Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Δεξαμεθαζόνη: Το πρώτο φθηνό φάρμακο που βελτιώνει τη θνητότητα των ασθενών με σοβαρής μορφής Covid-19

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Η δεξαμεθαζόνη σε χαμηλές δόσεις είναι το πρώτο φάρμακο που βελτιώνει τη θνητότητα των ασθενών με σοβαρής μορφής νόσο Covid-19. Πρόκειται για μια μορφή κορτιζόνης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλά νοσήματα και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Επιπλέον, η δεξαμεθαζόνη είναι ένα παλιό, φθηνό και δοκιμασμένο φάρμακο, που βρίσκεται σε κάθε φαρμακείο σε όλο τον κόσμο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Θεραπευτικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης Recovery που άρχισε στη Μεγάλη Βρετανία τον Μάρτιο του 2020 ως τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, με σκοπό να δοκιμάσει μια σειρά πιθανών θεραπειών για τον Covid-19.

Στη μελέτη έχουν ενταχθεί πάνω από 11.500 ασθενείς, σε περισσότερα από 175 νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Η χορήγηση της δεξαμεθαζόνης σε διασωληνωμένους ασθενείς μείωσε τους θανάτους κατά 35%. Μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν συμπληρωματικό οξυγόνο αλλά δεν είχαν ανάγκη διασωλήνωσης κατά την ένταξη στη μελέτη η θνητότητα ελαττώθηκε κατά 20%.

Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά, τονίζουν οι δύο καθηγητές, καθώς «η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο που αποδεικνύεται ότι βελτιώνει την επιβίωση στον Covid-19». Το όφελος είναι εμφανές στους ασθενείς με πιο σοβαρή νόσο, δηλαδή αυτούς που χρειάζονται διασωλήνωση, και αυτούς που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ