COVID 19: Σημαντικός ο αντίκτυπος στην ψυχική μας υγεία!

Must Read

Η πανδημία του Covid-19 που εξακολουθεί να μαίνεται σε όλο τον κόσμο εξασθενεί σοβαρά τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και καθιστά εκατομμύρια άτομα με προβλήματα ακόμη πιο ευάλωτα, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα δεδομένα αναφέρουν αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών και αύξηση της ζήτησης παροχής ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ σε 130 χώρες, το 93% του πληθυσμού δηλώνει αύξηση ζήτησης παροχής ψυχολογικής υποστήριξης από την έναρξη της πανδημίας του COVI-19. Επίσης, πάνω από το 35% του πληθυσμού ανέφερε ζητήματα έκτακτης ανάγκης ή αναζήτησης θεραπείας υπό τη χρήση νευροληπτικών ή ψυχοδραστικών φαρμάκων.

Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση στη διακοπή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε νοσοκομεία, μονάδες ψυχιατρικής επειγόντων περιστατικών και κέντρα ψυχικής υγείας.

Σημαντική υπολογίζεται η αύξηση των συμπεριφορών εξάρτησης, όπως η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στον πληθυσμό μετά το lockdown ή η μεγαλύτερη συμμετοχή του πληθυσμού σε τυχερά παιχνίδια.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ σημειώνει επιδείνωση της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβάνοντας προβλήματα ύπνου, διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής, προβλήματα μνήμης, συχνότερης παρουσίας άγχους, ευερεθιστότητας και ευρύτερο αίσθημα σύγχυσης.

Η διατήρηση της ψυχικής υγείας σε ένα μεταβαλλόμενο και λιγότερο προστατευμένο περιβάλλον είναι εύθραστη.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι η κοινωνική απόσυρση είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών ψυχικών παθολογιών. Εάν τα μέτρα απομάκρυνσης και περιορισμού ήταν ευεργετικά στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας απουσία θεραπείας και εμβολίου, είναι προβληματικές στο πλαίσιο των ψυχικών διαταραχών. Είτε πρόκειται για μοναξιά, αίσθημα απομόνωσης ή δυσκολία στο να ζεις σε ένα πλαίσιο οικογενειακής βίας, η μείωση των συνηθισμένων κοινωνικών δεσμών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ψυχική υγεία.

Βαχαβιώλου Φλωρεντία
Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This