Νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη και προήλθε (πιθανότατα) από εργάτες γης

Τρόμος στην Ισπανία

Must Read

Ενα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, πιθανότατα προερχόμενο από την Ισπανία, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, και μάλιστα είναι αυτό που εντοπίζεται στις περισσότερες νέες περιπτώσεις μόλυνσης που έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», το νέο στέλεχος προήλθε από Ισπανούς εργάτες γης και εξαπλώθηκε ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι, αντιπροσωπεύοντας πλέον την πλειονότητα των νέων περιπτώσεων Covid-19 σε πολλές χώρες και πάνω από το 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τον ιό μέσω των γενετικών του μεταλλάξεων περιέγραψε την ασυνήθιστη εξάπλωση του στελέχους, που ονομάζεται 20A.EU1, σε ερευνητικό έγγραφο.

Η εργασία τους δείχνει ότι οι άνθρωποι που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το δεύτερο κύμα στην ήπειρο θα μπορούσε να μειωθεί με βελτιωμένη παρακολούθηση σε αεροδρόμια και άλλους κόμβους μεταφορών. Επειδή κάθε στέλεχος έχει τη δική του γενετική υπογραφή, μπορεί να εντοπιστεί ο τόπος απ’ όπου προήλθε, εξηγεί το δημοσίευμα. «Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση εισαγόμενων στελεχών αυτό το καλοκαίρι» δήλωσε η Εμα Χόντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ειδικούς.

Οι επιστημονικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία θέλουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του στελέχους για να διαπιστώσουν αν είναι πιο θανατηφόρο ή πιο μολυσματικό από άλλα στελέχη. Η Χόντκροφτ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση του στελέχους οφείλεται σε μία μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το 20A.EU1 δεν έμοιαζε με καμία άλλη εκδοχή του Sars-Cov-2 που είχε συναντήσει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This