Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Coronavir: Το πρώτο φάρμακο για τον κορωνοϊό στα ρωσικά φαρμακεία 

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιιικό φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού, με την ονομασία Coronavir, προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρίας R-Pharm, το οποίο θα χορηγείται με συνταγή για τη θεραπευτική αγωγή εξωτερικών ασθενών με μέτρια συμπτώματα του Covid-19 και θα πωλείται στα φαρμακεία της χώρας από την ερχόμενη εβδομάδα!

Η έγκριση του Coronavir ως φαρμάκου που θα χορηγείται με ιατρική συνταγή έπεται της έγκρισης ενός άλλου ρωσικού φαρμάκου κατά του Covid-19, και συγκεκριμένα του Avifavir, που δόθηκε τον Μάιο. Και τα δύο φάρμακα βασίζονται στο Favipiravir, το οποίο είχε αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε ιογενείς θεραπευτικές αγωγές.

Η ανακοίνωση της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρίας R-Pharm συνιστά μια ένδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει να καταστεί ηγετική δύναμη στην κούρσα κατά του νέου κορωνοϊού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία ήδη εξάγει τα δικά της τεστ για τον Covid-19 και έχει υπογράψει αρκετά συμβόλαια με ξένες χώρες, προκειμένου να προμηθευτούν το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik-V. Η R-Pharm αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έλαβε την έγκριση του Coronavir μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν 168 ασθενείς με Covid-19.

Η κλινική δοκιμή του Coronavir ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, γεγονός που ωστόσο δεν εμπόδισε την αρμόδια για ανάλογα ζητήματα ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για θέματα Υγείας να εγκρίνει χθες (Παρασκευή) τη χρήση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη για τη θεραπευτική αγωγή ασθενών με Covid-19, έπειτα από μια κλινική μελέτη Βρετανών ερευνητών, στην οποία συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μετέδιδαν χθες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πως η R-Pharm έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες με τα φαρμακεία για παραγγελίες του Coronavir. Αυτό δήλωνε επιβεβαιώνοντας την εξέλιξη και ο εκπρόσωπος της εταιρίας, σημειώνοντας πως το φάρμακο θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης