Τα γλυκίσματα των Χριστουγέννων που έχουν και ευεργετικά συστατικά

Δείτε τη θερμιδική αξία του κάθε γλυκού και τι πρέπει να προσέξετε

Must Read

Τα γλυκίσματα της περιόδου των Χριστουγέννων είναι πολλά και αξεπέραστης νοστιμιάς: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, γεμιστά τσουρέκια και, φυσικά, η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Οπως όλα τα γλυκά, όμως, έχουν αρκετές θερμίδες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας, ακόμη και αν κάνετε δίαιτα. Δείτε τη θερμιδική αξία του κάθε γλυκού και τι πρέπει να προσέξετε για να τα απολαύσετε χωρίς τύψεις.

Κουραμπιέδες: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βούτυρο θεωρούνται τα πιο επιβλαβή γλυκίσματα των εορτών. Έχουν αρκετή ζάχαρη, η οποία δίνει «κενές» θερμίδες στον οργανισμό. Περιέχουν όμως και αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, ασβέστιο αλλά και αβγά, που αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D, φυλλικού οξέος και Β12.

Μελομακάρονα: Η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, το μέλι που περιέχουν είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχουν επίσης καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Ε. Τέλος, τα μπαχαρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τους, όπως είναι η κανέλα ή το γαρίφαλο, έχουν ευεργετική δράση, καθώς περιέχουν σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες, που, αν συνδυαστούν με ξύσμα πορτοκαλιού που περιέχει βιταμίνη C, βοηθούν στην πιο γρήγορη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Βασιλόπιτα: Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει, διαμορφώνονται και οι θερμίδες της. Είναι γλύκισμα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου που περιέχει, με αποτέλεσμα την αύξηση της χοληστερόλης. Ομως, αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη αντί για βούτυρο, μειώνεται η περιεκτικότητά της σε κορεσμένο λίπος. Η ζάχαρη επίσης είναι σε αφθονία. Περιέχει ασπράδια και γάλα, τα οποία είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Τσουρέκι: Περιέχει αλεύρι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης παρασκευάζεται με αβγά, που είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, και με μαργαρίνη, που είναι πλούσια σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βανίλια που μπορεί να προστεθεί συμβάλλει στην ανακούφιση των στοματικών διαταραχών και στην τόνωση του νευρικού συστήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This