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τα ψάρια ή τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά για την οικονομική επιβίωσή τους. Στους ωκεανούς της γης συναντάμε πάνω από 30.000 διαφορετικά είδη. Κάποια από αυτά όμως όχι απλά δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση αλλά μπορούν να «σκοτώσουν» με μια μικρή δόση δηλητηρίου.
Σαλάχι μάντα
Το σαλάχι μάντα δεν θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αν και έχουν καταγραφεί επιθετικές συμπεριφορές μετά από τραυματισμό του ζώου.Το σαλάχι μάντα ή διαβολόψαρο, είναι ένα είδος σαλαχιού της οικογένειας Μοβουλίδες και το μεγαλύτερο σαλάχι που υπάρχει σήμερα.
Puffer
Η διαδικασία του «φουσκώματος» δεν είναι η μοναδική μέθοδος προστασίας των συγκεκριμένων ψαριών, μιας και τα περισσότερα του είδους είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη. Εσωτερικά τους όργανα διαθέτουν νευροτοξίνη, που μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους στο θάνατο.
Κόκκινο λεοντόψαρο
Με εντυπωσιακά δηλητηριώδη αγκάθια που αποτελούν το τρομερό όπλο του, δεν είναι επιθετικό. Δεν θα πλησιάσει τον άνθρωπο αν ο ίδιος δεν το ενοχλήσει, αλλά η επαφή με το δηλητήριο του θα είναι μοιραία.
Candiru
Γνωστό και ως ψάρι οδοντογλυφίδα, είναι ένα παρασιτικό ψάρι του γλυκού νερού που συναντάται στον Αμαζόνιο. Με μήκος έως 30 εκατοστά, έχουν την τάση να εισβάλουν στην ουρήθρα του ανθρώπου και να παρασιτοζωούν εκεί, ενώ αφαιρούνται μόνο με χειρουργική επέμβαση.
Μεγάλος λευκός καρχαρίας
Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού παρατηρείται στις περιοχές: Κέρκυρα, Κόρινθο, παράλια Ιονίου, Αιγαίο (Θερμαϊκός Κόλπος, Θάσος, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη), μέχρι τα τουρκικά παράλια στον Βόσπορο. Απ’όλα τα είδη καρχαριών, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι υπεύθυνος για τις με διαφορά περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε ανθρώπους.
Μουγγρί
Tα μουγγριά που ψαέρυονται για το κρέας τους, ζουν κυρίως μέσα σε ανοίγματα βράχων και τη νύχτα βγαίνουν για να κυνηγήσουν. Τρέφονται κυρίως με ψάρια, κεφαλόποδα και οστρακόδερμα. Πιστεύεται επίσης ότι καταναλώνουν νεκρά, ακόμα και σάπια ψάρια, γι αυτό πολλές φορές μπορεί να αποβούν τοξικά για ανθρώπινη κατανάλωση.
Τιγρόψαρο
Το σαρκοφάγο τιγρόψαρο Hydrocynus vittatus είναι το πρώτο παράδειγμα ψαριού του γλυκού νερού που κυνηγά πουλιά εν πτήσει, αναφέρουν νοτιοαφρικανοί ερευνητές στο «Journal of Fish Zoology». Δεν έχει καταγραφεί ανθρώπινος θάνατος μέχρι στιγμής σε επιθέσεις, παρά μονό σοβαροί τραυματισμοί από τα δυνατά σαγόνια του.
Πιράνχας
Τα πιράνχας είναι παμφάγα ψάρια που εντοπίζονται στα γλυκά νερά της Νότιας Αμερικής και κυρίως του Αμαζονίου.Έχουν καταγραφεί επιθέσεις κατά ανθρώπων, όμως τα περιστατικά θεωρούνται μεμονωμένα. Μια επιστημονική θεωρία αναφέρει ότι έλκονται από το αίμα.
Stone fish
Το γένος ψαριών Synanceia της οικογένειας Synanceiidae περιλαμβάνει δηλητηριώδη και άκρως θανατηφόρα για τον άνθρωπο ψάρια, γνωστά με την κοινή ονομασία «Stone fishes», ή αλλιώς «ψάρια-πέτρες». Θεωρούνται από τα πιο δηλητηριώδη ψάρια στον κόσμο, καθώς φέρουν ισχυρή τοξική ουσία στα ραχιαία αγκάθια τους και όταν το ψάρι πατηθεί κατά λάθος από άνθρωπο μπορεί να επιφέρει ακόμη και το θάνατο.
Ηλεκτροφόρο χέλι
Αυτό το συγκλονιστικό πλάσμα μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι 650volts, να παραλύσει ή και να σκοτώσει το θήραμά του. Το χέλι παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα και, μετά από ένα πλήγμα που θα καταφέρει, χρειάζεται χρόνο για να «φορτιστεί» ξανά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πολλά ηλεκτροφόρα χέλια μαζί, μπορεί να συνεργαστούν για να «κεραυνοβολήσουν» μαζί ένα στόχο.
Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές ράτσες σκύλων