Τετάρτη 23/6/2021

Προσωρινή ανοσία και στο… βάθος εμβόλιο!

Ελπίδες ότι ο οργανισμός αναπτύσσει για κάποιο διάστημα ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού και ότι ένα εμβόλιο μπορεί να είναι στον ορίζοντα δίνουν δύο έρευνες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στην πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εννέα μαϊμούδες που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, προέκυψε ότι τα πειραματόζωα δεν κόλλησαν και πάλι κορωνοϊό αφού ανάρρωσαν.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μαϊμούδες αναπτύσσουν φυσική ανοσία που τις προστατεύει από νέα έκθεση στον ιό» σχολιάζει ο δρ Νταν Μπάρουχ, ερευνητής του κέντρου Ιολογίας και Ερευνας Εμβολίων στο Beth Israel Deaconness Medical Center του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προσθέτοντας ότι αυτά είναι «καλά νέα».

Στη δεύτερη έρευνα, σε 25 μαϊμούδες έγινε εμβολιασμός με τα έξι διαφορετικά πρωτότυπα εμβόλια, ενώ σε 10 έγινε εμβόλιο με ψευδοφάρμακο. Τα εμβόλια εξέφρασαν έξι διαφορετικές μορφές της «αγκαθωτής» πρωτεΐνης, που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού την οποία χρησιμοποιεί ο παθογόνος οργανισμός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Έξι εβδομάδες αργότερα, οι ερευνητές εξέθεσαν όλες τις μαϊμούδες στον ιό SARS-CoV-2, και παρατήρησαν σε όλες υψηλές ποσότητες ιού στις μύτες και στους πνεύμονές τους.
Ωστόσο, στα εμβολιασμένα ζώα διαπίστωσαν «σημαντικό βαθμό προστασίας».

Συγκεκριμένα, οι μαϊμούδες που εμβολιάστηκαν είχαν στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων μέσα σε δύο εβδομάδες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ