Παρασκευή 25/6/2021

Τα φυτά πονάνε και εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές (video)

Τα φυτά βγάζουν υπερηχητικές κραυγές όταν υποφέρουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα Ισραηλινών επιστημόνων που μελέτησαν φυτά τομάτας και καπνού, τα οποία «βασάνισαν» στερώντας τους το νερό ή κόβοντάς τους το κοτσάνι, ενώ κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους με ένα μικρόφωνο που είχε τοποθετηθεί σε απόσταση δέκα εκατοστών.

Και στις δύο περιπτώσεις διαπίστωσαν ότι τα φυτά άρχισαν να εκπέμπουν υπερηχητικά κύματα συχνότητας από 20 έως 100 kilohertz, που εκτιμάται ότι στόχο έχουν να μεταδώσουν την απελπισία τους σε άλλα φυτά και οργανισμούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Όταν έκοψαν δε τον βλαστό της τοματιάς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εξέπεμπε 25 υπερηχητικές κραυγές μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο σάιτ Live Science. Τα φυτά καπνού εξέπεμπαν 15 ήχους στο ίδιο διάστημα όταν κόπηκε ο βλαστός τους. Μόλις σταμάτησαν να ποτίζουν και τα δύο φυτά, η τοματιά εξέπεμπε επιπλέον ήχους, 35 ανά ώρα, ενώ τα καπνά εξέπεμπαν 11.

Στρεσογόνα ερεθίσματα

Επίσης, τα φυτά έδειξαν να αντιδρούν με διαφορετικές εντάσεις ήχου στα διαφορετικά στρεσογόνα ερεθίσματα. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι τα φυτά του καπνού εξέπεμπαν πιο δυνατό ήχο όταν τους στερούσαν το νερό σε σύγκριση με το κόψιμο του βλαστού.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα φυτά, όταν δεν είναι αντιμέτωπα με άμεση απειλή, εξέπεμπαν λιγότερο από μία υπερηχητική κραυγή ανά ώρα. «Αυτά τα ευρήματα μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, που έως τώρα θεωρούνταν σχεδόν σιωπηρό» αναφέρουν οι ερευνητές.

Δείτε μια παλιότερη έρευνα:

Δείτε επίσης: Λύθηκε ο γρίφος με το φανάρι που κρύβεται από τέντα καφετέριας

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ