Οι επιστήμονες γνώριζαν, έχοντας κάνει αρκετές σχετικές μελέτες, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που νόσησαν με τον SARS-CoV-2 έχουν αναπτύξει αντισώματα. Δεν γνώριζαν, ωστόσο, το ακριβές χρονικό διάστημα που τα αντισώματα αυτά προστατεύουν το άτομο από πιθανή επαναμόλυνση.
Τώρα ερευνητές από τη Βρετανία δίνουν μια σαφή απάντηση στο ζητούμενο, την ώρα μάλιστα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αντισώματα προστατεύουν από επαναμόλυνση για διάστημα έξι μηνών. Ο επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου του Υγειονομικού Προσωπικού στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Οξφόρδης δρ David Eyre και οι συνεργάτες του στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine» (με τίτλο «Τα επίπεδα των αντισωμάτων και η συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε εργαζομένους σε υγειονομικές μονάδες»), αναφέρουν ότι, με βάση τα στοιχεία που εξέτασαν από τέσσερα νοσοκομεία, υπάρχει εξάμηνη προστασία.
Ελεγχος σε 12.500 υγειονομικούς
Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 σε περίπου 12.500 υγειονομικούς, ηλικίας 28-49 ετών, από τέσσερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου για 31 εβδομάδες (περίπου οχτώ μήνες), από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο του 2020. Κατά την έναρξη της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για την παρουσία και τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) του νέου κορωνοϊού. Βρέθηκε ότι μόλις οι 1.177 από αυτούς (ποσοστό 9,4%) είχαν αναπτύξει αντισώματα, ενώ άλλοι 88 (0,7%) υπέστησαν ορομετατροπή (δηλ. εμφάνισαν αντισώματα) κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης μελέτης.
Από το σύνολο των θετικών για αντισώματα συμμετεχόντων, ποσοστό 68%, δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα συμβατά με τον Covid-19, αλλά μόνο το 37% από αυτούς είχε θετικό μοριακό τεστ (PCR). Η παρακολούθηση όλων των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες έγινε με επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ ανά δύο εβδομάδες και επαναλαμβανόμενα τεστ αντισωμάτων ανά δύο μήνες.