Παρασκευή 7/5/2021

Τα παιδιά νικούν το «τέρας» του κορωνοϊού

Είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά από Covid-19 τα παιδιά, επισημαίνει νέα έρευνα, η οποία ανακάλυψε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο το ενδεχόμενο θανάτου των παιδιών από τον νέο κορωνοϊό σε σχέση με τους ενηλίκους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με κορωνοϊό που εισήχθησαν σε 138 νοσοκομεία της Βρετανίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 1% ήταν παιδιά. Από αυτά λιγότερο από το 1% πέθαναν λόγω του Covid-19.

Ειδικότερα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «BMJ» από την ερευνητική ομάδα του Μάλκομ Σεμπλ, καθηγητή Επιδημιολογίας και Υγείας των Παιδιών στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, εξέτασε στοιχεία από 651 νήπια και παιδιά κάτω των 19 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω Covid-19 από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 3 Ιουλίου. Συνολικά έξι παιδιά πέθαναν, τα οποία, όπως τόνισε ο Σεμπλ, είχαν βαθιά συννοσηρότητα. Ο καθηγητής χαρακτήρισε το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών εκπληκτικά χαμηλό σε σχέση με το 27% που παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (από 0 έως 106 ετών) των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύτηκαν την ίδια περίοδο.

Δυσανάλογα

Αν και τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ μικρό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές μορφές του Covid-19, οι ερευνητές τόνισαν ότι επηρεάζονται δυσανάλογα όσα είναι αφρικανικής καταγωγής ή υπέρβαρα, συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει άλλες έρευνες και για τους ενηλίκους. Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από τα συνηθισμένα συμπτώματα του κορωνοϊού, όπως πυρετός, δύσπνοια και βήχας, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως πονόλαιμος, ναυτία, εμετοί, πόνοι στην κοιλιά, διάρροια και εξάνθημα. «Μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι ο ίδιος ο Covid-19 δεν προκαλεί κακό σε μεγάλη κλίμακα στα παιδιά» δήλωσε ο Σεμπλ. «Το βασικότερο μήνυμα είναι ότι (στα παιδιά με Covid-19) σπάνια παρουσιάζεται σοβαρή μορφή της ασθένειας και ο θάνατος είναι εξαιρετικά σπάνιος, ενώ οι γονείς θα πρέπει να ησυχάσουν διότι τα παιδιά τους δεν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο επιστρέφοντας στο σχολείο» τόνισε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ