Κυριακή 20/6/2021

Γιατί οι άνδρες που νίκησαν τον Covid-19 είναι καλύτεροι δωρητές πλάσματος από τις γυναίκες 

Οι άνδρες που έχουν νικήσει τον Covid-19 έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους σε σχέση με τις γυναίκες και γι’ αυτό είναι καλύτεροι δωρητές πλάσματος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), μελετώντας χιλιάδες Βρετανούς που νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό και τώρα καλούν τους άνδρες που ανάρρωσαν να δωρίσουν μαζικά το αίμα τους, ώστε να αρχίσει η έρευνα για τη δημιουργία της πρώτης θεραπείας για τον Covid-19.

Τα στατιστικά του NHS έδειξαν ότι το αίμα του 43% των ανδρών που ανάρρωσαν από τον Covid-19 ήταν πολύ πλούσιο σε αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες διαμορφωνόταν στο 29%. Με ανακοίνωσή του ο καθηγητής David Roberts, υποδιευθυντής του τμήματος Αιματολογίας και Μεταμοσχεύσεων του NHS, αποκάλυψε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προετοιμασία για ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή, κατά την οποία το πλούσιο σε αντισώματα πλάσμα Βρετανών που επιβίωσαν από τον κορωνοϊό θα χορηγηθεί σε 3.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα. Στόχος είναι να καταγραφεί η αποτελεσματικότητα αυτής της πειραματικής θεραπείας.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι θεραπεία με μεταγγίσεις πλάσματος πρώην ασθενών δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918. Εξήγησε ότι ο οργανισμός πολλών ασθενών με Covid-19 δυσκολεύεται να δημιουργήσει αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού. Αντίθετα, το πλάσμα του αίματος, κυρίως των ανδρών που ανάρρωσαν, είναι πολύ πλούσιο σε τέτοια αντισώματα, τα οποία «θυμούνται» κατά κάποιον τρόπο πώς να εξολοθρεύσουν τον νέο κορωνοϊό. Οι ερευνητές του NHS εκφράζουν σοβαρές ελπίδες ότι, όταν τα αντισώματα του δωρητή εισέλθουν στο αίμα του ασθενούς, θα τον βοηθήσουν να απαλλάξει τον οργανισμό από τον Covid-19.

Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο καιρό τα αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού παραμένουν στον οργανισμό όσων ανάρρωσαν, γι’ αυτό οι ερευνητές θέλουν να τα εντοπίσουν εγκαίρως στους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή ως δωρητές αίματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ